Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Genbrugsjul til børnene og nyt til de voksne?

Kan man godt købe brugte julegaver til børnene og samtidig ønske sig en nyindkøbt urtekniv med egetræsskaft af konen, spørger mand i 30’erne
Kan man godt købe brugte julegaver til børnene og samtidig ønske sig en nyindkøbt urtekniv med egetræsskaft af konen, spørger mand i 30’erne

Mia Mottelson

Moderne Tider
7. december 2019

I min familie har vi de seneste år talt en del om, hvordan vi kan holde jul uden at give hinanden store gaver eller sætte vores forbrug op, som vi grundlæggende er imod. En del af løsningen har været at give vores børn brugte ting, hvilket har fungeret fint. De har alt for meget i forvejen.

Det ville være naturligt, at min kone og jeg også aftaler at give hinanden noget brugt, men det ved jeg ikke rigtig, om jeg har lyst til det. Jeg ønsker mig et par fede høretelefoner eller en urtekniv med egetræsskaft, men jeg vil helst have nyt. Skal jeg foreslå min kone, at vi voksne er undtaget fra reglen, eller skal jeg ønske mig noget brugt?

Svar I:

Av for den. Du er kommet i klemme mellem dine gode intentioner på andres vegne og din egen forbrugsbegejstring.

Nej. Selvfølgelig skal du ikke foreslå din kone, at I skal have undtagelser fra de regler, I forsøger at krænge ned over jeres sagesløse børn. Dine børn lærer ikke at begå sig af at høre, hvad du siger, men af at se på, hvad du gør.

Det, du lærer dine børn ved at forskelsbehandle dem, er ikke den pris værd, det er at have et par ligegyldige høretelefoner eller en urtekniv, der er ny i to splitsekunder, efter at du har pakket den op.

— Bo Elkjær

Svar II:

En af mine første oplevelser med rendyrket hykleri var, da jeg som bøjlebærende, usikker teenager blev tvunget til at køre med cykelhjem af mine forældre – der ikke engang ejede en cykelhjelm selv.

Jeg forestiller mig, at dine børn får en lignende oplevelse, når de juleaften ser dig pakke et »par fede høretelefoner« ud, mens deres gavebunke udgøres af genbrugstøj og gamle brætspil.

Julen er børnenes fest, så hvis du insisterer på at gavedifferentiere, skal det være med omvendt fortegn – så du og din kone udveksler genbrug, og dine børn får nyt. Uanset hvor meget du påstår, at dine børn ejer, forestiller jeg mig trods alt også, at du og din kone har erhvervet jer flere ting end dem i løbet af jeres lange voksenliv.

Men den bedste idé er den, du åbner en dør på klem for: At I alle sammen giver hinanden genbrug (eller oplevelser). Verden har snart ikke plads til flere nye gaver under juletræet.

— Louise Schou Drivsholm

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja av for den da mand i 30’erne.
Det korte svar er selvfølgelig: NEJ (for fanden da)

Svarerne har svaret så ganske udmærket, men alligevel; nogle af mine fedeste køkkenredskaber er genbrugs, det samme gør sig i øvrigt gældende for tøj og fodtøj.
Fede høretelefoner ved jeg ikke noget om, men har du nogen som virker, så hold op med at skabe dig.

Lise Lotte Rahbek, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Julen er handelens fest

Eva Schwanenflügel

Et tragikomisk eksempel på, at det helst er alle andre end én selv der skal holde for når det gælder klimadagsordenen og det grasserende forbrug.

Take yourself together, Hansi !!

Niels Makholm, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hahahaha - åh jeg må le. Hykleri har vi nok af, men at indrømme det? Yes, sir jeg bare .... haha.

Men i øvrigt : brugt hvor det giver mening istedet for nyt, må gælde både børn og voksne. Og den der med at alle skal ha lige meget og frem med målebåndet, den bør også dø.