Læsetid: 6 min.

Mor til syrienskriger: »Vi giver dem lov til at tage vores børn, og de slipper afsted med det«

Siden Anden Verdenskrig har Danmark ikke skullet forholde sig til egne borgeres deltagelse i krige ude i verden. Men det ændrede sig i 2010’erne med etableringen af Islamisk Stat og borgerkrigen i Syrien. Karolina Dam er mor til Lukas, der blev dræbt i kampen for Islamisk Stat i 2014 i Syrien. Hun har stiftet organisationen Sons & Daughters of the World, der henvender sig til pårørende og professionelle, der har brug for viden og gode råd om radikalisering
Karolina Dams søn Lukas var 18 år, da han rejste til Syrien for at slås for Islamisk Stat. Hun oplevede, at der ingen hjælp var at hente hos myndighederne som forælder.

Karolina Dams søn Lukas var 18 år, da han rejste til Syrien for at slås for Islamisk Stat. Hun oplevede, at der ingen hjælp var at hente hos myndighederne som forælder.

Delil Souleiman

28. december 2019

»Lukas konverterede til islam i 2011, da han var omkring 15 år, og han rejste til Syrien nogle måneder efter, at han fyldte 18 år. Så det var ikke et hurtigt forløb. Det strakte sig over flere år.

Han var autist, og han tog tingene meget bogstaveligt – også da han konverterede. Alt var meget sort-hvidt med Lukas. Han ville have, at vi skulle skifte køkkenborde, køleskab og komfur, fordi det var blevet brugt til mad, der ikke var halal. Han sultestrejkede og ville ikke spise af en smøreost, hvis den var åben, for tænk nu, hvis der havde været en kniv i den, som havde være brugt til leverpostej. I starten spiste han kun dåsemad. Alle tallerkener skulle vaskes af, når han skulle komme hjem og spise. Han tabte sig, fordi han var så stresset over det.

Men da Lukas konverterede, fik han også både ro og selvindsigt og empati og begyndte at interessere sig for sin omverden på en anden måde. Islam gav ham et mål og et sted at være.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Viggo Okholm
  • Jane Jensen
  • Tommy Clausen
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • Torben Ethelfeld
ingemaje lange, Viggo Okholm, Jane Jensen, Tommy Clausen, Erik Karlsen, Olaf Tehrani og Torben Ethelfeld anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er slet ikke så let at få sine børn til at ’høre efter’. Ofte er det slet ikke muligt, uanset hvor god en sag, man har, og hvor store anstrengelser, man gør sig. Det tror jeg, de fleste forældre har erfaret!

"Det er slet ikke så let at få sine børn til at ’høre efter’. Ofte er det slet ikke muligt, uanset hvor god en sag, man har, og hvor store anstrengelser, man gør sig. Det tror jeg, de fleste forældre har erfaret!"

Så reelt skal hun bare give op?
Eller hvad er dit budskab?

Hendes budskab er klart. Vi skal lære børn at stille relevante spørgsmål uanset religiøs eller politisk orientering, fordi det er vigtigt for vores samfund.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/mindst-100000-er-allerede-flygtet-paa-f...

(Burde nogen stille spørgsmålstegn omkring kilden? The White Helmets? Er det overhovedet tilladt at spørge? Hvis ikke, hvorfor?)