Læsetid: 8 min.

34-årig finsk statsminister: »Jeg har egentlig aldrig tænkt over hverken min alder eller mit køn«

Finland fik i denne uge en 34-årig kvinde, Sanna Marin, som ny statsminister. Hun leder en koalition på fem partier, der alle ledes af kvinder, og kun en af dem er over 35 år. Det er en international sensation. Men det er ikke nogen tilfældighed, at dette demokratiske gennembrud for kvinder og unge sker i netop Finland
Statsminister Sanna Marin i midten flankeret fra venstre af Li Andersson undervisningsminister, Maria Ohisalo indenrigsminister, Katri Kulmuni finansminister og Thomas Blomqvist minister for ligestilling og nordisk samarbejde. Da Sanna Marin blev bedt om kommentarer til sin unge alder, svarede hun, at hun hverken skænkede den eller sit køn en tanke.

Statsminister Sanna Marin i midten flankeret fra venstre af Li Andersson undervisningsminister, Maria Ohisalo indenrigsminister, Katri Kulmuni finansminister og Thomas Blomqvist minister for ligestilling og nordisk samarbejde. Da Sanna Marin blev bedt om kommentarer til sin unge alder, svarede hun, at hun hverken skænkede den eller sit køn en tanke.

Kimmo Brandt/Ritzau Scanpix

14. december 2019

Da 34-årige Sanna Marin i den forgangne uge blev udpeget som Finlands nye statsminister, gik nyheden verden rundt. Ikke blot fordi hun er verdens yngste siddende regeringsleder, eller fordi hun er en kvinde.

Men også fordi der med hende fulgte en koalitionsregering bestående af fem partier, som alle har kvinder på forposterne. Og det stopper ikke her. Det viste sig nemlig, at fire ud af de fem politiske ledere – inklusive Sanna Marin – tilmed er under 35 år.

På en enkelt uge formåede socialdemokratiske Marin at få mere omtalte på de sociale medier, end den finske præsident Sauli Niinistö fik i løbet af et helt år. En tidligere finsk statsminister Alexander Stubb skrev på twitter, at den nye kvindedominerede regering er et symbol på, »at Finland er et moderne progressivt land«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • ingemaje lange
  • erik pedersen
Alvin Jensen, ingemaje lange og erik pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

»Jeg tænker over grundene til, at jeg gik ind i politik, og over de ting, der har gjort, at vi nu har vundet vælgernes tillid."

Ja, og det er jo også det der bestemmer hvor langt de fleste vælgere sætter deres kryds. Måske følger medierne en dag efter, men indtil da vil medierne i f.eks. det mere kønsligestillet tilbagestående USA jo gøre en kæmpe sag ud af det ubetydeligt overfladiske køns- og aldersforhold (og deres racer), og da andre vestlige (især skandinaviske) medier af uransagelige årsager stadig ser op til amerikansk journalistik og tager udgangspunkt i samfundsforhold i USA som om de også var almen-europæiske samfundsforhold, så bliver alle europæere nødt til at holde brækfornemmelserne over at europæiske journalister går op i om vores næste statsminister mon bliver en kvinde, ung og/eller mørkere i huden end gennemsnittet.

Form > Indhold = Ikke journalistik - enhver kan jo stilles foran en væg, en ged, eller en mand og sige: "Dette er en væg/ged/mand".

Form < Indhold = journalistik

Glad for at artiklen her i det mindste skrev lidt om hvilken politik hun gik ind for. Dét gjorde mig glad på Finlands vegne. At der i det mindste i Skandinavien endnu eksisterer samfunde, der tror på at dem, der i øjeblikket bestemmer globaliseringens usolidariske og udbyttende retning (USA, Kina), ikke skal have lov også at presse os ned i deres feudalkapitalistiske svinesti. Det gør kampen for en mere solidarisk globalisering lidt mindre op ad bakke.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Emil Davidsen, Ture Nilsson, Peter Beck-Lauritzen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar

Skønt, at kvinderne kan tage magten og ansvaret.
Her i landet er vi også godt på vej med flest kvinder og laveste alder i regeringen.
Husk nu - ingen babyer i folketingssalen. I Finland bliver det nok tilladt.
Man må håbe at klimaet bliver bedre - altså arbejdsklimaet - fri for magtsyge mandfolk.

Det ser ud til at de har et ligestillingsproblem i finsk politik, hvis man helst skal være kvinde for at blive partileder. Det er vel ikke mere demokratisk, at det er kvinderne der dominerer, end hvis det var mændene. I tilgift ser man så åbenbart også, hvad der også antydningsvist ses i Danmark, en aldersdiskriminerende tendens.

Jørgen Wind-Willassen

Hm.
Men vælger vel ikke politiker efter køn.
Hvis det er tilfældet er vi da på vej hen mod noget som jeg troede var forbi.
Men det gælder måske kun så længe der er tale om mandlige politikere.

Claus E. Petersen

og så er der jo også det at der ikke er andre end Finner der kan læse sproget, forstå det endsige skrive det. Eller bare fatte omfanget af Finsk humor.