I retten: »Nu var det min tur til at vinde. Du har krøllet mig de sidste gange«

Hver uge dækker Information en retssag fra tilskuerpladserne i retslokalet. I denne uge fra retssal 102 i Frederiksberg Byret, hvor T står anklaget for bankbedrageri og svigagtig adfærd med skruemaskiner fra Silvan. Men bedrageriet skete for over syv år siden, så spørgsmålet er, hvad vidnerne kan huske – og om sagen simpelthen er forældet
T er tiltalt for at have bedraget sig til flere tusind kroner i en bank og for at have svindlet med bonner i Silvan.

T er tiltalt for at have bedraget sig til flere tusind kroner i en bank og for at have svindlet med bonner i Silvan.

Mia Mottelson

Moderne Tider
21. december 2019

Anklageren løfter øjenbrynene. »Det bliver kedeligt,« siger hun. »Er du sikker på, at du ikke hellere vil finde en anden sag?«

Den sag, hun om et øjeblik skal føre i Frederiksberg Byret, er gammel, og gamle sager er aldrig så spændende, siger hun. Jeg svarer, at det netop er den sag, jeg vil følge.

»Okay,« siger anklageren. »Jeg skal nok vække dig, når jeg går.«

Hun er en spinkel dame med grå page og en børste i tasken. Det er praktisk, når man er cyklet fra Bellahøj i regnvejr. Forsvarer Kåre Pihlmann, derimod, er iført habit med vest under jakken og et tørklæde stikkende op af brystlommen.

»Er der juletravlt?« spørger han og sætter sig ved sit bord.

»Ja,« svarer anklageren. »Der er nedsat måltal for at mindske antallet af personfarlige sager.«

Sagerne hober sig op hos anklagemyndigheden. Så I sommer bad justitsministeren Rigspolitiet og Rigsadvokaten om at få nedbragt de lange sagsbehandlingstider for personfarlig kriminalitet.

Denne decemberdag er der dog ikke tale om personfarlig kriminalitet, men om bedrageri. I januar 2012 skulle T ifølge anklageskriftet have fået personalet i tre bankfilialer til at sælge sig dollar for små 30.000 kroner, selv om der ikke var dækning på kontoen. Et halvt år senere skal han have brugt en kopi af en bon til at returnere Bosch-skruemaskiner til fuld pris i Silvan, selv om de var købt på tilbud.

Anklageren ønsker sagen udsat, fordi hendes vidne ikke kan huske, hvad der skete dengang.

Anklageren ønsker sagen udsat, fordi hendes vidne ikke kan huske, hvad der skete dengang.

Mia Mottelson
T, der nægter sig skyldig, er ikke dukket op. Og »vi skal nok ikke sætte næsen op efter mere«, siger Kåre Pihlmann.

»Han er dårlig fysisk. Han ryger ind og ud af hospitalet og kunne ikke overskue at komme i dag.«

I stedet for at udsætte sagen foreslår Kåre Pihlmann at »køre den« efter paragraf 855 i retsplejeloven, som gør det muligt at dømme en tiltalt, der ikke er mødt op. Anklageren er enig. Kåre Pihlmann argumenterer desuden for, at sagen er forældet.

Retsformanden ser på anklageren: »Spørgsmålet er, om vi skal høre vidner. Kan det bidrage med noget, når det er så længe siden?« 

»Det skal vi vel nok,« svarer anklageren.

To vidner er indkaldt. Det første er Susan, som er med på en videoforbindelse fra retten i Kolding. For syv år siden arbejdede hun i Middelfart Sparekasse, hvor anklagemyndigheden mener, at T skulle have haft konto. Men hun husker ikke ret meget. Anklageren læser op af en politirapport med hendes vidneforklaring, men Susan kan ikke huske at have fortalt politiet det, der står – for eksempel hvornår T blev kunde, eller at pengene på kontoen kom uregelmæssigt i klumper a 50.000-60.000 kroner ad gangen.

»Siger det dig noget?« spørger anklageren.

»Nej, det gør det ikke.«

»Fordi du har glemt det?«

»Det er i hvert fald ikke noget, jeg har sagt, det der. Det er svært, når det er så lang tid siden.«

Et sammenrod

Sagens andet vidne er Jan. Han er butiksdetektiv i Silvan.

»Det bliver nok ikke til meget. Jeg har forsøgt at genopfriske hukommelsen, men det har ikke kunnet lade sig gøre,« siger han, da han har sat sig i vidneskranken.

»Jeg har haft over 2.000 sager siden,« siger han. »Jeg er helt blank. Det bliver et sammenrod af sager.«

Men da anklageren viser billeder fra overvågningskameraerne, læser op fra politirapporter og viser kopier af boner på Bosch-skruemaskiner, er der alligevel noget, der dæmrer: Jan husker en mand blive tilbageholdt. Ved at sammenligne billederne fra overvågningskameraet med et billede af T mener han at kunne sige, at det er den samme mand.

Forsvareren mener, at sagen er forældet, fordi det er over syv år siden, at det påståede bedrageri fandt sted, og forældelsesfristen er fem år.

Forsvareren mener, at sagen er forældet, fordi det er over syv år siden, at det påståede bedrageri fandt sted, og forældelsesfristen er fem år.

Mia Mottelson

Da vidnet er færdig med at fortælle, sætter han sig på tilhørerpladserne, og anklageren siger, at hun begærer sagen udsat. Vidnet fra Kolding, der skulle have fremlagt det fornødne bevis i forhold til bedrageriet i banken, kunne huske for lidt. Anklageren ønsker derfor mere tid til at indsamle materiale.

