Feature
Læsetid: 1 min.

Da catwalken blev fyldt med store øjenbryn

2010’erne var hårde for alle de kvinder, der i 2000’erne havde skamplukket deres øjenbryn for at være smarte. Nu skulle brynene være store
2010’erne var hårde for alle de kvinder, der i 2000’erne havde skamplukket deres øjenbryn for at være smarte. Nu skulle brynene være store

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
28. december 2019

Da verden rullede ind i det nye millennium, skulle øjenbrynene være tynde. Mega tynde. Trenden var, at de enten skulle skamplukkes eller barberes af og tegnes op med blyant.

Men så kom 2010’erne, og alle de kvinder, der netop havde maltrakteret deres bryn for at være smarte, rystede nu i bukserne. Nu skulle brynene være store. Mørke og buskede. Alle modeller fik store bryn, og på catwalkene var det svært at vide, om det var tøjet eller øjenbrynene, man skulle lægge mærke til.

Skønhedsindustrien udviklede serum, som hurtigt kunne få øjenbrynene til at vokse ud igen, og det naturlige look blev det eftertragtede look. Det betød dog ikke, at brynene måtte vokse vildt. Nej, de skulle stadig tæmmes og kontrolleres som aldrig før med både børste, blyant, pensel og gel. Og de, der ikke mestrede kunsten blev latterliggjort på sociale medier, hvor lister over kiksede øjenbryn blev en trend, der kunne få folk til at skraldgrine.

10’ernes bryn skulle nemlig være vilde, men ikke for vilde. Mørke, men ikke for mørke, og buskede, men ikke for buskede.

Serie

Farvel til 10’erne

Vi lever i årtiets sidste dage, men hvad skete der egentlig? Gennem en række fortællinger om både skærmtid, terror, deleøkonomi, 12-talspiger, Svend Brinkmann, prekariatet og autentisk ost undersøger vi 2010’erne og samler det hele i et monument over en tid, der snart er historie.

Seneste artikler

 • 2010’erne var udsættelsens, fortsættelsens og opgørets årti

  31. december 2019
  At bladre gamle forsider igennem er lige dele vingesus og ubehag. At se forsiden fra 31. april 2011 med overskriften »Verden ser magtesløst til, mens Syriens hær slagter sit folk« og vide, at det bare fortsætter og fortsætter. Bladre og se Breivik dræbe, bladre og se Gaddafi dræbt, bladre og se Det Arabiske Forår udråbt som et forsømt forår ...
 • MONUMENT OVER 2010’ERNE

  28. december 2019
  Hvis nu nogen engang i år 2119 finder en gammel bulet messingplade helt sort af ælde, og løfter den op, børster snavset af og opdager en inskription, hvor der står ’Til minde om 2010’erne’ og undrer sig over, hvad det dog går ud på, så kommer her en forklaring
 • Emma Pi Hedeboe var barn i 10’erne: »Årtiet vil blive husket for ungdomsoprøret«

  28. december 2019
  Vi begyndte at tale om ungdomsoprør for første gang i årtier, for nu var Trump, flygtninge på motorvejene, uoverskuelig teknologi og ikke mindst klimaet blevet afgørende. De, der ikke var født ved årtusindskiftet, ved godt, at de ikke får et liv som deres forældres. Emma Pi Hedeboe fylder 18 år i slutningen af 2019. Hun er sikker på, at tiden lige nu vil blive husket for ungdomsoprøret
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

og sådan kan det gentages - der kan plukkes penge hver gang !