»Vi vil få flere katastrofer, som vil påvirke mange mennesker«

Erkendelsen af klimaproblemets omfang steg med rekordfart i 2010’erne. Men erkendelsen slog ikke over i handling, og politikerne tøver stadig. Dorthe Dahl-Jensen, professor i glaciologi ved Niels Bohr Institutet, kalder det fortsatte politiske nøl for farlig, fordi effekten af det, vi gør eller ikke gør, har så langtrækkende virkninger
Igen i år blev blandt andet Portugal hærget af en række skovbrande. Ifølge forskerne skal vi berede os på kun at se flere og flere naturkatastrofer.

Igen i år blev blandt andet Portugal hærget af en række skovbrande. Ifølge forskerne skal vi berede os på kun at se flere og flere naturkatastrofer.

Patricia de Melo Moreira

Moderne Tider
28. december 2019

»Isen smelter i Grønland. Det er helt nagelfast og let at se. Tykkelsen af isen går ned ved kysterne, og der er øgede mængder af smeltevand i havet. Vi har set store tab de seneste 20 år, men de seneste ti år er isen klart smeltet mest.

Temperaturstigningerne påvirker sammen med den øgede mængde vand omgivelserne. Levevilkårene for befolkningerne i Arktis forandrer sig, fordi det bliver varmere, isen trækker sig tilbage, og vandet stiger. På Grønland har fiskeriet for eksempel ændret sig med andre typer af fisk. Men havstigningerne påvirker en endnu større del af verdens befolkninger.

For præcis ti år siden efter COP15 havde alle armene oppe. Der var en kæmpe optimisme, og man så hele verden nikke ja til, at klimaforandringerne fandtes, og alle var enige om, at vi var nødt til at gøre noget. Men i mange år efter skete der ingenting. Efter COP21 i Paris var der igen optimisme. Og man blev enige om at arbejde mod at begrænse temperaturstigningerne til 1,5 grader. Men siden har politikerne være lammede.

Viljen til at handle i forhold til klimaforandringerne er steget de senere år, og ved valget i år var det allerhøjest på agendaen, og det er jo fantastisk. Men når man ser på, hvordan regeringen så handler, sker der ikke noget drastisk. Den siger: ’Det er vigtigt, men vi er nødt til at vente lidt.’ Og det er farligt, for hver eneste år, hvor vi ikke handler, vil mængden drivhusgasser i atmosfæren blive forøget.

Når vi sender CO2 op i atmosfæren, har den en levetid på over 100 år eller mere, og derfor bliver vores udslip der rigtig længe. Det er derfor, man taler om overshoot. For selv om man gør sit bedste og stopper udledningen, vil temperaturen blive ved med at stige. Faktisk er det ikke nok, at vi stopper udslippet af drivhusgasser. Vi er nødt til også at tage drivhusgasser ud af atmosfæren.

Jeg mener faktisk, at målet på de 1,5 grader er for højt. Det er umuligt for regeringerne at lave en handlingsplan, som vælgerne vil acceptere. Det bliver meget dramatisk og meget dyrt. Og jeg tror, det ville være bedre med et mindre ambitiøst mål, som er muligt at opnå, uden at regeringerne taber ansigt.

Store lande som USA, Indien og Kina, der slet ikke har formuleret en politik, har virkelig langt igen. Det er bekymrende. Men jeg forsøger at se det som en udfordring, som jeg kan være med til at gøre noget ved. For ti år siden var min forskning i fortidens klima noget, andre fandt spændende, men det er blevet meget mere alvorligt og vigtigt. Og når man fortæller, hvad man arbejder med, er det noget, alle kan relatere til.

Der er mange, der prøver at lave modeller, der kan forudsige, hvad der sker frem i tiden. Som forskere i fortidens klima får vi rollen som vismænd frem for spåmænd, fordi vi kan kigge tilbage og dermed kan fortælle noget, som er nyttigt for fremtiden. I fortiden kan vi eksempelvis se, at klimaet har en evne til at foretage meget pludselige skift. Og det medregner de modeller, vi kører efter i dag, slet ikke.

Jeg tror, at klimaforandringerne i det kommende årti vil påvirke os mere og mere: Vi vil få flere katastrofer, som vil påvirke mange mennesker. Oversvømmelser for eksempel. Og det vil blive stadigt vigtigere for os at handle og gøre det til en integreret del af vores politik og handlemønster at tænke på klimaforandringer i alt, hvad vi gør.

De seneste ti år er der sket en bevægelse, hvor folk kan finde på at sige, at de ikke tror på klimaforandringer. Sådan en holdning til viden som noget, man kan tro på eller ej, ligesom religion – det er en forunderlig situation at være i som forsker. Rent filosofisk er det jo en nedbrydning af min forståelse af fysikken som eksakt videnskab. Det gør det vanskeligt, men det har fået mig til at tænke meget over, hvor vigtig vores rolle som eksperter er i forhold til at være troværdig og kommunikere præcist.

Farvel til 10’erne

Vi lever i årtiets sidste dage, men hvad skete der egentlig? Gennem en række fortællinger om både skærmtid, terror, deleøkonomi, 12-talspiger, Svend Brinkmann, prekariatet og autentisk ost undersøger vi 2010’erne og samler det hele i et monument over en tid, der snart er historie.

Seneste artikler

 • 2010’erne var udsættelsens, fortsættelsens og opgørets årti

  31. december 2019
  At bladre gamle forsider igennem er lige dele vingesus og ubehag. At se forsiden fra 31. april 2011 med overskriften »Verden ser magtesløst til, mens Syriens hær slagter sit folk« og vide, at det bare fortsætter og fortsætter. Bladre og se Breivik dræbe, bladre og se Gaddafi dræbt, bladre og se Det Arabiske Forår udråbt som et forsømt forår ...
 • MONUMENT OVER 2010’ERNE

  28. december 2019
  Hvis nu nogen engang i år 2119 finder en gammel bulet messingplade helt sort af ælde, og løfter den op, børster snavset af og opdager en inskription, hvor der står ’Til minde om 2010’erne’ og undrer sig over, hvad det dog går ud på, så kommer her en forklaring
 • Emma Pi Hedeboe var barn i 10’erne: »Årtiet vil blive husket for ungdomsoprøret«

  28. december 2019
  Vi begyndte at tale om ungdomsoprør for første gang i årtier, for nu var Trump, flygtninge på motorvejene, uoverskuelig teknologi og ikke mindst klimaet blevet afgørende. De, der ikke var født ved årtusindskiftet, ved godt, at de ikke får et liv som deres forældres. Emma Pi Hedeboe fylder 18 år i slutningen af 2019. Hun er sikker på, at tiden lige nu vil blive husket for ungdomsoprøret
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis målet 1,5 grader lammer politikerne, selv om det er utilstrækkeligt, må man forvente at et slappere mål blot vil få dem til at nøle endnu mere, ud fra artiklens betragtninger. Så hjælper 1,5 jo alligevel ikke.