Læsetid: 7 min.

Global ulighed stopper ikke, bare fordi vi lukker au pair-ordningen og lader, som om alt er godt

Debatten om de filippinske au pairer raser i det danske medielandskab. Men som barn af en tidligere au pair ser jeg tydeligt, at ingen oprigtigt tænker på dem, det handler om: migrantkvinderne
Mens min mor passede barn og hus for en thailandsk kvinde og hendes cypriotiske mand, blev jeg passet af mine bedsteforældre i vores lille landsby i Isaan, den fattigste region i Thailand, skriver Aphinya Jatuparisakul. Privatfoto af moren taget på Cypern.

Mens min mor passede barn og hus for en thailandsk kvinde og hendes cypriotiske mand, blev jeg passet af mine bedsteforældre i vores lille landsby i Isaan, den fattigste region i Thailand, skriver Aphinya Jatuparisakul. Privatfoto af moren taget på Cypern.

Privatfoto

21. december 2019

Den unge kvinde, der her er afbildet iført Beverly Hills-værdige 90’er-jeans, og som selvsikkert poserer på en klippe ved vandet, er min mor. Billedet er fra, da hun var au pair på Cypern, før hun blev gift med min danske stedfar. Mens hun passede barn og hus for en thailandsk kvinde og hendes cypriotiske mand, blev jeg passet af mine bedsteforældre i vores lille landsby i Isan, den fattigste region i Thailand.

Min mor blev dog ikke på Cypern særligt længe. Hun fortalte mig, at det gjorde for ondt i hendes hjerte at passe og pleje et andet barn, når hendes eget spædbarn var tusinder kilometer væk. Hun tog tilbage til Thailand, hvor hun fandt arbejde på en fabrik i Bangkok. Vi var stadigvæk adskilt, men for min mor var det mindre smertefuldt at vide, at der ’kun’ var 500 kilometers afstand mellem os frem for 8.000.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torben Lindegaard
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Eva Schwanenflügel
 • ingemaje lange
 • Olaf Tehrani
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Katrine Damm
 • Palle Pendul
 • Gert Romme
 • Bjørn Pedersen
 • Henrik Brøndum
 • David Zennaro
Torben Lindegaard, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Palle Pendul, Gert Romme, Bjørn Pedersen, Henrik Brøndum og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Margit Johansen

Tak for at dele din historie. Au pair ordningen i Danmark handler om dansk arbejdsmarkedspolitik. Ikke om hjerteskærende levevilkår i andre lande. Debatterne kan hurtigt ryge ud på sidesporene og miste pusten i velmente enkelt personsager.

Erik Winberg, Vivi Rindom, Christel Larsen, Emil Davidsen, Marie Jensen, Susanne Kaspersen, P.G. Olsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Margit Johansen
“Mange au pairer prøver at omgå systemet, og de danske myndigheder prøver at omgå virkeligheden, når de taler om kulturudveksling.”
Citat. Jacob Bang, forhandlingsleder, Foa

Magnus Dahl, Erik Winberg, Markus Lund og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

"Men som barn af en tidligere au pair ser jeg tydeligt, at ingen oprigtigt tænker på dem, det handler om: migrantkvinderne"

De må så blive på Philliphinerne.

Du har altid fingeren på pulsen i modsætning til moderne karrieremødre fra blå blok.

Peter Beck-Lauritzen og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vores folkevalgte politikere står over for en stejl læringskurve.

I takt med eksistensgrundlaget svinder globalt, når CO2 udledningen stiger i takt med overforbruget blandt de rigeste, vil et stigende antal mennesker leve under radaren i de rige lande.

Migranter/flygtninge der lever under radaren i de rige lande, er ikke bedre beskyttet end slaverne Danmark tidligere avlede og tvangsarbejde.
Link: https://www.rockwoolfonden.dk/artikler/flere-illegale-indvandrere-i-danm...

