Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Martha blev mild i mødet med kærligheden

Bedemanden Martha Gadeberg var en kontant dame, der ofte fik sin vilje. Men da hun mødte kærligheden, skete der noget
Martha og Jørgens sidste bryllupsdag sammen.

Martha og Jørgens sidste bryllupsdag sammen.

Privatfoto

Moderne Tider
4. januar 2020

Når der blev holdt årsmøder i foreningen Danske Bedemænd, sad bedemanden fra Ikast, Martha Gadeberg, altid helt stille. Kun pindene i hendes strikketøj glødede. Lige indtil hun lagde håndarbejdet og med rappe trin gik på talerstolen, hvor hun konkluderede på debatten og fik andre til at rette ind.

Sådan var Martha Gadeberg: Når hun tog ordet, lyttede andre. En af hendes døtre har beskrevet hende som »matriark«.

Egentlig var hun uddannet jurist. For i barndomshjemmet i Videbæk lagde forældrene vægt på, at de tre døtre skulle passe deres pligter, se ordentlige ud og have en uddannelse. Martha var lillesøster, men opførte sig som en storesøster. Hun var stræbsom, hurtig i replikken, og når hun sagde sin mening, var hun ikke altid diplomatisk. Men hun fik typisk sin vilje.

Hun blev gift med økonomen Jens Elsnab lige efter studierne. De flyttede til Aabenraa, hvor han arbejdede på Danfoss og hun som jurist i kommunen. Sammen fik de tre børn, Hanne, Ellen og Niels. Hendes forældre havde på deres sene dage købt en bedemandsforretning i Ikast. Da hendes far døde, flyttede Martha først op for at hjælpe sin mor, men da moren gik bort få år efter, overtog hun forretningen.

Martha Gadeberg

  • Født den 30. oktober 1950.
  • Født og opvokset i Videbæk.
  • Uddannet jurist i 1977.
  • Bedemand i Ikast Begravelsesforretning.
  • Gift med Jens Elsnab fra 1977 til 2005. Gift i 2013 med Jørgen Friis Bak.
  • Død den 5. juni 2019.
  • Efterlader sig børnene Hanne, Ellen og Niels og fem børnebørn.
  • Æresmedlem af Danske Bedemænd.

Martha Gadeberg fandt arbejdet som bedemand livsbekræftende. Uanset de triste omstændigheder sørgede hun for, at det blev en fin oplevelse for de pårørende. Hun var god til at lytte og ikke mindst organisere. Ved siden af arbejdet i forretningen fulgte hun en masteruddannelse i humanistisk palliation på Aalborg Universitet, og hun gik også ind i foreningen Danske Bedemænd. Hun var stolt af sit fag og dybt optaget af etikken i bedemandsarbejdet.

I bedste mening

Martha Gadeberg bevægede sig hurtigt gennem lokalet, og man vidste altid, når hun var i nærheden. Når andre til familiefesterne måske havde mest lyst til at flade ud med en kop kaffe, havde Martha altid energien og ideen til at arrangere blomsterne på en alternativ måde.

Da hendes børn var små, gav hun den gas, når der skulle holdes fødselsesdage: Hun skar for eksempel invitationer og bordpynt ud af træ, og et brunt og orange villatelt forvandlede sig til et slot for børnene og deres venner på vejen. Og senere som bedstemor strikkede hun nissehuer til børn og voksne i tre generationer og arrangerede en årlig juletur til Den Gamle By i Aarhus med et stramt og detaljeret program.

Indimellem var hun mere initiativrig, end andre kunne rumme. Når hun eksempelvis begyndte at rydde op i sine søskendes skuffer eller blande sig i andres festplaner. Men det skete altid i den bedste mening.

Endte med kys

Da børnene var blevet voksne, blev Martha og Jens skilt. I nogle år var hun alene i sin lejlighed over bedemandsforretningen, men en dag inviterede hun vennen gennem mere end 30 år, fysikeren Jørgen Friis Bak, på besøg i Ikast. De havde kendt hinanden siden alumnedagene på Parkkollegierne i Aarhus i 1970’erne og var del af den samme fasttømrede flok, der sås årligt hele livet.

Det blev til flere besøg, og til en musikfestival i 2006 endte det med kys. Kort efter blev de kærester og nogle år senere gift. Men de blev boende hvert sit sted: Hun i Ikast og han i Beder ved Aarhus. ’Bedemanden og Bedermanden’ havde fundet hinanden, lød vittigheden.

Martha Gadeberg havde aldrig været typen, der gav kærlige kys og kram, men det ændrede sig, da hun mødte Jørgen Friis Bak. Hendes søstre og børn oplevede, hvordan hun foldede sig ud, blev blødere, blidere og mere lydhør og livsglad. Det var også først efter, at hun blev kæreste med Jørgen, at hun indimellem tog en spontan fridag.

Skålede alene

Jørgen og Martha gjorde små begivenheder til store oplevelser ved at gå intenst ind i hver enkelt – lige fra at plukke anemoner i skoven til museumsbesøg, koncerter og rejser til blandt andet Frankrig. Forinden læste de gerne alle guidebøger og planlagde aktiviteterne i detaljer.

Martha Gadeberg fik konstateret tarmkræft i 2016, og selv da hun i forsommeren 2019 var blevet for syg til at rejse, insisterede parret på at gennemføre en planlagt rejse til Krakow. De fandt billeder og film på YouTube af alt fra flyveturen til seværdighederne. Og med en vished om, at dagene var talte, oplevede de rejsen sammen fra værelset på hospice.

Hvedebrødsdagene efter deres bryllup i 2013 fejrede de på Fur, og efterfølgende tog de hvert år på deres bryllupsdag til en ny ø: Hven, Samsø, Mandø, Venø.

På bryllupsdagen den 10. august 2019 – to måneder efter Martha Gadebergs død – tog Jørgen Friis Bak til Thunø. Selv om det regnede, travede han øen rundt. På østspidsen af øen spiste han sin madpakke, åbnede en lille flaske champagne og skålede med Martha alene.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her