Læsetid: 2 min.

I 10’erne kom 12-talspigen til debat: »Vi har skabt et negativt ord for piger, som egentlig bare er dygtige«

I 10’erne blev der stigende grad talt negativt om 12-talspigen – altså ikke den dygtige kvindelige studerende, men om ordet. Det har en negativ klang, som hverken universitetsfolk eller de unge selv vil kendes ved. Jurastuderende Sara Sarmanlu fik en studentereksamen med topkarakterer, men kan ikke genkende sig selv eller nogen, hun kender, i 12-talspigen
»Jeg tror, der er en kønsfordom om, at piger ikke kan være ambitiøse og have overskud til venner,« siger Sara Sarmanlu, der blev student med 11,1 i gennemsnit, men efter eget udsagn stadig brugte mere tid på sine venner end på at studere. Arkivfoto

»Jeg tror, der er en kønsfordom om, at piger ikke kan være ambitiøse og have overskud til venner,« siger Sara Sarmanlu, der blev student med 11,1 i gennemsnit, men efter eget udsagn stadig brugte mere tid på sine venner end på at studere. Arkivfoto

Simon Skipper

28. december 2019

»I gymnasiet fandt jeg tilfredsstillelse ved at lave et godt stykke arbejde – og allerede mens jeg skrev en opgave, vidste jeg, at jeg nok ville få en god karakter for den. Når jeg så fik 12 for en stil, var det en lettelse, for jeg blev bekræftet i, at det var arbejdet værd.

Jeg endte med et gennemsnit på 11,1. Jeg tror, jeg var meget motiveret i gymnasiet, men der var også mange andre, der arbejdede hårdt. Jeg var nok bare god til at fornemme, hvad læreren ønskede.

Adgangskvotienten på jura var kun omkring ni, så jeg behøvede ikke det høje gennemsnit. Men jeg ser det ikke som spildt arbejde, for det var karaktererne i sig selv, der motiverede mig.

Jeg fik to syvtaller i alt – kemi og idræt. Dengang var jeg rimelig utilfreds med det, men i dag kan jeg godt indrømme, at jeg ikke var særlig god til de fag. Dengang syntes jeg, det var en skam med de to syvtaller, for jeg havde arbejdet så hårdt. Men det var ikke et altoverskyggende problem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
  • Henrik Brøndum
Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, jeg tror også, at det mere er udtryk for det faldende niveau og en mere skoleagtig tilgang til gymnasiet.
I min tid var det et ægte problem med piger, der udmærkede sig, men glemte at leve og derfor stod ret uforberedte overfor tilværelsen, når de skulle flytte hjemmefra og begynde at læse.

Det er som om drenge, og mænd for den sags skyld, ikke længere eksisterer i det danske samfund.

Martin Sørensen, ulrik mortensen, Per Torbensen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Udtrykket 12-tals piger dækker vel over en meget konformistisk eksistens. Altså den lige, slagne og helt ureflekterede vej mod at honorere samfundets forventninger til individdet.

Det har XX altid været meget bedre til end XY.

Jens Christensen, Frank Hansen, Martin Andersen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Begrebet "12-tals-pige"taler ind i en patriakalsk historiefortælling, hvor kvinder kun kan være dygtige, hvis de er det på en enfoldig måde.

Marie Jensen, Fam. Tejsner, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Randi Seeberg Løbger og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

12-tals piger er vel bare den kvindelige pendant til os nørder? Tag på en laekker fråseferie for de penge jeres gode hoveder giver jer når I bliver triste over mobberierne. Det gør vi nørder.

Niki Dan Berthelsen, David Joelsen, Emil Davidsen og Randi Seeberg Løbger anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Den Store Danske:

"En fordom omfatter en række antagelser (stereotypier) om fænomenet eller gruppen, der bliver sat i et bestemt, oftest dårligt lys. Endvidere fremkalder en fordom oftest stærkt negative følelser,
[...] Fordomme tjener ofte til at fastholde et etableret magtsystem dels i samfundet generelt, dels i uddannelsesmæssige og politiske sammenhænge.
Fordomme fastholdes ifølge visse teorier ikke kun af magt- og interessemodsætninger på samfundsplan, men også fordi de fungerer som bekvemme måder at forstå den sociale omverden på."

