Klumme
Læsetid: 2 min.

Den røde vinskole: Med en næve som var det fanden selv

Malbec er oprindelig fransk, men forbindes i dag primært med Argentina. Prins Henrik var rigtig glad for den – det samme er damen med de blå tænder. Ugens drue er en rigtig kraftkarl
Moderne Tider
23. november 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende. Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 12: Malbec

Hvem er det, der er sort som natten, varmblodig og forførende som en ørkenprinsesse og rammer dit baghoved med en næve, som var det fanden selv? Hvem kan få selv den nydeligste blåskjortede forretningsmand til at ligne sørøveren Jack Sparrow over bare en halv flaske vin? Det er malbec.

Selv om nogle informationlæsere er indædt frankofile, bør Malbec præsenteres som en argentinsk vin, selv om den oprindelig er en fransk bordeaux. For mens de europæiske vindrikkere nærmest har udstødt fransk malbec – bortset fra salig prins Henrik, som elskede den – så har Argentina taget den til sig og gjort den glamourøs. Og i dag elsker ildlandet den lige så højt som tango og røde bøffer.

Ugens lektie

Prøv en argentinsk Ayni Malbec ’Gravas’ 2015 fra Chakana på 100 procent biodynamisk dyrket malbec fra Mendozas allerbedste vinmarker, der ligger i 1150 meters højde. Ayni betyder gensidighed og refererer til, at mennesket skal give til naturen for at kunne høste.

Malbec er nærmest en negroid drue med mørk kulør og tyk hud som en lædersofa. Det giver figur, muskler og fløjlsblød tekstur og blå tænder, der får dig til at ligne Dracula. Malbec ser ud som den solbærsuppe, Emil fra Lønneberg hældte i hovedet på sin far, og den smager faktisk lidt derhenad. Altså solbær, men også figner, chokolade, svesker, blommer, kakao, blåbær, vanilje og nu og da lidt eukalyptus.

Spørg efter en kølig malbec med et lille snert af tandpasta, og du vil få en malbec, som den er bedst – nemlig fra højtbeliggende marker, hvor forskellen med dag- og nattemperatur er markant, og smagen af mint træder igennem.

Smagsdommeren

Læserne har nok allerede regnet ud, at jeg gerne undgår alt for mørke og alkoholtunge vine som malbec. Man da jeg for ti år siden kom forbi vinbaren af samme navn i den hipstertunge ende af Istedgade, kom jeg til at holde af druen og dens lange rejse til Argentina, hvor de kolde nætter i bjergene stopper fotosyntesen, så vinen ikke ender som marmelade.

Ugens grand cru-tip

Biodynamisk vin er skridtet efter økologi og udviklet af Rudolf Steiner. Dyrkningen baseres på en holistisk tankegang om, at alt levende i vinmarken skal styrkes, så marken opnår sit højeste potentiale. Det kan lyde som hokuspokus, men garanterer vin uden kemi og kunstig tilsætning.

Malbeck var en af de første rendyrkede vinbarer i København, og i dag huser ethvert københavnsk gadehjørne med respekt for sig selv en vinbar. Det er dog de færreste, der serverer den franske variant af malbec, som vi danskere ellers kender så godt fra prins Henriks Chateau Cayx.

Måske vidste prinsen godt, at vinen var kedelig, og fik den kultiveret, så selv Søren Frank ville drikke den i dag. Men på trods af den CO2-tunge tur tværs over Atlanten vil Informations læsere nok hellere servere Nanas lektievin, som kommer med hele det biodynamiske menageri og 92 point fra Wine Spectator.

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue.

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her