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Marie Louise Shea

Man kunne også sagtens gøre langt mere, for at opfordre og støtte selvstændige danske erhvervsdrivende i at tage ud og finde erhvervsfaglig samt specialiseret arbejdskraft. Vi taler altid om at få arbejdskraft ind i Danmark, men jeg tager f.eks. ud til en gruppe minoritetskvinder i Guatemala og giver dem arbejde, som de udfører i eget hjem. Mange af dem er eneforsørgere til et eller flere børn, analfabeter og derfor uden boglig uddannelse. Til gengæld er de fleste af dem håndværksmæssigt overlegne i forhold til os. Jeg har arbejdet med den samme gruppe kvinder i snart 6 år og har i to af årene (2017-18), været Fair Trade Danmark certificeret, men støtter nu blot organisationen (utroligt omstændigt papirarbejde at få certifikatet og, jeg gjorde jo det samme før og, nu også efter). Fordelen er, at disse kvinder få arbejdet 'leveret' arbejdet , så de ikke behøver at begive sig ud på en farefuld rejse, til et ukendt land og en ukendt arbejds situation. Ej heller behøver at forlade deres børn. Det interessante som ofte sker, når fattige uuddannede kvinder tjener penge er, at de sender deres børn i skole. Jeg er klar over at kvinder i Thailand og på Filippinerne ofte er uddannede, men så måske har sværere ved at finde arbejde, end mændene. Men jeg er sikker på, at jeg, eller andre med en eller anden form for produktion, med stor fordel kunne etablere forbindelser og starte produktion, fabrikation eller andet med grupper af kvinder i de pågældende lande, til fordel for kvinderne og, især for deres børn. Tænk sig hvis de kunne undgå årelange adskillelser.....
Min pointe er, at jeg jo selv kan se og opleve, hvor meget det giver selv at yde en indsats, i forhold til at imødekomme et behov for en gruppe kvinder, som utroligt gerne vil have arbejde og tjene deres egen løn i lande, hvor der er noget nær nul muligheder.
Så her skal lyde en opfordring til politikerne, banker og andre, som har mulighed for at investere i bæredygtige og interkulturelle projekter: Støt endelig små danske virksomheder (entrprenører) langt mere, tænk i nye baner, så der skabes langt mere bæredygtigt samarbejde og arbejde på tværs af kulturer. For det er virkelig kulturudveksling der vil noget, hvor alle lærer af det og tjener til et værdigt liv. Blot en anden vinkel til au pair debatten.

Peter Beck-Lauritzen, Emil Davidsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Jonna Jensen, Katrine Damm, Hanne Utoft, Philip B. Johnsen, Dorte Sørensen, Mikkel Zess, Torsten Jacobsen, Marie Jensen, Rikke Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for det indlæg.
Det tyder på at fx. FOA's forslag om at indføre danske løn og arbejdsvilkår for en pædagogmedhjælper er den rigtige løsning,
Ligeledes må arbejdet i fx. ILO sætte mere fart på gode og anstændige arbejdsforhold over hele Jorden.

Philip B. Johnsen

Konceptet Community Fair Trade er værd, at satse på, hvor en hver virksomhed der handler med råmateriale, fra f.eks. Afrika videreforbereder produktet lokalt, samt lokalt i nærområdet, aktivt og selvstændigt løfte opgaver, der har til formål, at etablere grundlaget for, at lokalsamfundet får sygehuse, skoler og retfærdige løn og arbejdsforhold mm., det er vejen frem.

Så er der den verden vores statsminister lever i.

Modellen (S) regeringen søger er øget frihandel for generering af forøget økonomisk vækst på vores børns regning, det er på olie, gas og kul afbrænding, da der er ingen udsigt til bæredygtig energi i mængde eller form der understøtter dette.

Samtidig ønsker (S) regeringen muligvis søgen efter nye råolie reserver.

IPCC 'prøver' at forklare danske politikkere, at 80% af verdens 'kendte', også 'de danske olie og gas reserver', skal blive i jorden, for ikke klimaet skal tage, en dramatisk drejning, mod kraftigere katastrofer.

Der er absolut ‘INGEN’ mulig plads i Danmarks klimaregnskab, for søgen efter ny råolie.

“Frihandel er truet” og “mere styr på de ydre grænser til EU” siger statsministeren i Folketingets åbningstale.

Imperialisme med CO2 kvoter er sandheden.

Frihandel, liberalisering for at accelerere overforbrug, forøget produktion af klimaflygtninge og lukkede grænser.

Syndebukpolitik!

