Interview
Læsetid: 2 min.

Maja Malou Lyse: Jeg har det sidste år læst en helt masse mainstreamsexadvicebøger

Hver uge spørger vi en kulturperson ud om læsevaner. For Kunstner Maja Malou var det en øjenåbner at læse om seksualitetens historie
Hver uge spørger vi en kulturperson ud om læsevaner. For Kunstner Maja Malou var det en øjenåbner at læse om seksualitetens historie

Ida Marie Odgaard

Moderne Tider
14. december 2019

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det har været meget øjenåbnende for mig at læse om seksualitetens historie. Vi bliver opdraget med en fortælling om, at sex er det mest naturlige i verden – men i virkeligheden er det, som så meget andet, et produkt af tid og sted, altså sex er i langt højere grad kulturelt betinget. Og det er vildt spændende at dykke ned i og kan lære os om hvor skam og nutidens herskende normer kommer fra. Læs Mating in Captivity af Esther Perel eller The Sex Myth af Rachel Hill.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Måske All About Love af bell hooks! Det er en både personlig og akademisk beretning om kærlighed. Jeg elsker alt skrevet af bell hooks, men især denne har gjort indtryk. Måske fordi jeg læste den første gang på det helt rigtig tidspunkt, hvor jeg følte mig mega emotionelt dysfunktionel. Jeg har altid syntes, at kærlighed var sygt svært at navigere i. Bogen rummer kulturelle perspektiver, som er både betryggende og inspirerende. Og Politics of Emotions af Sara Ahmed går rigtig godt i forlængelse heraf.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har det sidste år læst en helt masse mainstream sex advice-bøger. Wow! Det hele handler om teknik, som om sex var en sport, som skal mestres. Ikke et ord om samtykke, aseksualitet eller nogle former for seksuelle praksisser, som ligger uden for en heterocentrisk diskurs. Som teenager var jeg selv klistret til sexsektionerne i Cosmopolitan Magazine, så det er både skræmmende og fascinerende at nærstudere kilder til min egen twistede seksuelle opdragelse.«

— Hvilken type læser er du?

»En helt ekstrem specifik type. Min bogsamling består udelukkende af feministisk teori med seksualitet som omdrejningspunkt. Det lyder måske lige lovligt snævert, men der findes heldigvis masser af det. Jeg begyndte først at læse sådan rigtigt, da jeg var 20 år og lige var startet på Kunstakademiet. Jeg kommer ikke fra et hjem, hvor jeg er blevet opfordret til at læse. Derudover har jeg altid været dårlig i skolen, og sprang også gymnasiet over, så jeg har aldrig rigtig fået den der almene litterære dannelse. Det har nok resulteret, i at mit forhold til litteratur er lidt spøjst og fragmenteret.«

— Hvornår læser du?

»Jeg læser på mit atelier. Jeg kan ikke læse i sengen uden at falde i søvn, og i offentligheden bliver jeg distraheret. Jeg har generelt enormt svært ved at holde koncentrationen, når jeg læser. På mit atelier kan jeg finde ro.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Ja, hvad er egentlig in og hvad er yt, når det kommer til sex?