Baggrund
Læsetid: 5 min.

Når sport bliver til politik: El Clásico

Nedtællingen til arvefjendeopgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid i onsdags kunne næppe have være mere sportsligt spændende eller politisk sprængfarlig
Opgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid bød hverken på baneløbere eller større blokader. Men uden for stadion protesterede separatistbevægelsen Democratic Tsunami og satte ild til containere. Tolv mennesker kom til skade.

Opgøret mellem FC Barcelona og Real Madrid bød hverken på baneløbere eller større blokader. Men uden for stadion protesterede separatistbevægelsen Democratic Tsunami og satte ild til containere. Tolv mennesker kom til skade.

Pau Barrena

Moderne Tider
21. december 2019

Det er en af verdens største sportsbegivenheder, det traditionsrige, stærkt hypede opgør mellem fodboldklubberne FC Barcelona og Real Madrid. I onsdags gjaldt det La Liga, og inden kampen lå de to hold lige i tabellen.

Oprindeligt skulle kampen have været spillet allerede den 26. oktober i år, men på grund af massive uroligheder i Barcelonas gader i kølvandet på fængslingen af ni catalonske politikere, alle med en fremtrædende rolle i Cataloniens forsøg på at løsrive sig fra Spanien i 2017, valgte det spanske fodboldforbund (RFEF) altså at udsætte løjerne til den 18. december.

I ugerne op til kampen i onsdags havde den radikale gruppe, Tsunami Democratic, bebudet massedemonstrationer i Barcelona og ikke mindst i området foran det legendariske stadion Camp Nou.

Op mod 30.000 mennesker ville med alle midler forhindre publikum – og de to holds spillere – i at komme ind på stadion, lød det først på ugen. Den trussel blev dog fejet af banen op til kampen i onsdags, og i stedet gjorde Tsunami-gruppen det klart, at det vigtigste var selve budskabet på den allerstørste scene: »Spanien: Sæt jer ned og snak sammen«.

Hvid bus, blå bus

Truslerne – reelle eller ej – førte til en række sikkerhedsforanstaltninger. Både Real Madrid og Barcelona blev indlogeret på Hotel Sofia. To etager af det store hotel var totalt booket – en til Barca, en til Real. Her skulle de spise og få sig en eftermiddagslur.

Normalt plejer Barca-spillerne at køre til hjemmebanen Camp Nou i egne biler, men denne gang var der strenge instrukser: De skulle også tage bussen og køre sammen med Real Madrid den lille halve kilometer fra hotellet til stadion. De skulle endda være der allerede kl. 18, to timer før kampstart.

Flere end 3.000 politifolk var udstationeret til at passe på spillere, dommere og publikum, anført af Mossos d’Esquadra, den autonome politistyrke i Catalonien.

Ideen var at skabe en korridor mellem hotellet og de 600 meter frem til Camp Nou. Journalisterne spottede et nyt emblem på Real Madrids bus: »Frygten er vores fjende«, stod der på den ene langside.

Op til få timer før kampstart gik der gætteleg i den. Ville de to spillerbusser køre samme rute eller ad to forskellige ruter?

Det endte med en kombination. Real Madrids hvide bus og Barcas blå bus stak i hver sin retning, men mødtes senere på en smal gade, side om side. Billedet blev foreviget og tronede på de fleste spanske avisers hjemmesider onsdag.

Ifølge Mossos var det værste scenarie, man kunne forestille sig, horder af baneløbere under kampen.

»Det er muligt, men ikke sandsynligt,« spåede en af Mossos topfolk, Eduard Sallent, til den madrilenske sportsavis Marca dagen før opgøret.

»Vi er klædt på til at bryde ind,« forsikrede Sallent.

Det stoppede ikke ved busser og bevæbnede politifolk. Som tilfældet også var i slutningen af oktober, da urolighederne i og omkring Barcelona var på deres højeste, blev lufthavnen El Prat lukket. AVE- højhastighedstoget kørte i onsdags kun til Gerona, og motorvejen La Junquera og gaderne Via Laietana og Urquinaona blev lukket for trafik.

