Satire
Læsetid: 6 min.

Ordener hænger man på idioter. Men ikke i Information: Her er Gratulationslisten 2019

Vi giver ordener til folk, der har fortjent dem
Vi giver ordener til folk, der har fortjent dem

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
21. december 2019

’Blast from the past’-statuetten, Årets vandhund og Kennedy-medaljen er nogle af de ordener, som vi her på Information uddeler ved årets udgang.

Herunder afslører vi vinderne af det, vi kalder årets Store Hædersfest.

Årets par

Gives til to personer, der ligesom som Shakespeares Romeo og Julie trodser alt for at finde sammen i ægte, dybtfølt og ubetinget kærlighed.

Vinder: Dan Jørgensen og Katherine Diez

I et mildest talt stærkt felt, vinder Dan Jørgensen og Katherine Diez prisen som årets par. Først efterlyste Diez en mand med en kæmpestor … bogreol. Og sådan en har klimaministeren faktisk, så det er svært forestille sig et bedre match. At kærligheden mellem Dan og Diez er overvældende vidner et facebookopslag fra sidstnævnte om:

»Jeg har genlæst verdenslitteraturens største romantikere og først rigtigt fundet mening i dem nu,« skriver Diez og fortsætter:

»Jeg har revideret min tro på meningen med livet, følt mig som Christopher Columbus i min opdagelse af det forjættede og lært et nyt sprog. Hjertets. Flydende. Altopslugende. Med schwung, overgivelse og inderlig, inderlig stolthed og lykke. Jeg tænker: Det er sådan her, Zeus må have haft det, første gang han løftede tordenkilen.«

Med så flotte ord, er der naturligvis ingen tvivl om, hvor prisen havner.

Øvrige nominerede:

 • Kristian Jensen og Pernille Rosendahl
 • Bubber og barnepigen

Vandhunden

Gives til en person, som benytter de danske farvande på en smagfuld og intelligent måde.

Vinder: Morten Østergaard

Årets vandhund er naturligvis den radikale partileder Morten Østergaard, som iført våddragt svømmede fra øen Lindholm til havnen i Kalvehave i protest imod symbolpolitikken. Det var en vovet gerning. Dels er der relativt langt fra Lindholm til Kalvehave (3,5 kilometer helt præcist). Dels udsatte han sig selv for hån, spot og latterliggørelse fra medier og politiske modstandere, fordi han satte sig for at bekæmpe symbolpolitikken med en symbolsk handling.

Den slags kræver både svømmekundskaber og mod.

Øvrige nominerede:

 • Rasmus Paludan: For at svømme over Lillebælt og invitere til nøgenbadning.
 • Grevinde Alexandra: I 2018 indspillede hun en sang og fik tegnet et vovet portræt af sig selv. I 2019 fuldførte hun sin midtlivskrise ved en vinterbaderfestival i Skagen.

Kennedy-medaljen

Gives til en person, som formår at rumme samtiden i en enkelt sætning.

Vinder: Pia Kjærsgaard:

Sætningen er selvfølgelig:

»Måske er det alle klima … hvad er det nu man kalder dem … klimatosser.«

Ja, det var der så ikke rigtig nogen, der kaldte dem – men efter Pia Kjærsgaards tale blev ordet en integreret del af sproget, og med så klar og overbevisende en nyskabelse er Pia Kjærsgaard den oplagte vinder.

Citatet indkapsler samtidig fortællingen om et folkeparti, som ihærdigt forsøger at fastholde det gamle verdensbillede i en turbulent overgangstid, hvor det folk, som partiet er til for – er i hastig bevægelse. Stort tillykke!

Øvrige nominerede:

 • Søren Pind: »Jeg er en gammeldags, straffende Gud.«
 • Ghita Nørby: »Skal vi lave en kop te?«
 • Brit Bager: »Jeg kender ikke til nogen særlig ånd i loven.«
 • Pia Kjærsgaard: »Man diskuterer ikke med formanden. Overhovedet!«

’Blast from the past’-statuetten:

Gives til en person, der ikke lader sig påvirke af tidsånden og folkestemningen.

