Læsetid: 7 min.

Facebook satser milliarder på at læse dine tanker

Facebook går målrettet efter, at mennesker skal kunne kommunikere alene ved tankens kraft. Tesla-stifteren Elon Musk er også med. Så måske står vi over for den største kommunikationsrevolution siden skriftsproget – og et dystopisk overvågningsmareridt
Facebook går målrettet efter, at mennesker skal kunne kommunikere alene ved tankens kraft. Tesla-stifteren Elon Musk er også med. Så måske står vi over for den største kommunikationsrevolution siden skriftsproget – og et dystopisk overvågningsmareridt

Sara Houmann Mortensen

4. januar 2020

Samtale kan være en støjende affære. Og det går så forbandet langsomt.

Forestil dig i stedet, at du kan kommunikere med alt fra din familie til samtlige af dine følgere på Twitter over computere og smartphones ved tankens kraft.

Se for dig, hvordan dit biologiske jeg – som i forvejen har fået en ordentlig spand teknologisk kul – flyder sammen med dit digitale selv. Forestil dig, at tanker, følelser og indre billeder og forestillinger endelig kan bevæge sig helt frit i en uendelig strøm af information med ubegrænset båndbredde.

Måske opdager du slet ikke, at en hacker lusker rundt i din hjerne. Den kinesiske kommissær, der sidder og overvåger millioner af mistænkelige bevidstheder for at opsnappe samfundsnedbrydende tanker, forbrydelser og nærtstående overgreb på Folkerepublikken, er nok heller ikke så langt væk. 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Johnny Christiansen
  • Steen K Petersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Bjarne Andersen
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Eva Schwanenflügel
Kurt Nielsen, Johnny Christiansen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Åh, I guder... Hvad skal det gøre godt for?

Det er voldtægt af os alle sammen. Disse folk er forbrydere, som vil blæse på, at det er vore alle sammens menneskerettigheder, herunder retten til privatliv, de mæsker sig i og tramper på.

Tror nogen på, at vi ufrivillige dataslaver i overvågningskapitalisternes storstalde vil få lov at læse dataherremændenes tanker? Nej - det bliver med garanti en ret ensrettet tankelæsning - med den internationale elites behov og velstand for øje.

Der er kun én vej frem for os databacongrise, hvis vi vil redde livet: Vi må gøre som Shoshane Zuboff siger - forbyde al indsamling af personlige data uden klart og forståeligt samtykke TIL HVERT ENKELT FORMÅL - og helt forbyde al handel med menneskelige data. Det er den eneste måde at bryde overvågningskapitalisternes forbryderiske business case på.

Tænk bare på den aktuelle datamisbrugssag hos Statens Serum Institut. Vor hjemlige datamafia, som sidder på vore private sundhedsdata - omgås vore private data som om, det var deres private ejendom - "because we’re worth it". Der er kun én måde at stoppe den slags på, og det er helt at forbyde 1) handel med vore data, 2) forskning i vore data uden konkret samtykke til hver enkelt anvendelse, 3) al anvendelse af vore data uden konkret samtykke til hver enkelt anvendelse.

(Disclaimer: Jeg har ikke abonnement, så hvis jeg har "tankelæst" indholdet forkert, så sig til).

Flemming Berger, Mads Kjærgård, Lillian Larsen, Erik Boye, Heidi Larsen, Svend Elming, Pia Nielsen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Martin Rønnow Klarlund, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Kristensen, Torben Arendal, Lise Lotte Rahbek, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft, Thomas Tanghus og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Endnu engang åbenbares det, at det mystifistiske er det, der ligger lige på den anden side af grænserne for menneskets mentale formåen.

Søren Kristensen

Læsning af originale tanker kan heldigvis ikke lade sig gøre. Det der kan lade sig gøre er kontrol af cookies. Det er sådan noget Google og Jan Hellesøe beskæftiger sig med.

Jeppe Lindholm

Fremtidens sande luksus bliver, foruden en god 300 grams okse steg, stilhed, fred og ro uden al den digitale, analoge og genteknologiske støj og larm vi mennesker åbenbart ikke kan lade være med at producere.

Bent Gregersen

Følg mit strålende eksempel: hop ud af facebook - det er lige så let som at hoppe ud af et eller andet bøvet arrangement. fx den danske statskirke. Velkommet i det fri.

Anne-Marie Krogsbøll og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Sidste århundrede havde et opgør med race-renhed. Dette århundrede bliver det opgøret med tanke-renhed. Ikke nok med at spindoktorer, medier og andre meningsdannere fylder os med løgne, men FB vil vide hvilke af disse der bliver hængende.

Carsten Svendsen

Jeg har aldrig understøttet Facebook og er kun blevet bekræftet i mit valg.

Anne-Marie Krogsbøll og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg tænker mere hvilken støj det bliver. Tænk hvis vi skal høre hinandens tanker og folk ikke engang behøver at anstrenge så meget at de skal åbne munden eller bevæge fingrene for at trykke på tasterne. Hvor lavt kan man tillade sig at sætte tærsklen, for den anstrengelse der skal til for at folk lukker op for deres indre kaos. Se bare på den flod af pladder der strømmer gennem sociale netværk, så som fx. vore kommentarer til hinanden. I det mindste får vi den korte tænkepause det tager at hakke vore indskydelser ned, inden vi trykker "send". Men en maskine der kan læse dine og mine tanker... hvilken støj.

Søren Kristensen

Jan Hellesøe laver præcis det samme som Google og Facebook. Han planter idéer i dit hoved uden at nogen opdager det, for på et tidspunkt at høste frugterne. Han er bare lidt mere konkret og efterlader kun få valgmuligheder. Udkommet er det samme: stor forbløffelse hos publikum og ikke mindst dig: - Tænk. købte jeg virkelig den sweater, jeg har jo syv i forvejen?

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar