Læsetid: 14 min.

Hvordan endte Vestens darling Aung San Suu Kyi på anklagebænken for folkemord?

Gennem årene har Myanmars leder og modtager af Nobels fredspris, Aung San Suu Kyi, selv givet os ledetrådene til at læse hende som alt andet end en politisk helgen
Som datter af general Aung San, Myanmars grundlægger og store helt, var Aung San Suu Kyi fra den dag, hun trådte op på scenen, udråbt som landets frelser. Befolkningen kaldte hende for deres mode.

Som datter af general Aung San, Myanmars grundlægger og store helt, var Aung San Suu Kyi fra den dag, hun trådte op på scenen, udråbt som landets frelser. Befolkningen kaldte hende for deres mode.

Ye Aung Thu

4. januar 2020

Hun var måske aldrig, hvem vi troede, hun var. Da verden i 1991 tildelte Aung San Suu Kyi Nobels fredspris for hendes ikkevoldelige kamp for demokrati fra sin husarrest, var hun måske allerede en ret determineret, strategisk og kynisk politiker. Det vidste vi bare ikke.

Da Aung San Suu Kyi, Myanmars leder, stiltiende accepterede militærets såkaldte »rydningsoperation« af rohingyaerne i Rakhine-delstaten i 2017, vendte Vestens billede af hende for alvor. I november 2019 anklagede Gambia Myanmar for folkemord ved FN’s internationale domstol i Haag – og i december stillede Aung San Suu Kyi personligt op og gennemførte forsvaret på Myanmars vegne.

Det var nok den mest åbenlyse illustration til dato af hendes forvandlede rolle i Vestens øjne; på anklagebænken for folkemord. Iskold i sin respons afværgede hun anklagerne ved at kalde militærets etniske udrensning af rohingya-muslimerne, der har sendt flere end 700.000 på flugt og har kostet mindst 10.000 liv, for en intern, væbnet konflikt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • Erik Karlsen
  • Søren Kramer
  • Viggo Okholm
Kurt Nielsen, Olaf Tehrani, Erik Karlsen, Søren Kramer og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

"Rohingyaerne er hadede, men lige så vigtigt er det, at Aung San Suu Kyi stiller sig op som en stærk frontfigur og forsvarer Myanmar mod det, der internt opfattes som Vestens urimeligt hårde kritik af landet."

Hvad Myanmars befolkning naturligvis har 100% ret i. Det er ikke dem der placereres på pedestalens ansvar, skyld eller problem at de er blevet fejlbedømt. Det er pedestal-byggernes. Er man så forhippet på latterlige, endimensionelle, "opfløftende" historier, der er så tydeligt fuld af lort, er det sgu da efterhånden spild af penge af brænde dem af på en Nobel "Fredspris". Dem der uddeler og dækker det vrøvl er de samme typer af mennesker, der skriver clickbait-artikler der ender med: "...hvad der skete bagefter vil røre dig til tårer!".

Men det var da informativt at læse sådan i detaljer om helt præcist hvor meget fuld af lort de "inspirerende" historier var dengang. Det er der jo kun én part der har ansvaret for, og det er ikke vestens gamle darling (eller "vesten", da der jo findes akkurat samme type af fordummende "journalistik" andre steder i verden, den spiller bare på andre strenge).