Marie Jensen, Fam. Tejsner, Rikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Tiderne skifter. I gamle dage var der kun én eller højst i to dukse i hver klasse. De sad som regel på første række midt for eller i vinduesrækken og man kunne kende dem på en flittig brug af pegefingeren. Klassens klovn var en anden arketype, som også fandtes i enhver skoleklassen, talentet ufortalt. I dag er duksene, takket være kønskampen og en stærkt opreklameret social mobilitet, mangfoldige og det eneste bemærkelsesværdige er at de som regel er piger. Klassens klovn er stadig som regel en dreng.

Jesper Frimann Ljungberg

@Henrik Brøndum
Nej nej.. Nørden er (heldigvis) i dag et udtryk, der bruges bøde om mænd og kvinder. Og når nørd bruges om en kvinde er det måske lidt mere positivt ladet, end hvis det bruges om en mand. 12 tals pigen (m/k), for det som det, efter min mening, dækker over er så absolut ikke begrænset til hunkønnet. Der er måske bare en overvægt af piger.
Jeg kender dem som de over middel begavede studerende, medarbejdere og chefer, der kommer ‘fremad’ ved ultra hårdt arbejde, ved at tale autoriteterne efter munden (læreren, chefen..), ved ikke at stille spørgsmål ved noget, ved ikke at have en selvstændig mening og som taler autoriteten efter munden, måske endda iført den stramme trøje og bukser.

Ud over det er der så bare dem der både er dygtige, hårdt arbejdende og som har en selvstændig mening....

//

Anders Sørensen

Det er sjovt, som man kan opfatte begrebet "12-talspiger" forskelligt.

Jeg opfatter det som piger, der qua piger føler, at de bliver nødt til at gøre noget ekstra og ikke har tid til andet end dygtiggørelse, fordi presset er for stort. Fordi de - qua piger - er nødt til at gøre en ekstra indsats for at blive betragtet som ligeværdige.

jens peter hansen

De fleste tolv-talspiger og - drenge jeg har haft i skolen har i modsætning til mange 4-tals piger eller -drenge haft en masse andre interesser end gode karakterer. Musik, idræt, teater, spejder osv. og ja der findes kedelige stræbere og hvad så ?

Anders Sørensen

@Hvilke interesser havde 4-talspigerne? De gik simpelthen ikke til spejder? Eller idræt? Eller teater?

Hvad lavede 4-talspigerne egentlig?

Det er ikke sikkert, at 12 tals piger stræber, de har bare lettere ved skolegang, det kan skyldes bl. a at de har en logisk sans som et banalt samfundssystem efterstræber.

I lighedens navn er "huen" blevet husstandsomdelt. Den er intet værd i sig selv. Det er, næsten, umuligt at dumpe i 3g. Hvorfor det? Taxameteret er en af de største syndere. Der er penge i beståede elever! Man forringer ikke sin arbejdsplads økonomi ved at dumpe elever! Censorens? Man bytter censore hvert andet år. En censor skal slet ikke være tilknyttet et gymnasie. Vedkommende skal være økonomisk uafhængig af gymnasierne! Problemet starter i folkeskolen. Der skal eleverne have det sjovt. De må ikke kede sig! Om de lære noget er bedøvende ligegyldigt - de kan jo ikke dumpe til afgangsprøven. Alle der søger gymnasier bliver optaget - pga taxameteret! Cirklen er sluttet.

Henrik Brøndum

@Jesper Frimann Ljungberg

Det glaeder mig egentlig, at jeg ikke har tilstraekkelig styr på dette begreb. Jeg er jo ganske rebelsk af natur, og det er ligemeget om folk kalder mig en småborger, hattemager eller dinosaur - så har jeg det bedst hvis jeg kan reagere med at forkaele mig selv med lidt politisk ukorrekt luksus. - det er bare det jeg opfordrer alle andre der bliver moppet til at prøve.