Vinder: Bertel Haarder

Haarder får prisen for sin julefrokostsang, (på melodien: »Nu har vi altså jul igen«) som indeholdt en omtale af voldtægten i borgmester Ninna Hedeager Olsens hjem:

»Han møved’ med dem begge, og han pilled’ lidt for meget!
Han tro’de, at i Enhedslisten var der fælleseje!
»MEEN hvorfor skal de vær’ så striks’
og hindre Enhedsliste-sex
lad ham dog få en dejlig heks
med hjem til jul!«

Da kritikken kom, var Bertel Haarder aldeles uforstående og tilmed lidt småfornærmet. Det kan være hårdt at holde fast, mens man bliver overhalet indenom af tidsånden, og Bertel fortjener en pris at varme sig på i den kolde tid.

Øvrige nominerede:

 • Evas Selsing: For i Berlingske at skrive, at Bertel Haarders vers er sjovt.
 • Søren Pind: For ligeledes at bakke op om Bertel Haarders sang samt forsvare en bortcensureret tegning fra Svikmøllen, som forestiller en lystig gruppesexscene i Ninna Hedeager Olsens soveværelse.
 • Oliver Bjerrehuus: For at fistbumpe Bubber i aftenshowet, fordi han havde scoret barnepigen.
 • Enhedslisten: For at holde fast i rotationsprincippet og tømme partiet for politiske talenter.

Udspringeren

Gives til en person, som endelig viser sit sande jeg.

Vinder: Helmuth Nyborg

IQ-forskeren Helmuth Nyborg har i årevis været omgærdet af en vis mystik. At han er en kontroversiel forsker, er der enighed om. Men er han også decideret fremmedfjendsk? Måske ligefrem racist? Eller er han bare et offer for de politisk korrekte og blodrøde universitetsansattes allestedsnærværende hetz?

I år skulle blive året, hvor Nyborg selv besvarede spørgsmålet, da han valgte at stille op som kandidat til Folketinget for den racismedømte partileder Rasmus Paludan og Stram Kurs. Det kan være hårdt at komme ud af skabet, ikke mindst når det sker i så sen en alder. Derfor fortjener Helmuth Nyborg prisen mere end nogen anden.

Øvrige nominerede:

 • Morten Messerschmidt: For pludselig at springe ud som klimaaktivist.
 • Anders Fogh Rasmussen: For sit skifte fra overkontrolleret statsleder til småsnalret rødvinsdrikker.
 • Anders Agger: For at smide den hyggelige maske og på dansk sige »Du burde skydes op ad et træ,« da en libanesisk kvinderettighedsforkæmper tilbyder ham havremælk.
 • Christopher Azrouni: For sin rejse fra antiryger til lobbyist for Philip Morris.

Rutsjebanen

Livet i politik er præget af op og ned ture. Denne pris gives til en politiker, som ved det bedre end nogen anden.

Vinder: Kristian Jensen

Kristian Jensen startede året som favorit til at overtage posten som formand for Venstre efter det forventede valgnederlag. Men allerede i valgkampen begyndte nedturen. Således lignede han et stort spørgsmålstegn, da Lars Løkke Rasmussen pludselig gik til valg på en SV-regering uden at have informeret sin næstformand.

Det udviklede sig til et regulært mareridt for Jensen, da Venstre gik frem ved valget, og Løkke nægtede at forlade formandsposten. Til sidst stod den detroniserede Jensen på parkeringspladsen foran Comwell-hotellet i Brejning og græd. Han skrev tilmed på Twitter, at han ville høre Volbeat i bilen på vejen hjem. Nedturen var fuldendt.

Men en ordentlig mavepuster kan også være en ny begyndelse, og Kristian Jensen endte sit turbulente år med at gå fra sin kone og blive kæreste med sangerinden Pernille Rosendahl. Hvis nogen har mærket suset fra den store rutsjebane i år er det Kristian Jensen.

Øvrige nominerede:

 • Inger Støjberg: Først havde hun en møgsag om en mail, som var blevet væk. Så mistede hun al indflydelse i sit eget part. Til sidst fik hun posten som næstformand.
 • Henrik Sass Larsen: Først var han finansministerkandidat. Så var han stressramt. Så var han partihistoriker. Til sidst blev han direktør for kapitalfondenes brancheforening.
 • Lars Løkke Rasmussen: Livslang nominering.

Årets Jesper Olsen

Gives til en person, organisation eller virksomhed, som forærer sine modstandere en åben målchance.

