Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min kæreste har været hos en prostitueret

Hvor rimeligt er det at føle afsky over, at ens kæreste engang har købt sig til sex, spørger en kvinde, født 1985
Hvor rimeligt er det at føle afsky over, at ens kæreste engang har købt sig til sex, spørger en kvinde, født 1985

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. december 2019

Min kæreste har indrømmet, at han i en periode, hvor vi var fra hinanden, har været til prostitueret. Jeg føler afsky. Men kan jeg tillade mig det, når vi ikke var sammen?

En ny undersøgelse viser desuden, at otte procent af alle mænd har været mindst en gang hos en prostitueret. Så måske er det faktisk mere almindeligt, end jeg går og tror – og dermed måske ikke noget, jeg bør forarges så voldsomt over.

Svar I:

Nej, det synes jeg ikke, du kan tillade dig.

Nogle mener, at købesex er moralsk forkert, fordi menneskekroppe ikke skal kunne udbydes på et marked, det ødelægger vores menneskelighed. Det er jeg uenig i, for jeg mener ikke, at sex er så meget anderledes end alle mulige andre sociale aktiviteter. De prostituerede sælger jo ikke deres sjæl, som religiøse fundamentalister siger, de sælger en kropslig serviceydelse (her taler jeg ikke om handlede kvinder). Derfor synes jeg ikke, at prostitution som sådan er afskyeligt.

Jeg mener faktisk, at hollænderne og tyskerne har fat i den lange ende: De har liberaliseret lovgivningen for at fjerne fordømmelsen og sikre kvinderne gode forhold.

Så jeg ville tage din kærestes ’indrømmelse’ ret afslappet. Ikke kun fordi, I var hver for sig på det pågældende tidspunkt, eller fordi der jo er mange, der køber sex. Men fordi hans handling ikke er afskyelig.

I øvrigt er det tal, du nævner, faktisk for lavt: Ifølge den store Projekt SEXUS-undersøgelse har 22 procent af danske mænd betalt for sex mindst en gang.

– Christian Bennike

Svar II:

Jeg kan ikke rigtig svare på det spørgsmål, du stiller. For det er hverken rimeligt eller urimeligt, at du føler afsky. Du kan tillade dig alt den afsky, du nu engang har. Det er en jo bare en følelse. Og den slags skal nok dunste af.

Men du bruger også et andet ord: forargelse. Og her er vi ovre i en moralsk kategori og derfor noget, som du kan arbejde med. For det havde sandsynligvis ikke ’forarget’ dig, at han bare havde haft tilfældig sex med fremmede kvinder, hvis det var gratis – eller bestod i en gensidig udveksling af øl, omsorg osv.

Så det er synet på den seksuelle transaktion, der involverer kølige kontanter, der er dit problem. Det synes jeg, at du skal sætte dig for at udforske. Det er skrevet meget klogt om sexarbejde som erhverv og levevej. Blandt andet kan du i denne avis læse den danske sexarbejder Sofie Brandvarms debatindlæg »Jeg er stolt af at være luder, men hvordan fortæller man det til sine børns pædagog?« og senest »Sexarbejdere som mig skal ikke tvinges til at arbejde i det skjulte«.

– Anna von Sperling

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du har lært noget nyt om din kæreste, der får dig til at føle afsky. Du opdager pludselig, at du har en kæreste, der mener, at det er ok erstatning for samværet med dig, at købe en anden kvindekrop til sex. Du kan selvfølgelig ikke tillade dig at kritisere ham for noget, der skete, mens I ikke var sammen. Men du kan vurdere, om du synes om hans karakter, og om du kan leve med den. Jeg ville ikke kunne.

Elisabeth Andersen og Mette Holten Haagerup anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er meningsløst at spørge andre om visse følelser er tilladelige.
Følelser ER.

Det er omkring hvordan man håndterer følelser, man kan tage imod input fra andre og mere succesrige individer.

Kim Øverup, Bjørn Pedersen, Katja Bramgaard, Nille Torsen, Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu taler Anders Sørensen om, at rigtige mænd ikke behøver betale for sex. Men det er ikke, hvad jeg mener, når jeg taler om din kærestes karakter. Jeg mener snarere, at hans køb af en kvindekrop til sex, vidner om en følelsesmæssig afstumpethed overfor det køn, du selv tilhører, og derfor også overfor dig. Vil du underkaste dig det?

