Klumme
Læsetid: 3 min.

Den røde vinskole: Tempranillo er tegneserieversionen af en spanioler-mand

1980’erne var tempranillodruens venstreorienterede storhedstid, hvor Irma forsynede alle akademikere med vin fra Rioja. De svinedyre vine til 1.500 kr. glasset tog borgerdyrene i cabrioletter sig af – og godt for det
1980’erne var tempranillodruens venstreorienterede storhedstid, hvor Irma forsynede alle akademikere med vin fra Rioja. De svinedyre vine til 1.500 kr. glasset tog borgerdyrene i cabrioletter sig af – og godt for det

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
30. november 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende.

Sommelier Nana Wad er nået til den sidste af de 13 vigtigste:

Lektion 13: Tempranillo

Spaniens nationaldrue hedder tempranillo og står bag svinedyr rødvin som for eksempel Pingus til 8.000 kroner flasken, som du selvfølgelig lader de borgerlige i cabriolet om at drikke. Nej, som venstreorienteret har du formentligt bællet tempranillo som rioja, der var stort i 80’erne, hvor Irma forsynede alle akademikere med den spanske drue. Og hører du til blandt de velhavende strandvejssocialister, har du måske smagt den kultagtige tempranillo-kendis Vega Sicilia Unico, der ikke masseproduceres og har noget intellektuelt over sig.

Ugens lektie

Vinskolens sidste lektie er El Picaro Fra Matsu lavet på ren tempranillo. Druerne kommer fra 50-70 år gamle stokke, som er dyrket biodynamisk og flasket ufiltreret. El Picaro betyder lille gavtyv, og på etiketten er en mørklødet Emil fra Lønneberg.

Tempranillo er som en boksehandske i blødt læder og minder om en blanding af stivstikkeren cabernet sauvignon og den kokette ballerina pinot noir med sin slanke skikkelse og glatte hud. Tempranillo er dyb og mørk, men har et arsenal af frugter, også de lyse som jordbær og lyse kirsebær. Læg dertil sød tobak, vanilje, kokos og blåbær i blød tekstur.

Som ung er den kraftig og muskuløs, men alligevel blød og nænsom ved din gane. Ikke masochistisk som for eksempel nebbiolo. Men med alder og fadlagring bliver den mere subtil. God tempranillo kan leve længe på flaske og endda på fade, som det er tradition i for eksempel Rioja, og ældre tempranillo kan faktisk gå hen og minde lidt om barolo med sine noter af figner, søde træsorter, kaffe, roser, rosmarin, dild og tobaksblade. Tempranillo er tegneserieversionen af en spaniolermand. Flot, mørk, rar, muskuløs og med dyb stemme og blødt fuldskæg.

Smagsdommeren Det signalerer du, hvis du drikker tempranillo

Det er Nana, der har bestemt druerne i den røde vinskole, og vi har ikke været meget i Spanien. Men det er jo også Frankrig og Italien, der har de største producenter og mest interessante druer. Derfor kan jeg lige såvel bekende, at jeg kun sjældent drikker spansk vin – medmindre jeg er dernede på ferie.

Ugens grand cru-tip

Man kan drikke vin af hvad som helst. Men store tulipanformede glas er nu bare geniale til rødvin. Jo bredere glas, des mere plads gives der til duftene. Hæld op til lige under knækket, dvs. der, hvor glasset begynder at gå ind igen. Aldrig højere, det er en uskik.

Men når nu Danmark har fostret en af verdens dygtigste vinmagere i Peter Sisseck, hænder det, at jeg ikke kan styre min nysgerrighed. Ikke at jeg ligger under for Robert Parker – en af Peter Sissecks største fans – og som har givet enkelte af vinene hele 100 point. Tværtimod, for Parker vil have kraftig bamsevin.

Det ændrer dog ikke på, at der står en aura om Sissecks førstevin Pingus, som er lavet på ældgamle stokke på en eksotisk ødemark efter 100 procent biodynamiske principper. Desværre koster den omkring 1.500 kroner glasset, og det er ingen vin værd. Så hellere nøjes med Nanas lektievin til en flad hundredmand.

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her