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Philip B. Johnsen

Snart 28 år har Konceptet Community Fair Trade været min hjertesag, men virkeligheden er frihandel, liberalisering for at accelerere overforbrug, forøget produktion af klimaflygtninge og lukkede grænser.
Syndebukpolitik!

Udbytningen af Afrika neokolonialismen, er et gigantisk problem der ligeledes skaber fattigdom og befolkningstilvækst.
På guldkysten oplever man kapring af skibe, der sejler med benzin og petrolium, de forædlede råolie produkter, er i den højeste kurs, benzin og petrolium er en mangelvare i denne del af Afrika, på trods af de enorme lokale råolie forekomster, så stjålet benzin og petrolium, kan derfor let sælges lokalt.

Afrika neokolonialismen består ved, at forædling af råolien mm. sket andre steder og generere derfor ikke arbejde og skatteindtægter lokalt, landene er udsat for klassisk neo-kolonialisme.

“Neokolonialisme, den bestemmende indflydelse, som de gamle kolonimagter udøver over deres tidligere koloniområder. Betegnelsen er især blevet hæftet på de økonomiske forbindelser i form af handelssamkvem, private investeringer eller økonomisk bistand og lån.
Herigennem er den økonomiske afhængighed, som kolonierne håbede deres politiske uafhængighed ville ophæve, fortsat og forstærket. Udtrykket har først og fremmest været anvendt om afrikanske landes forhold til de rige lande.”
Link: http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/International_...

Jørgen Wind-Willassen

Eneste udfordring med Au pair ordningen er vel at aflønningen er på den tynde side.
Så et passende løft til 6000- 8000 kr om måneden i lommepenge og alle er glade.
Mon ikke Mette Østergård kan betale det med chefredaktørløn?

Philip B. Johnsen

Årsag og konsekvens er tabu!

Der er naturligvis folkevandring i kølvandet på ikke bæredygtig økonomisk vækst eller mere precist, af vores overforbrug og i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer, men populisterne vil ikke tale om årsag og konsekvens, men i takt med det svindende eksistensgrundlag, stiger antallet af væbnede konflikter om de stadig færre ressourcer, så flygter de stærkeste.

De stærkeste sendes på flugt til EU, det et ofte en rejse, der er betalt af hele eller dele af landsbyen hvorfra den flygtende er fra i håbet om, at den stærkeste person i hele deres samfund, på sigt kan sende penge retur til det ekstremt nødlidende samfund.

Populister vil gerne få det til, at se ud som om, at det er unge forrædere, der forlader børn, de gamle syge og svage, men populisterne bag ved skuespillet, ved godt hvad remitter er samt, at det er en stor del af årsagen.

“I dag forsørger 200 millioner migrantarbejdere 800 millioner familiemedlemmer rundt om i verden, beløbet er tre gange så stort som den samlede internationale udviklingsbistand.”

Link: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/migranter-sender-milliarder-hje...

Absurd teater!

Jan Weber Fritsbøger

Philip problemet er ikke kun at råolien ikke forarbejdes i de fattige lande,
den eneste indkomst "landet" får ud af olien er koncessionsafgiften, resten af oliens værdi bliver til profit i det "vestlige" firma som har erhvervet koncessionen,
og pengene for koncessionen går jo typisk til magteliten i landet, som så typisk køber våben for pengene til deres militær,
i andre lande er værdierne, guld, diamanter, andre råstoffer, eller luxusafgrøder som sælges på samme måde.

Philip B. Johnsen

@Jan Weber Fritsbøger
Forbrug, indkomst og CO2 udledning der føre til fattigdom, er direkte forbundet til økonomisk ulighed.

Neokolonialisme, den bestemmende indflydelse, som de gamle kolonimagter udøver over deres tidligere koloniområder. Betegnelsen er især blevet hæftet på de økonomiske forbindelser i form af handelssamkvem, private investeringer eller økonomisk bistand og lån.

Herigennem er den økonomiske afhængighed, som kolonierne håbede deres politiske uafhængighed ville ophæve, fortsat og forstærket. Udtrykket har først og fremmest været anvendt om afrikanske landes forhold til de rige lande.”
Link: http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/International_...