Lisbeth Larsen, Eva Schwanenflügel og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Gad vide hvordan mænd ville have det hvis kvinder gik til prostituerede?
Jeg spørger bare..

Ulla Søgaard, Anna Regine Irgens Bromann, ingemaje lange, John Hansen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Katrine Damm og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Dén vinkel havde jeg slet ikke tænkt over Eva - interessant spørgsmål - hvad siger I gutter?

Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Jeg tænker her på mandlige prostituerede, såfremt det var ligeså udbredt i massageklinikker som det omvendt er med kvindelige ludere.

Mange mænd ville nok ikke have så meget imod at kvinder gik til andre kvinder, da det ofte ikke tages alvorligt når to kvinder har sex.
Snarere bibringer det en hvis erotisk opstemthed.
Det er noget andet med en anden mand.
Eller hvad?

Hvis en kvinde - der ikke er i et forhold, og det er den centrale præmis - går til mandligte prostituerede, så tror jeg egentlig ikke, at det kunne forarge mig. Bortset fra at der måske er penge involveret, så er det vel ikke så meget forskelligt fra et elsker/elskerinde forhold?

Viggo Okholm, Tommy Clausen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

It depends….. Sexturisme til f.eks. Kenya og Zanzibar hvor modne amerikanske og europæiske kvinder er "kæreste" med en ung lækker afrikansk mand i nogle uger, skulle (efter sigende) være udbredt, selvom der ikke snakkes så meget om det. Men jeg har ikke en automatisk præfabrikeret opfattelse af disse kvinder som "afstumpede", det må afhænge af de konkrete omstændigheder.

Claus Nielsen, Jakob Silberbrandt, John Hansen og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Man regner med at der hvert år er mere end en halv million vestlige kvinder som rejser ud til tredje verdens lande som sexturister. Rejseselskaber reklamerer åbemlyst for det, men foretrækker at kalde det "Romance Holidays". Sveriges TV havde for nogle år siden et program om det, hvor det blev behandlet som noget nærmest morsomt og uskyldigt (i modsætning til når svenske mænd rejser til Thailand). Kenya's regering betragter det absolut ikke som uskyldigt på grund af de sociale konsekvenser, hvor bl.a. de unge prostituerede mænd bliver udstødt af deres familier.
I de vestlige lande er langt de fleste annoncer som udbyder sex med mandlige prostituerede henvendt til andre mænd. Men ca, 10% henvender sig til kvinder og ca. 10% til heterosexuelle par.
En indgang til den videnskabelige litteratur på dette område kan findes her: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2019.1624680

Claus Nielsen, Emil Davidsen, Jakob Silberbrandt, René Arestrup, ulrik mortensen, Mads Jakobsen, Erik Fuglsang og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

I princippet kan jeg jo være ligeglad med de 8% mænd, der mindst en gang har købt en prostitueret, I hvert fald så længe det ikke handler om mindreårige og handlede kvinder. Men ligefrem at dele mit liv med én, er nu nok at trække den alt for langt. Spørgsmålet handler om, om det er ok at føle afsky for en sådan mand, og selvfølgelig er det ok. Specielt, hvis han er/var en intim del af ens liv.

Niki Dan Berthelsen

Jeg hørte om en der gik til prostitueret et par gange om måneden fordi han ikke orkede at have en kæreste - fordi det havde givet ham store sorger tidligere og han derfor fik et par faste "kæreste oplevelser" om måneden.

Så det er vel lidt hvad man lægger i det?

At han har valgt at gå til prostitueret i deres pause, under antagelse at den prostituerede ikke har lidt overlast - er vel ikke noget hun skal blande sig i?

Jeg kan sagtens se at det starter nogle følelser, fordi det er noget som ellers indebærer intimitet imellem to mennesker - så det at det kan erstattes af noget "købt" sætter spørgsmålstegn ved om han føler behov for intimitet under sex? Det tænker jeg han gør? Og han er sikkert glad for det der har sammen nu.

Jeg tænker at den samme afsky ville komme, hvis han havde haft et engangsknald i byen, under deres pause?

