Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Interessen for teknik førte Bent Gehlshøj verden rundt

Hver uge fortæller Information om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende. I denne uge om Bent Gehlshøj, der i sit hundredår lange liv aldrig mistede begejstringen for teknologi
Bent Gelshøj var ved godt helbred til det sidste. Som 99-årig begyndte han dog at få problemer med hjertet. Han og hustruen, Solvejg, fik 70 år sammen.

Bent Gelshøj var ved godt helbred til det sidste. Som 99-årig begyndte han dog at få problemer med hjertet. Han og hustruen, Solvejg, fik 70 år sammen.

Privatfoto

Moderne Tider
14. december 2019

Bent Gehlshøj var vild med smarte løsninger. Hvis han kunne finde en rationel, teknisk løsning på et praktisk problem, var lykken gjort. Derfor var det også en udfordring for tålmodigheden, da han som ung ingeniørstuderende i 1930’erne under sin værnepligt skulle træne med hestetrukne kanoner, selv om der fandtes nyere teknologi.

Den indstilling kom også til udtryk, når han et halvt århundrede efter krigen stadig rettede sine kapsler ud, så de kunne genbruges, eller lod de gamle gummielastikker indgå i sine kreative, hverdagsreparationer.

Bent Asger Kihmann Gehlshøj

  • Født den 28. december 1918.
  • Uddannet cand.polyt., arbejdet som overingeniør i Store Nordiske Telegrafselskab.
  • Efterlader sig hustruen Solvejg Gehlshøj, tre børn, ni børnebørn og 13 oldebørn.
  • Død den 25. oktober 2019, begravet den 5. november 2019.

Interessen for teknik startede tidligt. Som barn byggede han sammen med sin onkel en radio, som han fik med hjem og lege med – det gjorde han sommetider til så sent ud på natten, at han vågnede op om morgenen med en tændt radio under dynen.

Senere i livet bragte interessen ham ind på ingeniøruddannelsen og derefter til virksomheden Store Nord. Her var han med til at lægge telefonkabler ud i hele verden – blandt andet det allerførste søkabel med telefonforbindelse fra Skotland over Færøerne, Island og Sydgrønland til Newfoundland.

Huset fuld af børn

På en stormfuld aften, da Bent Gehlshøj var i midten af 20’erne, skulle han til fest hos en bekendt. I løbet af aftenen ringede det på døren, og i samme sekund, han åbnede ud til regnvejret, slog lynet ned med et brag – og der, i døråbningen, stod Solvejg.

Det var under besættelsen, så mørklægning og udgangsforbud betød, at de to blev fanget i lejligheden natten over, hvor de snakkede sammen i de meste af et døgn. Og derfra gik det stærkt. Kort efter krigen blev de gift, og to år efter kom deres første af tre børn til verden.

Mens børnene var små, var Bent Gehlshøj ikke meget hjemme. Til gengæld kunne han altid fortælle spændende historier fra sit arbejde, der blandt andet førte ham til Indien, Japan, Grønland og Rusland.

Når han kom hjem fra en rejse, kunne han finde på at vække hele familien midt om natten for at fortælle om sine oplevelser og vise børnene de gaver, han havde med. Sådan blev hjemmet fyldt med engelske dukker, hollandske kjoler, islandske trøjer og billeder fra Indien.

Bent Gehlshøj holdt af at læse højt, tegne og lege med børnene – og hans selvopfundne lege er siden gået i arv til alle de ni børnebørn og 13 oldebørn, der har fyldt hjemmet i Værløse.

Som 65-årig kom han ud i en livskrise på grund af en – ifølge ham selv – alt for tidlig pension. Længe lå han i sengen, stirrede ud i luften og vidste ikke, hvad dagene skulle gå med. Men da hans datter fik brug for en barnepige og placerede den lille på morfars skød, kom der pludselig fornyet energi.

Fitness og folkedans

Noget af det første, han kastede sig over, var at optimere organiseringen af gryder og potter i køkkenet. Men her måtte Solvejg sætte foden ned. Hun var fra landet og havde som ældste datter af en søskendeflok på ni drevet køkken, siden hun blev 20 år – den gik ikke.

I stedet vendte han tilbage til sit eget domæne og købte sig en Apple-computer. Den blev udskiftet et par gange, inden han som 80-årig gik tilbage til PC – uden problemer. Fordi han grundlæggende forstod systemerne, var det som en leg at sætte sig ind i ny teknologi.

Solvejg og Bent spillede musik sammen – hun på klaver og han på violin – gik til folkedans og i bibelkreds. Solveig, som kom fra en præstefamilie, var den bibeltro halvdel af ægteparret, og Bent, der var naturvidenskabsmand til fingerspidserne, troede ikke på det evige liv. Men han betragtede sig selv som kristen, og diskussionerne interesserede ham.

Hver morgen efter radioavisen dyrkede de morgengymnastik sammen, og Bent gik ugentligt til fitness, til han blev 99 år. Men for fire år siden fik Solvejg demens.

Selv om det var hårdt for ham at passe sin kone dag og nat, holdt han hende hjemme i længere tid, end hvad godt var. Tanken om plejehjem var deprimerende, og huset, hvor de havde boet siden 1961, var fyldt med minder om deres 70 år lange ægteskab. Fem år forinden, da Bent gik og gravede i haven, fandt han sågar sin gamle vielsesring, som han havde tabt i bedet tilbage i 1960’erne. De var nærmest vokset sammen med huset.

Men efter en indlæggelse på hospitalet måtte Bent Gehlshøj til sidst indrømme, at det var bedst at sende Solvejg på plejehjem.

Hans eget helbred var godt til det sidste. Kort før han blev 99 år, var han indlagt med hjerteproblemer, og her kunne lægerne konstatere, at det var den første indlæggelse, siden han 91 år tidligere havde været på svagbørnskoloni.

Bent Gehlshøj blev udskrevet igen og nåede at fejre sin 100-års fødselsdag med familien. Han døde et halvt år senere af sine hjerteproblemer.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her