Læsetid: 2 min.

Guy Standing: »Jeg får mails hver eneste dag fra mennesker, der skriver: ’Jeg er del af prekariatet’«

Nye sociale og økonomiske dynamikker dominerer. Og en ny klasse er begyndt at præge de moderne samfund verden over: prekariatet. Det var den britiske økonom og forfatter Guy Standing, der lancerede begrebet i begyndelsen af 2010’erne. I dag kalder han det helt centralt i forståelsen af spændingerne i vores samfund
I 2011 udkom den britiske økonom Guy Standing med bogen Prekariatet, hvori han tegnede et billede af den hastigt voksende prekære klasse. Snarere end uddannelse har den prekære klasse det til fælles, at det er mennesker, der oplever faldende indkomster, usikre stillinger på arbejdsmarkedet og tab af rettigheder.

I 2011 udkom den britiske økonom Guy Standing med bogen Prekariatet, hvori han tegnede et billede af den hastigt voksende prekære klasse. Snarere end uddannelse har den prekære klasse det til fælles, at det er mennesker, der oplever faldende indkomster, usikre stillinger på arbejdsmarkedet og tab af rettigheder.

Francis Joseph Dean

28. december 2019

»Jeg havde skrevet om fremkomsten af de nye klassestrukturer i mere end et årti, men i bogen Work After Globalization i 2009, skrev jeg et sted, at i stedet for arbejderklassen har vi fået et prekariat. Jeg havde faktisk brugt begrebet i 1990’erne, hvor jeg var ansat i fagbevægelsen, men ingen tog notits af det. Og når jeg var ude og tale om bogen, kunne jeg mærke at folk var fascineret af det begreb. De ville gerne høre mere.

Da jeg sagde til min nye forlægger, at min nye bog skulle hedde Prekariatet, mente han, at ingen ville forstå det. I bogen ville jeg sætte fokus på, at vi var på vej ind i en ny æra, hvor arbejdsmarkedet ændrer sig fundamentalt og globaliseringen har nedbrudt systemet. Og hvor finanskrisen i 2008 havde sat fart på en ny hastigt voksende klasse: prekariatet.

På side ét i bogen skrev jeg: »Medmindre vi adresserer usikkerheden hos prekariatet, vil vi se fremvæksten af et politisk monster.« I 2016 fik vi Donald Trump.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Hanne Utoft
Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Hanne Utoft anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fremtiden tilhører prekariatet, fornuftigvis: der arbejdes, når der er vitale opgaver at udfylde, eller vegeteres, øves, læses og skabes der.

Martin Sørensen

jeg forunders dog,

jo i USA er der faktisk en President kandidat der ønsker og indføre en fredom dividend, ja ovenikøbet en etnisk kandidat. som vil give hver amerikaner 1000 dollars om månden.

Andrew Yang kunne være ejer af en kinesisk fast food kæde eller President kandidat. han er så det sidste, og aviser som information har så valgt og være del af Taushedens mur. for verden må åbenbart ikke vide at han eksistere, selv om han virkeligt og faktisk gør det ret godt.

https://www.yang2020.com/

her er så hans bog. helt gratis på sound hound.
https://soundcloud.com/hachetteaudio/the-war-on-normal-people-by-andrew-...
THE WAR ON NORMAL PEOPLE by Andrew Yang

han har samlet snart mere end 15 millioner alt i alt og hold godt fast det var SMÅ donore som gav ham pengene, og andrew yang, vil gøre noget ved alt det som Guy Standing snakker om, ja faktisk er han nok den mest vidende kanddiat overhoved mens det samlede danske medie hav kun kan snakke om. gamle mænd og kvinder på +70.

Andrew yang er virkelighed, og han har virkelig momentum på tiden mens medie danmark så snakker om træmanden joe biden, som der ALDRIG kan slå trump.

ja jeg tror heller ikke at Bernie sanders kan slå trump selv om han snakker nok pænt om Danmark. Andrew Yang derimod han har mere end en chance mod. mr orange

ironisk nok så var det " the "chinaman" that had the chance"....