Klumme
Læsetid: 3 min.

Den røde vinskole: Sådan drikker du vin som en italiensk mafiaboss

Det er ikke alle, der kender den, men Siciliens signaturdrue, nero d’avola, er i den grad en af vinverdens p.t. hotteste stjerner. Den er lidt af en kamæleon og kan ikke bare lave kølig blomstervin, men også stille en mafiaboss tilfreds
Det er ikke alle, der kender den, men Siciliens signaturdrue, nero d’avola, er i den grad en af vinverdens p.t. hotteste stjerner. Den er lidt af en kamæleon og kan ikke bare lave kølig blomstervin, men også stille en mafiaboss tilfreds

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
16. november 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende. Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 11: Nero d’avola

Hvis du gik og troede, at siciliansk rødvin partout er tung, brombærsort, hovedpinefremkaldende fuldblodsvin med høj alkohol og en sort kat på etiketten, så kan du godt tro om igen.

Dagens lektion skal handle om Siciliens signaturdrue nero d’avola, som oversat betyder den sorte fra Avola. Det er sandt, at der er lavet mange billige nero d’avola vine, og at den har fungeret som prisvenlig Botox i vine langt længere nordpå, for eksempel i Piemonte, hvor den har hjulpet med fylde, farve og frugtsødme. Men flaskehalsen peger i den grad på Sicilien, som nu er en af vinverdens største superstjerner, kvalitetsniveauet af nero d’avola er steget aldeles vildt.

Ugens citat

»Jeg spiser, lige hvad jeg har lyst til. Jeg er til brød, ost og vin, og det gør mit liv sjovt og fornøjeligt«

Gwyneth Paltrow (født 1972), skuespiller

Nero d’Avola egner sig fint til at fadlagre og kan give vin med smag af sorte kirsebær, lilla blomme, tomat, tobak, lakrids og endda chili. Det er særligt sådan, vi kender den, lidt mafiosoagtig. Men i mere kølig og frisk version kan den blive noget så floral og smage af hindbær og planten tornblad, som vokser vildt over meget af Sicilien.

En siciliansk kvindelig wine maker sagde en gang til mig: Har du tænkt over, at nero d’avola er lidt som en kamæleon eller en cirkusartist? Og ja, det er sandt. For den kan frembringe utroligt forskellige slags vine, og jeg elsker faktisk nero d’avola for dens mange fine forklædninger.

Ugens lektie

Prøv en siciliansk Zisola 2016 fra Mazzei-familien, og smag et næsten arketypisk eksempel på, hvad nero d’avola kan give af vin. Se, om du kan fornemme duften af appelsinskal og vilde bær, og lad dig forføre af en sicilianer med nærmest uendelig eftersmag.

Smagsdommeren

– det signalerer du, hvis du drikker nero d'avola:

»Igen kommer Nana med en drue, jeg ikke kender. Jeg kan lide dyr vin, og den må gerne være fra Bourgogne, og i mange år rakte min horisont ikke længere end til de klassiske distrikter i Frankrig og Norditalien.«

»Men hvad hvis det bliver så dyrt, at det simpelthen er for meget? Så finder man nye områder, der kan noget af det samme, og i et stykke tid har det været Jura og Loire, hvor de små vinbønder får mine tænder til at løbe i vand til priser, der lige netop går an.«

»Næste stop kunne godt blive Etna, hvor lektievinen kommer fra. Den endnu aktive vulkan bringer os op i højden til de kolde vinde, og den lavafunderede jordbund gør det ud for et terroir. Etna og omegn vrimler med innovative producenter, der kan appellere til Københavnske vinhipstere, så lektievinen vil nemt kunne gøre sig i Jægersborggade og Kartoffelrækkerne. Måske kommer der også en flaske eller to forbi herude på Islands Brygge.«

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue.

Ugens grand cru-tip

Måske har du hørt nogen afvise en vin med ordene »den har prop«. Det betyder ikke, at korkproppen er smuldret ned i vinen, men at 1-3 procent af alle vine, lukket med korkprop, bliver ødelagt af stoffet TCA, som overdøver vinen med lugt af muselort, våd karklud og muggen kælder.

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her