Læsetid: 2 min.

I 10’erne fik vi øjnene op for deleøkonomi: »Jeg tror ikke, det har toppet endnu«

Deleøkonomi er et af de nye ord, der er kommet til. Det griber ind i opfattelsen af ejendom, beskatning, forbrug, ressourcer og ansvarlighed. Indholdet af ordet udvikler sig stadig. Jakob Øgendahl Larsen er stifter af den deleøkonomiske platform ShareOne, og han er sikker på, at deleøkonomien stadig er på vej op
Ideen med den deleøkonomiske platform ShareOne er, at man lejer redskaber, værktøj, festartikler og andre ting af sine naboer i stedet for, at alle køber nyt. Arkivfoto

Ideen med den deleøkonomiske platform ShareOne er, at man lejer redskaber, værktøj, festartikler og andre ting af sine naboer i stedet for, at alle køber nyt. Arkivfoto

Tobias Nicolai

28. december 2019

»Ideen til ShareOne opstod i 2015. Jeg stod og manglede en rillefræser til at renovere en lejlighed. Jeg syntes, at 4.500 kroner var lidt rigeligt at give for sådan en, når nu jeg kun skulle fræse nogle få meter. En dag, hvor jeg luftede min hund, faldt jeg i snak med en, som havde en rillefræser i kælderen og boede 100 meter fra mig. Så den lånte jeg. Folk har virkelig mange ting stående i garager, kældre og loftrum, som sjældent bliver brugt. Ting, som andre kan få nytte af. Ideen med ShareOne er, at man lejer redskaber, værktøj, festartikler og andre ting af sine naboer i stedet for, at alle køber nyt. ShareOne tjener så penge ved at tage 14,5 procent af lejen.

Jeg gjorde mig mange overvejelser, inden jeg kastede mig ud i projektet. Jeg lavede research for at finde ud af, om der var et marked for det. Det er der. I dag har vi mere end 10.000 brugere, og målet er 100.000 i Danmark, og at vi også kommer til udlandet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dele-økonomi har altid eksisteret! I almene boligselskaber kan man låne værktøj f.eks. boremaskiner, gulvslibemaskiner mm. af pedellen/varmemesteren mm. Og i gamle dage, selv i 1970'erne fik man sine naboers børnetøj, barnevogne, klapvogne mm. og mv. Det nye er at nu synes nogle, at man skal betale penge for at leje naboens rillefræser, eller gulvslibemaskine, eller leje af boremaskiner, vinkelsliber mm. Og man har altid kunnet sådan cirka leje de her ting et byggemarked, se f.eks. her.

https://www.silvan.dk/services/udlejning

Carsten Munk, Carsten Svendsen, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Flemming Jensen, Katrine Damm, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er ikke deleøkonomi.
Det er privat udlejling, hvor der betales til en platform ligesom airbnb med boliger eller de private, som lejer sin biler ud via gomore. Hvorfor kalde det for deleøkonomi??? Det er en udlejlingsforretning. Punktum.

Det er en forkert afledning af begrebet 'at dele'.

Carsten Svendsen, John Poulsen, Christian De Thurah, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Flemming Jensen, Jens Kofoed, Katrine Damm og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Dennis Jørgensen

Hvis bare der allerede fandtes en måde at leje værktøj på i forvejen... tal om at genopfinde den dybe tallerken, kaste et 'smart' mærkat på og kalde det 'deleøkonomi'... Der er massere af virksomheder der lever af at udleje værktøj. Så står man heller ikke og bliver uvenner med naboen fordi ens rillefræser kommer møgbeskidt tilbage. Der er desuden flere biblioteker der LÅNER værktøj ud. Og så kunne man jo prøve at tale med sine naboer først om de har værktøjet. Men nej, det skal da også gå gennem en trediepart. Hold da op for noget fis.

Carsten Munk, Carsten Svendsen, John Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Flemming Jensen, Jens Kofoed, Katrine Damm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er rigtigt, at der er en lille ekstra gevinst: forsikringen, som får grundig omtale i dette reklameindslag. Spørgsmålet er jo: dækker en husstandsforsikring, hvis man har lånt noget ud, og det bliver beskadiget? Det gør den nok mange steder i dag, men hvis sådanne platforme vinder frem, vil den nok ikke gøre det i fremtiden. Så det er en forringelse, det måske foranlediger.
Ellers er det så let som at lave en side på Facebook at skabe et forum, hvor man kan låne af hinanden.

Nikolaj Lykke Nielsen

Stop så det idiotiske misbrug af ordet "dele". Det her er UDLEJNING, og det er noget helt andet.
Den eneste forskel på udlejningsvirksomheder og "dele"-økonomiske virksomheder er, at de sidste ikke betaler skat! ... hvilket naturligvis også er hele pointen med øvelsen.
Det er lige så langt ude at kalde det "at dele" som at påstå at supermarkedet ud-deler varer til deres kunder, eller at hotellet deler deres værelser med de overnattende. Så lær dog at tale dansk, I reaktionært sorte hunde: Hvis man BETALER for noget, kaldes det SALG eller LEJE.

Det er ikke så lege til,men ideen er god og et af e steder,hvor den manglende deleøkonomi har været til skade er vel i landbruget,hvor der havde været mere fornuft i ikke at skulle være så store,men at man så i stedet deltes om diverse maskiner. Men det kræver solidaritet og ja hvis det så ud til regn,kunne det være svært at skulle vente på mejetærskeren og alle de andre maskiner.
Et sidespring her, men det er da bestemt en ide,som der bør tænkes på.

Deleøkonomi og min bare....
Det grænser til det absurde, når genbrug, naboskab og venskab skal kapitaliseres helt ned i mikroskopisk niveau.
Der er sååå mange ting, der allerede er opfundet. Det nye er at der vedbliver med at tilkomme ord som specielt yngre/unge tager til sig som noget nyt, nyopfundet og anderledes, men hvor er blot er tale om at opfinde den dybe tallerken igen.