Klumme
Læsetid: 3 min.

Den røde vinskole: Uha, hvor er der blevet fnyst og rynket på næsen af Primitivo

Vi er nået til en vin, der i den grad deler vandene. For mens gode, jævne folk elsker at kyle primitivo i halsen, elsker vinsnobberne at mobbe druen, der også kan lave sjaskede vine til lidt for venlige priser
Vi er nået til en vin, der i den grad deler vandene. For mens gode, jævne folk elsker at kyle primitivo i halsen, elsker vinsnobberne at mobbe druen, der også kan lave sjaskede vine til lidt for venlige priser

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
9. november 2019

Du er en god venstreorienteret, som ved alt om det meste, men intet om den rødvin, du bæller. Det skal der laves om på, og først må du lære druerne at kende. Sommelier Nana Wad har udvalgt de 13 vigtigste:

Lektion 9: Primitivo

»I dag skal det handle om crljenak kastelanski. Du føler måske, at du aldrig har hørt om den, men du kender den godt. For den kendes også som zinfandel og primitivo og er en folkelig drue, der appellerer bredt og kan købes i stort set alle supermarkeder.

Crljenak kastelanski er druens oprindelige, kroatiske navn, og zinfandel og primitivo er dens børn – et enægget tvillingepar, som blev skilt ved fødslen og voksede op på hver sin side af Atlanten. Men lad os kalde den ved sit italienske navn, primitivo, der kommer af primi – italiensk for tidlig. Druen modner nemlig tidligt, og når det foregår under Syditaliens bagende sol i støvlehælen Apulien, betyder det, at den kan blive rigtig moden med masser af sukker og høj alkohol.

Citatet

»Du er ikke fuld, hvis du kan ligge på gulvet uden at holde fast i noget«

Dean Martin, amerikansk sanger (1917-1995)

Primitivo er et rigtigt mobbeoffer inden for vin. Uha, hvor er der blevet fnyst og rynket på næsen af denne dejlige drue. Den er sandelig også blevet misbrugt i alt for mange kirsebærsmagende, søde, sjaskede vine til så venlige priser, at det bliver helt svært at forstå, der også er betalt løn til drueplukkeren.

Men god primitivo kan være fin, let og decideret pikant. Fordi dens naturlige sukkerindhold er højt, kan både vinmager og natur få lov at lege med smag og aroma. Der er ingen grund til at være del af mobbekoret, der håner primitivo, men husk drueplukkeren, og gå uden om de helt billige. Og lad så i øvrigt være med at købe zinfandel, når nu den enæggede tvilling bor meget tættere på.«

Ugens lektie

Har du allerede afskrevet primitivo, bør du alligevel prøve en Volere Volare 2016 fra Pietraventosa i Puglia. Den er frisk, økologisk, billig, fyldt med struktur og lavet af en kvinde. Den føles i øvrigt knibsk som en knibeøvelse.

Smagsdommeren

– Det signalerer du, hvis du drikker primitivo

»Jeg havde frygtet dagen, hvor vi skulle tale zinfandel – eller primitivo, som italienerne engang har døbt denne drue. For det er ikke en vin, jeg har nogen som helst mening om. Jeg køber det aldrig. Jeg prøver også at lade være med at drikke vin til hverdag, men af hensyn til læserne måtte jeg ændre retning og investere i en flaske halvdyr primitivo her på en ganske almindelig onsdag.

Nu sidder jeg så en smule beruset af den kraftfulde vin, der med sine bløde tanniner smøg sig let forbi ganen.

Jeg kommer til at tænke tilbage på årene, hvor jeg gik til selskaber, hvor folk serverede primitivo i stride strømme, blot fordi tre flasker kostede 100 kr. i Brugsen. Denne triste erindring står tilbage, uanset hvor avanceret en producent Nana Wad kan komme op med fra en højtbeliggende plet på støvlehælen. Så, ja – jeg har fordomme, hvad angår primitivo, og på trods af min lille rødvinsbrandert kommer jeg ikke til at gentage dagens indkøb.«

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge fortæller han, hvad det er for en slags mennesker, der drikker ugens drue

Ugens grand cru-tip

Økologisk vin er et kapitel for sig, men kort fortalt er økovin lavet af druer, hvor der i marken ikke anvendes pesticider og kemisk møg. I vinkælderen er der derimod mere fri leg. Biodynamisk vin tager skridtet længere og kræver også moralsk anstændighed nede i vinkælderen.

Serie

Den røde vinskole

Du er en god venstreorienteret. Du kan akademisere over Trump, Brexit og formandsopgøret i Venstre. Men du ved intet om den rødvin, du bæller, mens du vender hele verdenssituationen. Det skal der laves om på nu. God rødvin er for alle, og det er ikke et borgerligt skråplan at kunne ane noter af solbær, læder og stald. Den Røde Vinskole gennemgår henover efteråret de 13 vigtigste blå druer.

Læs med – og husk at drikke dine lektier!

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og hvor køber man så lige “Volere Volare 2016 fra Pietraventosa i Puglia”?