Læsetid: 3 min.

»Det bedste ved #MeToo er, at vi nu endeligt taler om det«

Afsløringen af filmprocenten Harvey Weinsteins omfattende sexovergreb udløste en eksplosion i slutningen af 2010’erne. Af vrede og af mod blandt kvinder verden over til at tale åbent om overgreb, de havde været udsat for. I Danmark var skuespiller og komiker Dorte Rømer en af dem, der mobiliserede #MeToo-bevægelsen
Dorte Rømer (yderst t.h.) var i 2017 med til at arrangere en oplæsning af vidnesbyrd fra kvinder, der var blevet udsat for overgreb.

Dorte Rømer (yderst t.h.) var i 2017 med til at arrangere en oplæsning af vidnesbyrd fra kvinder, der var blevet udsat for overgreb.

Bax Lindhardt

28. december 2019

»I 2007 fortalte jeg om en succesfuld, dansk instruktør, som prøvede at voldtage mig. Han flåede min skjorte op, greb om mine bryster og klaskede mig op ad et spejl, mens han åndede mig i nakken. Jeg anmeldte ham, og politiet sagde, at der allerede lå to sager på ham om voldtægt. Alligevel var det ikke nok til at fælde ham. Jeg har været i film-, tv- og teaterbranchen i mange år og ved, at sexchikane, overgreb og ydmygelser er hverdag. Jeg har selv været udsat for en del. Og selv om flere takkede mig for at dele min historie, begyndte sagerne ikke ligefrem at vælte ud af skabet.

Men så kom anklagerne mod Harvey Weinstein i 2017, og #MeToo-bevægelsen begyndte at rulle. Dramatikeren Lærke Reddersen ringede til mig med en plan. Hun havde set en svensk reading, hvor kvinder stod på en scene og læste anonymiserede beretninger op om overgreb, og vi blev enige om at indsamle vidnesbyrd til noget lignende i Danmark. Vi troede, det var slemt, men det var meget værre.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
  • Steffen Gliese
  • Troels Ken Pedersen
Thomas Tanghus, Katrine Damm, Steffen Gliese og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Josephine Kaldan

Det mærkeligste er, at jeg aldrig talte om det. Jeg tog selv på feministisk selvforsvarskursus, senere tog jeg datteren med. Det var nærmest et vilkår, at man blev forulempet af vildtfremmede mænd. Metoo har været en øjenåbner. Tak for det.

Lise Lotte Rahbek, Ann Thomsen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Herdis Weins, Marie Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

På alle områder er der for mange, der kæmper imod, at vi får et bedre samfund og en bedre verden. De vil hellere skille sig ud med privilegier end at acceptere at have dem på lige fod med andre.

Morten Hjerl-Hansen

Det har været ganske oprørende for mig hvor mange ukrænkede kvinder der i det forløbne år kujonagtigt og unuanceret har ladet #metoo køre fuldstændig ud af en tangent. Dagbladet Informations debatredaktør har kørt med og jeg er træt af det. Det har ført til mistænkeliggørelse af mænd og det finder jeg mig ikke i. Vi mænd er bedre mennesker end kvinder. Ikke meget, men lidt.

Morten Hjerl-Hansen, man kan sige, at det blot er kvinderne, der kaster åget nu - efter at de implicit har været mistænkt af mænd for 'blot' at ville score en partner, et noget bedaget syn på selverhvervende, moderne kvinder.
Der er ikke længere nogen, der skal 'besejres', der er aftaler, der skal indgås imellem to enige parter, det er slut med 'din mund siger nej-nej, men dine øjne siger ja'.

Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Ann Thomsen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Tag da ikke #MeToo alvorligt. Det er for længst dokumenteret at denne bevægelse bringer masser af sladder til torvs, og dermed er per definition ikke blot dele, men alt hvad der fremføres utroværdigt. Der er ingen tvivl om at der er en sag, krænkelserne er der, men bevægelsen er en fiasko. Ommer piger.

Nej, Henrik Brøndum, tværtimod er der da ikke i noget videre omfang tale om sladder. Det er en udvikling, der er sat i gang.

Thomas Tanghus, Ann Thomsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Hele problemet er, at den på forhånd privilegerede og i egen forstand normsættende patriarkalske mand i alle kulører ikke forstår, at der er en afgørende forskel på, at kunne bestemme over andre og at kunne bestemme over sig selv.
Det betyder jo blot, at skal man træffe en fælles beslutning, skal der være enighed.

Henrik Brøndum

@Steffen Gliese

Hvis der var noget vaesentligt den patriarkalske mand ikke forstod, ville han ikke vaere patriark, så ville andre have vippet ham af pinden.