Husk på de rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Ekstremt vejr stiger i entensitet, uregelmæssig frekvens og eksistensgrundlaget svinder globalt.

Det regner for meget, det regner for lidt og det regner for uregelmæssigt, der er uregelmæssige ‘ekstrem’ tørke perioder, uregelmæssige perioder med ‘ekstrem’ regn.

Den tid hvor der normalt dyrkes føde til opretholdelse af livet, findes ikke mere.

Fødevaresikkerhed mm.
Climate Change & Anthropocene Extinction 15: On 65% Earth surface biodiversity is beyond safe limit

August 21. 2017
“Climate change is one big culprit of ‘geographical extinctions’ due to large-scale biome change.

Climate change is one very important driver of this geographical clean-sweep of the planet because it drags ecosystems and habitats away from their respective climate zones.

We recall from an earlier NASA study (from 2011) that the migration of climatic zones during the 21st century could force a staggering 40 percent of Earth’s biomes to flip state (for instance rainforest to savannah, savannah to desert, taiga to tundra) with an almost unimaginable forced species migration that can only lead to massive extinctions and other ecological disruptions.
Link: http://www.bitsofscience.org/anthropocene-extinction-insects-germany-dec...

@ Aphinya Jatuparisakul: Super velskrevet artikel!
Jeg er dog uenig i et par ting, så skriver lige om dét, men vil starte med at give dig helt ret i at den globale ulighed typisk er den grundliggende årsag til at folk som tager til fremmede lande for at arbejde (uanset hvor de tager hen, og hvad de arbejder med)! Men der kan naturligvis også være et element af lyst til at oplevet noget andet. Min bror har eksempelvis være au-pair i USA. Og man kan jo godt både være fattig (efter dansk målestok), men samtidig have lyst til eventyr! Jeg tror det er et fåtal af de au-pairs der er i Danmark, som har små børn derhjemme (men i de tilfælde hvor de har børn hjemme, er de naturligvis udelukkende her af økonomiske årsager).

Er lidt over 4.000 kr. overhovedet et rimeligt beløb?
Jeg synes det er rimeligt. Begrundelse: En del Danskere har faktisk IKKE 4.000 kr. i lommepenge hver måned (når husleje, elektricitet, vand, varme, licens, internet, transport og MAD er betalt). Endda selvom de arbejder 37 timer (og ikke kun 30)!

Skal det gøres dyrere?
Det synes jeg ikke. Bliver det dyrere, er der færre der har råd til den luksus det er at have en au-pair. Det er ærgerligt for de der ikke længere har råd til en au-pair. Og det er ærgerligt for de piger som derfor ikke får muligheden for at komme hertil! (ps. det koster i øvrigt værtsfamilien mere end de 4.000 kr. at have en au-pair - jeg kender dog ikke det totale beløb). Men hvorfor gøre det dyrere -det vil jo bare afskære nogle fra denne mulighed.

Finder der kulturudveksling sted?
Det gør der i HØJ grad - naturligvis! Som da jeg boede hos en Australsk familie og plukkede æbler på en Albaners frugtfarm. Der findes INGEN mere kraftfuld måde til kulturel påvirkning, end fysisk at flytte ind i en anden kultur! Ingen anden metode giver så dyb en kulturel påvirkning! MAN BLIVER JO MARINERET I DEN NYE KULTUR!!

Jeg er single og har ingen børn, så skriver ikke for at bevare nogle "goder". Men hvorfor tage disse goder fra nogen? Det virker som om mange ikke har blik for det positive i ordningen!

Er det negativt for de der kommer her som au-pair? Meget sjældent! Er det negativt for familien der har en au pair? Meget sjældent! Er det negativt for den Filippinske familie derhjemme? Meget sjældent! HVEM ER DET LIGE ORNDINGEN ER NEGATIV FOR ??

@Henrik
Gode argumenter, faktisk så gode at det jo egentlig vil være til alles bedste hvis det var 1/4 de fik i stedet (1000dkk). SÅ vil den store danske middelklasse også få råd. Prøv lige at forestille dig hvor mange eventyr lystende man kunne få på besøg, familierne vil blomster og pengestrømmen hjemad vil mangedoble. Hvem er det negativt for? Ingen. Helt sikkert ingen.