Vinder: Nadia Samina Hayat og Karina Jamilla Hayat

Britta Nielsens døtre gik på landsdækkende tv og fortalte, at de var helt uskyldige og ikke havde den fjerneste idé om, hvordan deres mor som offentligt ansat i Socialstyrelsen havde råd til heste, biler, dyre smykker, sommerhuse i udlandet og et generelt liv i luksus.

Ideen er fin nok, og det var ideen bag Jesper Olsens tilbagelægning til Lars Høgh for så vidt også. Udførelsen lader dog noget tilbage at ønske, og som interviewet skrider frem, bliver det mere og mere tydeligt, at de to mørkklædte kvinder ikke gør noget godt for hverken deres egen eller morens sag.

Intervieweren vil vide, om de har shoppet i Sydafrika. Mere konkret, om de har købt smykker for 375.000 kroner. Det kan de ikke huske. »Altså vi har været på nogle af de der afrikanske markeder, hvor man kan købe sådan noget trækunst,« siger Nadia Samina Hayat. Tillykke med årets Jesper Olsen.

Øvrige nominerede:

 • Alternativet: For at pege på Uffe Elbæk som statsminister og overlade regeringsforhandlingerne til den øvrige venstrefløj.
 • Radio24syv: For ikke at have læst udbudsmaterialet godt nok og lave et for dyrt bud på DAB-kanalen.
 • Peter Møller og DBU: For at ansætte Kasper Hjulmand som ny landstræner og gøre sig mere end almindeligt sårbare over for kritik
 • Kim Christiansen og Pia Adelsteen: For omfartsvejen i Mariager.
 • Simon Emil Ammitzbøll-Bille: For at stifte partiet Fremad og gøre det endnu nemmere for rød blok at vinde næste valg.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Af alle de fantastiske nominerede og vindere, så er min private favorit Anders Agger, den venlige og empatiske mand, som har gjort det til ny mode at bære - være iført shorts og blazer (lettere krøllet) samtidigt og så udtale sætningen: du burde skydes op af et træ; det er fandme humor, der giver baghjul :-D

Udsagnet "må jeg tilbyde dig en kop havremælk" er selvsagt så provokatorisk, så der naturligvis må løftes en verbal pegefinger - magen til manerer!

Selv drikker jeg ikke mælk, det gør jeg så i min kaffe; ved ikke om havremælk fungerer i kaffe, jeg kan så sige så meget, som at Soyamælk ikke gør, - det var tæt på at være en traumatisk oplevelse;-)

Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Men han vimsede vel ikke da han sagde det?

Henrik Ljungberg

Lise Lotte Rahbek

Katrine Damm
Havremælk er den eneste af de mælk, som ikke er mælk, som er værd at putte i kaffen, synes jeg. Havremælk fortjener en medalje.
Når jeg finder en god blender efter jul, vil jeg lave det selv. 20 kr i supermarkedet for en liter med 12% havregryn og 88% vand... naaahhh .. :)

Klaus Lundahl Engelholt, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Så vover jeg mig ud i at prøve havremælken, Lise Lotte Rahbek - oplevelsen med soyamælken tog lige lidt 'modet' fra mig ;)
- Jeg tror i øvrigt, at Netto har sat prisen permanent ned til ca 12 kr... :)

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er klart, at Pia Kjærgaard vinder sin kategori, når hun indtager 50% af nomineringen.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Øv. Ingen priser til tilbagetogets helte Tidl. Undervisningsminister Merete Riisager og sognepræst og (sikkert også tidl.) formand for Rådet for Demokratisk Dannelse Kathrine Lilleør for deres ellers heltmodige retræte ude på Ørestad Gymnasium. Mønterne fløj og der var buh-råb fra eleverne - ihvertfald i sognepræstens sorte bog.......

Jens Christian Jensen

Der hedder havredrik. Det har intet med mælk at gøre.

Søren Kristensen

Sådan er der så meget: Der er heller ikke marmor i Marmorkirken. Havremælk er et udmærket (omend ukorrekt) udtryk for noget de fleste kun vil bruge til at komme i kaffen. Årsag: man kommer mælk og ikke "drik" i kaffen. Det er derfor det kaldes havremælk. Der burde være et fremmedord for ukorrekte, men til gengæld letforståelige synonymer. Jeg giver en orden til den der komme op med det.

Banymer?