Interview
Læsetid: 1 min.

Helle Thorning: »Jeg blev rigtig glad for at tage selfies. De skaber et lille øjeblik, hvor man er tæt på hinanden«

’Selfie’ lugtede til en begyndelse lidt af ’selvfed’. Men den fandt som så meget andet i 2010’erne sin form og sin funktion – som postkort, som siganturhilsen, som ... Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt fortæller om, da hun tog en selfie, der gik verden rundt
’Selfie’ lugtede til en begyndelse lidt af ’selvfed’. Men den fandt som så meget andet i 2010’erne sin form og sin funktion – som postkort, som siganturhilsen, som ... Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt fortæller om, da hun tog en selfie, der gik verden rundt

Roberto Schmidt

Moderne Tider
28. december 2019

»Jeg var i Sydafrika for at deltage i en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela, som foregik på et meget stort fodboldstadion. Der var en lidt vild stemning, en del ting var uorganiserede, og der var ikke faste pladser til stats- og regeringscheferne. Så jeg havde bare sat mig på en ledig plads. Det viste sig så, at de to stole ved siden af mig var til Michelle og Barack Obama.

På et tidspunkt sagde jeg til Barack: Vi skal altså lige prøve at tage en selfie. Jeg havde lige lært at tage en selfie af min datter. På det tidspunkt var der ikke så mange, der kendte til selfies, og man gik ikke og tog billeder af sig selv. Det gør folk hele tiden nu.

Jeg blev rigtig glad for at tage selfies. De skaber et lille øjeblik, hvor man er tæt på hinanden. Det minder om dengang, man tog billeder med selvudløser, fordi der opstår et fællesskab, når man skal samle sig foran kameraet. Det giver et lille øjeblik af oprigtigt fællesskab.

Der er en masse selviscenesættelse på de sociale medier, men jeg synes ikke nødvendigvis, en selfie er selviscenesættende. Det er ligesom et postkort. Hvis man sendte et postkort i gamle dage, så sagde man til omverdenen: Se, hvor fedt her er! Se, hvor smuk udsigten er! Se de fantastiske seværdigheder! Det kom så frem en uge senere fra Spanien, og så kunne alle tænke, at de har det vel nok dejligt nede i Spanien. Det er præcis det samme, vi gør nu, når vi tager en selfien og sender den.

De selfies, jeg selv har taget, er blevet helt fantastiske, bortset fra det med Barack Obama. Det er ikke specielt godt. Vi ser lidt dumme ud, men det er et meget sødt billede. I dag ligger det et eller andet sted på en gemt boks, sådan et USB-stik. Det er ikke noget, jeg kigger på til daglig.«

Serie

Farvel til 10’erne

Vi lever i årtiets sidste dage, men hvad skete der egentlig? Gennem en række fortællinger om både skærmtid, terror, deleøkonomi, 12-talspiger, Svend Brinkmann, prekariatet og autentisk ost undersøger vi 2010’erne og samler det hele i et monument over en tid, der snart er historie.

Seneste artikler

 • 2010’erne var udsættelsens, fortsættelsens og opgørets årti

  31. december 2019
  At bladre gamle forsider igennem er lige dele vingesus og ubehag. At se forsiden fra 31. april 2011 med overskriften »Verden ser magtesløst til, mens Syriens hær slagter sit folk« og vide, at det bare fortsætter og fortsætter. Bladre og se Breivik dræbe, bladre og se Gaddafi dræbt, bladre og se Det Arabiske Forår udråbt som et forsømt forår ...
 • MONUMENT OVER 2010’ERNE

  28. december 2019
  Hvis nu nogen engang i år 2119 finder en gammel bulet messingplade helt sort af ælde, og løfter den op, børster snavset af og opdager en inskription, hvor der står ’Til minde om 2010’erne’ og undrer sig over, hvad det dog går ud på, så kommer her en forklaring
 • Emma Pi Hedeboe var barn i 10’erne: »Årtiet vil blive husket for ungdomsoprøret«

  28. december 2019
  Vi begyndte at tale om ungdomsoprør for første gang i årtier, for nu var Trump, flygtninge på motorvejene, uoverskuelig teknologi og ikke mindst klimaet blevet afgørende. De, der ikke var født ved årtusindskiftet, ved godt, at de ikke får et liv som deres forældres. Emma Pi Hedeboe fylder 18 år i slutningen af 2019. Hun er sikker på, at tiden lige nu vil blive husket for ungdomsoprøret
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Else Marie Arevad

Sjovt billede! Men fru Obama ser ikke ud til at more sig.

Jeg interesserer mig kun for selfies jeg selv er med på.

Og lige præcis her ser vi problemet med Helle Thorning som statsminister; tage selfier det kan hun! Interessere sig for, hvad der sker rundt omkring hende - og være tilstede og deltagende i begravelsen for Nelson Mandela kan hun ikke; at være og blive statsminister i DK var hendes projekt, ikke nogen andres! Og det der man tydeligt her!

Dorte Sørensen

Mangler sammenhængen ikke hvor og hvorfor HT-S fortæller det - når det bliver taget ud virker det da endnu dummere.

Ja - det var/blev for meget - med omtale i medierne også.
I øjeblikket er det LLR der har indtaget medierne i selvros og fortællinger om en dygtig politisk håndværker, der har ændret Danmark.
Ja Danmark er ændret - nu er sygedom og fattigdom blevet ENS egen skyld og det er dit ansvar at komme i arbejde med eller uden seng. Straf udmåles efter bopæl. SKAT er nedbrudt og efter LLR Strukturreform, der tog skatteinddrivningen fra kommunerne så gik det helt galt. Osv..........osv.......

@Karsten Aaen

Pr'v at se f.eks. 1.42

https://www.youtube.com/watch?v=YZzWxWQff8Q

Begravelsesskiggen er noget anderledes end i Norden.

Atter viser Kamikaze-Helle hvor overfladisk hun var/er. Michelle Obama viser - korrekt med sin kolde skulder hvad hun mener om de tre spradebassers selvoptagethed. Den 3. person på billedet er David Cameron, der også forstod at lave lort i den - og som skred, da lorten blev stor nok..