Måske du bare skulle være lidt stolt over at din kæreste har gjort noget, som kan forarge nogle, og som kun 8 % af dine veninders kærester har prøvet. Han kunne godt være en 'keeper'........

Ja, hverdagens helte... apropos det, så har det altid undret mig, hvordan en mand, der køber en prostitueret ved, om det er en handlet kvinde, han køber. De går vel ikke med en speciel mærkat på sig. Er der nogle, der kan svare på det?

@Nille Thorsen
Ja, jeg husker udmærket den svenske TV-reportage. Og som du påpeger, var der ikke skyggen af hverken forargelse eller problematisering inde over. Meget u-svensk. Det havde nærmest karakter af et nyfigent, småfnisende feel good livsstilsprogram. Europæiske kvinder, som slog håret lidt ud....

Hvis det samme TV-hold var rejst til Thailand for at dokumentere europæiske mænds tilsvarende eskapader, vil jeg næsten garantere, at tonen havde været helt, helt anderledes.

Ganske sigende.

Mads Jakobsen, Claus Nielsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

René Arestrup, måske er det en skævvridning af debatten, at gør den til noget med køn?

Jeg tænker da, at du måske ville have de samme overvejelser som spørgeren i dette indlæg, hvis din kone/kæreste havde købt en prostitueret. Det er måske snarere en mere individuel betragtning, om man som person ville kunne leve sammen med én, der havde købt sex.

Personligt ville jeg ikke kunne, men jeg har også behov for en mand med moralen på det rette sted.

@Rikke Nielsen
Det har i høj grad noget med køn at gøre.
Således mener jeg ikke, at det er et udslag af ren og skær tilfældighed, at der er væsentlig flere kvindelige prostituerede end ditto mandlige.

Jeg omgås begrebet 'moral' med forsigtighed. Og derfor kan jeg ikke være helt så firkantet, som du tilsyneladende er.

René Arestrup
"Således mener jeg ikke, at det er et udslag af ren og skær tilfældighed, at der er væsentlig flere kvindelige prostituerede end ditto mandlige."

Begrundet i hvad?

@Rikke Nielsen
Uha, det kan blive en meget lang smøre.

Men kogt helt ind, tror jeg det handler om at kvinders og mænds seksualitet er forskellig.

Og det er under alle omstændigheder helt utilstrækkeligt, at fremture med det amputerede narrativ om at kvinder er ofre og mænd er krænkere.

Mads Jakobsen og Tommy Gundestrup Schou anbefalede denne kommentar

René Arestrup
"Og det er under alle omstændigheder helt utilstrækkeligt, at fremture med det amputerede narrativ om at kvinder er ofre og mænd er krænkere."

Ved ikke lige hvorfor dette kort skulle trækkes ind i debatten?

"Men kogt helt ind, tror jeg det handler om at kvinders og mænds seksualitet er forskellig."

Så mænd har mere ret til at købe en prostitueret end kvinder har?

Nej, nej. Det er ikke et spørgsmål om ret. Det er kun et forsøg på at udlægge årsagssammenhænge...

Men du svarede aldrig på mit spørgsmål omkring, om du kunne acceptere, at din kone/kæreste havde købt en prostitueret?

Det kommer helt an på omstændighederne...

ulrik mortensen

Ikke kun den svenske dokumentar. For nogle år siden lavede den tyske filminstruktør Ulrich Seidl
en film om kvindelig sexturisme i Kenya. Seidl siger: "Det er en smertefuld oplevelse at erkende, at man selv er en af grundene til, at kvinderne rejser andre steder hen for at udleve deres seksualitet og opleve ømhed. Hun lever jo ikke op til skønhedsidealerne i den vestlige verden. Hun har svært ved at finde en mand. Hun er oppe i årene, hun er overvægtig. Det spiller ingen rolle for de unge mænd i Kenya. Hvor tyk hun er, hvor gammel hun er – det er lige meget, siger Seidl og tilføjer en sidste motivationsfaktor bag vestlige kvinders sexturisme. Hun får jo nogle meget smukke, unge mænd. Det skal også siges." - ville man sige det samme om hvide, uattraktive, gamle mænd? - not.

https://www.information.dk/kultur/2013/05/udnyttelsen-gaar-begge-veje

Mads Jakobsen, Tommy Gundestrup Schou, René Arestrup, Claus Nielsen og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar