Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Jeg rører ved hans penis, jeg tænker, det er den sikreste måde at komme ud af situationen på«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig i retssalen. I denne uge er en taxachauffør tiltalt i retssal 8 i Københavns Byret for to gange at tage sin penis frem og få unge kvinder til at røre ved den
M er anklaget for at have blufærdighedskrænket to unge kvinder som taxachauffør.

M er anklaget for at have blufærdighedskrænket to unge kvinder som taxachauffør.

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. december 2019

M kommer ind i retssalen, hilser på sin forsvarer og smiler til tre unge kvinder, der sidder på tilhørerbænken. »Det er jurastuderende, der sidder dernede bagved,« forklarer hans forsvarer.

»Velkommen til,« svarer M med et blink i øjet og bliver kvitteret med grin.

M har en tynd dynejakke på, som han tager af, da han sætter sig ved vidneskranken. Normalt kører 35-årige M taxa, men i dag skal han være her i retten. Han er anklaget for at have forsøgt at få unge kvinder til at røre hans penis i forbindelse med, at de har kørt i hans taxa.

Det er sket to gange.

Den ene gang var med en ung kvinde, den anden gang var med en 16-årig. M nægter sig skyldig.

M kan godt huske, at han kørte den 16-årige og hendes to veninder. Han samlede dem op i Gothersgade klokken halv fem en morgen i oktober 2018. Han fortæller, at pigerne var fulde, og at der var god stemning. Derfor tændte han for sin diskokugle og skruede op for musikken, da de kørte afsted.

»Taler I om, at de kan få rabat,« spørger anklageren, en 40-årige kvinde med blå striktrøje.

»Det er derfor, det er en meget exceptionel tur. En af pigerne siger en meget mærkelig ting,« forklarer M og holder en kort pause. »Undskyld mig sproget. Hun siger, ’får jeg 20 pct. rabat, hvis jeg sutter den af på dig’.«

»Mit modsvar var, ’ej helt ærligt, er du ikke mere værd end det’, og så grinte de andre,« siger M.

»Har du på et tidspunkt taget din penis frem,« spørger anklageren.

»Nej. Jeg er lykkelig gift og har to børn.«

»16 år og mega naiv«

Ida, den dengang 16-årige pige, kommer ind i retssalen sammen med sin mor. Hun sætter sig ved vidneskranken og moren, der har kort hår, læbestift og pels på, sætter sig bagved i retssalen.

Anklageren mener, at M skal idømmes tre måneders ubetinget fængsel og miste retten til at køre taxa i to år.

Mia Mottelson
Ida fortæller ligesom M, at der var høj musik i taxaen, og at M virkede meget frisk. Derfra er deres forklaringer forskellige.

»Da vi kommer frem, vil han tale med mig alene. Jeg siger nej, og det gør mine veninder også. Men han overtaler os og siger, at mine veninder kan få hans mobil i pant, mens han taler med mig. Da han siger det med telefonen, tænker jeg, ’hvad er det værste, der kan ske’.«

Idas veninder stiger ud af taxaen og får M’s mobil. Imens sætter Ida sig ind på forsædet.

»Hvad sker der så,« spørger anklageren.

»Han tager sit lem frem,« forklarer Ida og får tårer i øjnene.

»Taler I først,« spørger anklageren, og Ida ryster på hovedet.

»Jeg rører den med flad hånd, fordi jeg er bange for, hvad der vil ske, hvis jeg ikke gør det,« fortæller Ida, og M fnyser ad hendes forklaring.

»Siger han, vil du røre den eller skal du?«

»Det kan jeg ikke huske. Jeg er helt i chok. Jeg forstår ikke, hvad der sker. Jeg var 16 år og mega naiv.«

»På et tidspunkt får jeg lov til at stige ud.«

Taxa fra Distortion

Anna, en ung kvinde, kommer ind i retssalen og sætter sig ved vidneskranken. Hun skal fortælle om en taxatur i sommeren 2018. Hun har også følgeskab af sin mor, der sætter sig på tilhørerbænken.

Anna er medicinstuderende. Hun er slank og har mørkt tøj på. Hun fortæller, at hun var til gadefesten Distortion, hvor hun drak et par drinks med en veninde. Efter at have spist aftensmad ville Anna hjem, så hun ringede efter en taxa.

»Hvordan er stemningen i taxaen,« spørger anklageren.

»Fin nok. Vi taler om aftenen. Helt normal hverdagssnak.«

»Da I kommer frem, hvad så?«

»Han tager sin penis frem og siger, jeg skal røre ved den. Jeg siger nej med det samme. Jeg vil gerne betale og ud. Så siger han, at jeg først kan betale og komme ud, når jeg har gjort det, han har bedt mig om.«

»Jeg hører på et tidspunkt centrallåsen, og jeg går i chok og føler mig låst inde,« fortæller Anna og begynder at græde.

»Han siger, at han vil melde mig for ikke at betale for taxaturen, hvis jeg ikke rører ved den. Derfor rører jeg ved hans penis, jeg tænker, det er den sikreste måde at komme ud af situationen på.«

»Jeg rører ved den i måske ti sekunder. Så får jeg lov til at betale og komme ud, og så løber jeg alt, hvad jeg kan.«

M fortæller, at han ikke husker turen. Han siger, at han »formentlig« har hentet en pige fra kødbyen, talt med hende og sat hende af.

Dommen

Forvarer Rasmus Søberg fortæller om M’s personlige forhold. M er oprindeligt fra Irak og bor i dag sammen med sin kone og børn. Konen er ved at tage en kandidat. »Hun har lige fået et 12-tal i et fag, jeg ikke kan udtale,« siger M stolt.

Forsvareren mener, at M maksimalt skal have samfundstjeneste. Han argumenterer også for, at M er afhængig af sit taxakørekort.

Mia Mottelson
»M er også en populær taxachauffør,« fortæller Rasmus Søberg.

Bagefter begynder anklageren på sin procedure. Hun mener, at M skal have en ubetinget straf på tre måneder og frakendes retten til at køre taxa i to år.

»Vi har to forklaringer fra to piger, der ikke kender hinanden. Ved begge episoder har han taget sin penis frem og bedt pigerne om at røre ved den.«

Rasmus Søberg mener ikke, at M skal idømmes ubetinget straf:

»Vi er ikke i den grove, grove afdeling af blufærdighedskrænkelse.«

Da dommen bliver afsagt, får M tre måneders ubetinget fængsel, 150 timers samfundstjeneste og frataget retten til at køre taxa i et år.

M får to uger til at tænke over, om han vil anke. Han skynder sig ud ad døren, men han kommer hurtigt tilbage og spørger Rasmus Søberg, om han kan få en ny advokat. »Lad os lige ringes ved, når du har tænkt over det hele,« svarer advokaten.

Ida og Annas navne er ændret i artiklen. Deres rigtige navne er redaktionen bekendt.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her