Officielt har Tsunami Democratic aldrig forsøgt at hindre kampen i at blive spillet. Deres mål var fra begyndelsen at overtale de to klubber til at støtte dem i at lægge pres på den spanske regering i håbet om et politisk forlig med Catalonien. Den plan faldt totalt til jorden.

Rygterne har længe gået på, at Tsunami-gruppen havde møder med den øverste Barca-ledelse for på forhånd at aftale, hvorvidt en politisk manifestation overhovedet kunne komme på tale på Camp Nou.

Barca har dog holdt tæt, og da forlydender om de 30.000 demonstranter dukkede op, kom Mossos ind i billedet. Forberedte Tsunami alligevel en blokade af stadion? Eller måske en kæmpe baneindtrængning?

Politisk indblanding

I optakten til El Clásico den 18. december har kritikerne stået i kø. Den tidligere spanske landsholdstræner, Vicente del Bosque – en respekteret herre over hele Spanien, ikke bare i Madrid – udtalte således i forbindelse med en begivenhed afholdt af ABC Sevilla, at udsættelsen af kampen var en dårlig idé:

»Jeg ville ikke have udsat den første Clásico. Se bare konsekvenserne,« begyndte del Bosque.

»Vi har givet de radikale grupper endnu længere tid til at forberede sig.«

Med kun tre dage til første dommerfløjt blandede den spanske politiker Juan Carlos Girauta sig. Ifølge Girauta, som er formand for Forsvarsudvalget og fra Barcelona, burde kampen slet ikke blive spillet. Han appellerede især til Real Madrid. Hvis de sagde nej, så var der ingen kamp.

»Det er helt sikkert, at separatisterne nu vil bruge El Clásico til at sprede deres sekteriske budskab til millioner af fodboldfans,« udtalte Girauta til avisen El Mundo.

»Tsunami Democratic er ikke en vittighed. De er farlige, og de vil udnytte chancen til at sprede deres propaganda.«

»Slap af, der sker ikke noget«

Sportsligt kunne nedtællingen til kampen næppe være mere spændende. Pointlighed i tabellen lige op til showets kickoff. Fodboldhistorien sagde 96 sejre til Barcelona og 95 til Real Madrid.

Og minsandten om ikke sidste weekends La Liga-resultater fuldendte billedet: Barcelona spillede 2-2 med Real Sociedad om lørdagen, mens Real Madrid knoklede sig til 1-1 i overtiden mod Valencia dagen efter. Forløsningen måtte bare komme.

Få timer før El Clásico havde Reals præsident, Florentino Pérez, overskud til en lille sludder med en betjent i Barcelona. Alt var roligt. Politifolk stod på rad og række, hunde sniffede til potentielle bomber, og metropolens kloaksystem var blevet endevendt og rørlagt med kameraer og sikkerhedsudstyr.

»Alt er under kontrol. Nyd Deres ophold og kampen,« sagde politimanden til Pérez, mens øjeblikket blev foreviget af tv-programmet El Chiringuitos snurrende kameraer.

»Slap af, der sker ikke noget,« sagde Pérez.

»Må det bedste hold vinde. Og jeg siger Dem ikke, hvem det er,« sluttede politimanden.

Kampen i onsdags endte 0-0. Det var første gang i 17 år, at der ikke blev scoret mål i El Clásico. Dynamisk spil. Højt pres, især fra Real Madrid. Gode chancer til begge hold.

Redninger på målstregen i begge ender. Gule badebolde på grønsværen smidt fra tilskuerpladserne akkompagneret af tilråbet »Visca Catalunya« – længe leve Catalonien.

Men ingen baneløbere. Ingen massedemonstrationer og blokader. Ingen tsunami.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg overså fuldstændig det politiske aspekt og var dum nok til at sætte en halvtredser på et af holdene. Missede Messi med vilje? Dumt spørgsmål, som om vi nogensinde får det at vide.