Læsetid: 11 min.

Nordsyriens præsident: Også Danmark står i gæld til os for kampen mod Islamisk Stat

Kurderne har nedkæmpet Islamisk Stat og bygget et relativt frit samfund i Nordsyrien. Nu er USA væk, og det eneste, der står mellem dem og det totale nederlag, er en aftale med Assad, som de godt ved vil dem til livs. Men hvad kunne vi ellers gøre, spørger selvstyrets præsident Ilham Ahmed
USA’s enegang og unilaterale beslutning om at trække sig tilbage var først og fremmest uansvarlig, siger den nordsyriske selvstyrepræsident Ilham Ahmed.

USA’s enegang og unilaterale beslutning om at trække sig tilbage var først og fremmest uansvarlig, siger den nordsyriske selvstyrepræsident Ilham Ahmed.

Sarah Hartvigsen Juncker

7. december 2019

Kampen mod Islamisk Stat kostede 76 amerikanere og 11.000 kurdere livet. Det er et år siden, at Donald Trump erklærede, at kalifatet var faldet, og terrorbevægelsen besejret.

»Vi har slået dem, vi har vundet,« skrev han.

I dag er kurderne alene.

Midt i en borgerkrig, klemt inde mellem gamle fjender og religiøse fanatikere var det ellers lykkedes kurderne i det nordøstlige Syrien at opbygge et selvstyre. En form for stat med institutioner og demokratiske processer.

»Vi realiserede drømmen et frit demokrati i Mellemøsten,« forklarer Ilhan Ahmed, som er en af to præsidenter for selvstyrets øverste myndighed, Syrian Democratic Council (SDC). Hun turnerer rundt i Europa med et budskab om, hvad det er for et projekt, Vesten nu har vendt ryggen:

»Ligestilling, individuelle rettigheder, demokratisk socialisme, basisdemokrati, kooperativer og religionsfrihed.«

Præsidenten tæller selvstyrets bedrifter på fingrene.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu