Interview
Læsetid: 2 min.

I 10’erne blev computerspil en tilskuersport: »Man får et meget personligt forhold til seerne«

Computerspillet udviklede sig blandt meget andet til en tilskuersport. I dag er der millioner, der ser andre spille. Den største spilstreamingplatform, Twitch, havde i september 2,9 millioner aktive spillere, der i alt blev set i 879 milliarder timer. En af dem, der livestreamer fra sit spil, er Kathrine Jensen på 25
Når Kathrine Jensen spiller Grand Theft Auto, streamer hun det, så andre kan følge med og lytte til hendes kommentarer. Hun tror, folk ser med, fordi det er lidt som at sidde i samme rum og kigge en ven over skulderen, og det er måske hyggeligere, end selv at spille alene.

Når Kathrine Jensen spiller Grand Theft Auto, streamer hun det, så andre kan følge med og lytte til hendes kommentarer. Hun tror, folk ser med, fordi det er lidt som at sidde i samme rum og kigge en ven over skulderen, og det er måske hyggeligere, end selv at spille alene.

Moderne Tider
28. december 2019

»Jeg sætter streamen i gang på min computer, og så kommer der en nedtælling: ’Stream starter om ti minutter.’ Når tiden er gået, er der måske 50 mennesker, der sidder klar og ser med, og så plejer jeg at begynde at snakke om, hvordan det går i mit liv.

Efter et kvarter går jeg i gang med at spille – typisk spillene Counter Strike eller GTA. Imens får jeg kommentarer i chatten, hvor folk spørger om alt mellem himmel og jord. Nogle skriver: ’Jeg havde idræt i dag, og jeg scorede et mål.’ Der er også nogle gange et par små drenge, der spørger, hvilken bh-størrelse jeg bruger. Dem får jeg heldigvis ikke så tit. De fleste af mine seere er 16-17 år plus.

Man får et meget personligt forhold til seerne. De sidder i deres hjem, og jeg sidder i mit, men det er alligevel lidt, som om vi sidder i samme rum, for de kan se min hund tøffe rundt i baggrunden, og jeg sidder måske og drikker en kop te. Det er trygge rammer.

Jeg tror, streaming er blevet stort, fordi det er så socialt. Seerne føler, de er en del af et fællesskab, når de kan sidde og følge med og grine over en samtale, som jeg har med de venner, jeg spiller med. Så kan man se med hos os i stedet for selv at sidde og spille alene.

Nogle gange bliver jeg booket til LAN-events, hvor alt mellem 200 og 5.000 gamere sidder og spiller sammen. Så møder jeg pludselig 40 mennesker i virkeligheden, som jeg ser i min chat dagligt. Nogle kommer hen og vil have et billede eller bare sige hej. Jeg er en slags forbillede for nogle af de unge gutter, og de spørger om råd om alle mulige ting – for eksempel, hvordan de skal fortælle deres forældre, at de er begyndt at ryge. Da jeg startede med at streame, begyndte folk at ringe på min dør og løbe væk. Jeg har ikke noget imod, at folk hilser, når de ser mig, men det skal ikke være på min egen adresse.

Det fedeste er, når folk siger, at det gør deres dag bedre at se min stream. Så er det lige meget, hvor mange headshots jeg laver i Counter Strike – det er langt vigtigere, at det betyder noget for andre at se med.«

Serie

Farvel til 10’erne

Vi lever i årtiets sidste dage, men hvad skete der egentlig? Gennem en række fortællinger om både skærmtid, terror, deleøkonomi, 12-talspiger, Svend Brinkmann, prekariatet og autentisk ost undersøger vi 2010’erne og samler det hele i et monument over en tid, der snart er historie.

Seneste artikler

 • 2010’erne var udsættelsens, fortsættelsens og opgørets årti

  31. december 2019
  At bladre gamle forsider igennem er lige dele vingesus og ubehag. At se forsiden fra 31. april 2011 med overskriften »Verden ser magtesløst til, mens Syriens hær slagter sit folk« og vide, at det bare fortsætter og fortsætter. Bladre og se Breivik dræbe, bladre og se Gaddafi dræbt, bladre og se Det Arabiske Forår udråbt som et forsømt forår ...
 • MONUMENT OVER 2010’ERNE

  28. december 2019
  Hvis nu nogen engang i år 2119 finder en gammel bulet messingplade helt sort af ælde, og løfter den op, børster snavset af og opdager en inskription, hvor der står ’Til minde om 2010’erne’ og undrer sig over, hvad det dog går ud på, så kommer her en forklaring
 • Emma Pi Hedeboe var barn i 10’erne: »Årtiet vil blive husket for ungdomsoprøret«

  28. december 2019
  Vi begyndte at tale om ungdomsoprør for første gang i årtier, for nu var Trump, flygtninge på motorvejene, uoverskuelig teknologi og ikke mindst klimaet blevet afgørende. De, der ikke var født ved årtusindskiftet, ved godt, at de ikke får et liv som deres forældres. Emma Pi Hedeboe fylder 18 år i slutningen af 2019. Hun er sikker på, at tiden lige nu vil blive husket for ungdomsoprøret
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rasmus Madsen

Vi kan virkelig nikke genkende til!

Der dukker nye services op hele tiden som agere indenfor esporten - hvor mange af dem knytter fans tættere på deres yndlingsspillere og hold.

Det virkelige spændende er, at der er sket et skift fra hvem som følger esporten. Fx på vores lille platform www.emanager.gg ser vi et stort skift - og ser langt flere fodboldsfans interessere sig for esporten. Ikke fordi de er trætte af fodbold men fordi det er spændende at se når de alligevel sidder på sofaen :)

Håber I vil bringe mange flere gode nyheder om esporten.

De bedste hilsner
Rasmus