Kåre Pihlmann protesterer. Sagen er mere end syv år gammel. Der er et misforhold mellem sagens kompleksitet og dens længde, siger han. Det er simpelthen for mange år at bruge på så simpel en sag.

Retsformanden foreslår, at de før spørgsmålet om udsættelse tager stilling til, om sagen er forældet.

»Det mener jeg ikke, at den er,« siger anklageren.

Der er en tidsfrist på fem år for denne type sager, men T er blevet sigtet, og så gælder tidsfristen ikke. At sagen er trukket ud skyldes, at det ikke har været muligt at få fat på T, argumenterer hun. Han er registreret som forsvundet i CPR-registret. Politiet har kontaktet hans forældre uden resultat, og det er noteret i politiets systemer, at han er eftersøgt.

Men, siger Kåre Pihlmann, da det bliver hans tur, det er bare ikke nok.

»Det centrale spørgsmål er, om forfølgningen i praksis er standset på ubestemt tid.«

Politiet har gjort så lidt for at finde T, at det ikke kan kaldes en aktiv efterforskning, og derfor gælder tidsfristen på fem år stadig. 

»Det er ikke nok at konstatere, at der står ’forsvundet’ i et offentligt register,« siger han. »I forhold til sagen her har man jo kunnet se, at det er muligt at få fat på ham. Igennem e-Boks.«

Retsformand og domsmænd går ud for at votere, og efter 20 minutter er de nået til enighed: sagen er forældet. Retsformanden ser skiftevis på forsvareren og anklageren.

»Nu er jeg ikke så stærk i det formelle, men jeg tænker, at det så er en frifindelsesdom?«

De mener begge, at det må være frifindelse.

»Nå, Birgit,« siger Kåre Pihlmann til anklageren, da de er ved at pakke sammen, »nu var det også min tur til at vinde. Du har krøllet mig de sidste gange.«

Anklageren står bøjet ved siden af sit skrivebord og trækker regnbukser på.

»Ah,« siger hun, »nu må jeg hjem og lave en ankeindstilling.«

»Anker du?«

Hun trækker foden igennem det andet bukseben.

»Der er så meget fremme for tiden om det her,« siger hun. »At de tror, vi sidder inde i anklagemyndigheden og triller tommelfingre.«

»Men du behøver vel ikke at anke,« siger Kåre Pihlmann.

»Jeg skal i hvert fald lave en indstilling.«

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Det er vist første gang jeg husker at jeg har fået indsigt i hvordan Informations journalister faktisk udvælger hvilke sager de skriver om. Gælder det for alle jer journalister på Information (i denne serie - ikke ift. dækning af størrere, kendte sager), at i først vælger hvilken retssag i vil følge, når i står samme dag nede i retsbygningen? Og hvad er i så fald fordelen ved det ift. at vælge en sag udfra evt. lister over retssager de pågældende dage (hvis det er sådan det foregår).

Niels Elgaard Larsen

Respekt for at I følger angiveligt kedelige sager.
Jeg har været nævning og domsmand i en del sager, hvor der dukkede en journalist op det første kvarter og måske igen til domsafsigelsen. Og så kunne man læse en ligegyldig notits i en avis dagen efter, selv om der faktisk havde været nogle ret så interessante problemstillinger undervejs i selve sagen.

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Prioriteringen fra anklagemyndighedens side ved at forfølge en så ligegyldig sag i mere end 7 år siger en del om nidkærhed til fordel for sund fornuft.

Ja, tak for at give os læsere indblik i retssystemets krinkelkroge hver uge :-)

@Eva Schwanenflügel
22. december, 2019 - 19:31

Hej Eva
Ja, anklagemyndighedens retsøkonkomiske overvejelser og prioritering af deres ressourcer er jo altid interessant.
Jeg kan nu personligt godt lide, at de - af hensyn til retsfølelsen - ikke lader banditterne slippe godt fra deres ugerninger, selvom de ligger langt tilbage i tiden :-)

Glædelig jul til dig og de andre herinde :-)

retsøkonkomiske=retsøkonomiske :-)

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
22. december, 2019 - 20:14

Tjo, det kan du sige..
Men syv år er for længe, det mente retten jo også; alligevel cykler anklager hjem og anker.
Og det står jo i skærende kontrast til at de store kriminelle slipper for konsekvenser, det ser vi hele tiden.
Også i selv alvorlige voldssager, inklusive voldtægt, bliver beviserne ikke ordentligt indsamlet, indbrud og tyveri slet ikke, hvorfor disse ofre måske vil undre sig en del over visse prioriteringer..

Også rigtig god jul til dig :-)

@Eva Schwanenflügel
22. december, 2019 - 21:04

Du har - som sædvanligt fristes jeg til at sige :-) - nogle vigtige pointer.

Man kan naturligvis undre sig over anklagemyndighedens prioriteringerne, men det handler muligvis også om manglende ressourcer hos både politi og anklagemyndighed. Jeg er slet ikke i stand til at vurdere, om ressourcerne er store nok, og om de prioriteres fornuftigt. Det kræver, at man er langt tættere på, end jeg er. Blot kan jeg som dig blive stødt og foruroliget over, at efterforskningen og bevisindsamlingen ofte halter alvorligt i voldssager, indbrud og tyveri. Kan godt forstå, hvis ofrene undrer sig over visse prioriteringer hos politiet.

Eva Schwanenflügel

@ Erik Fuglsang
23. december, 2019 - 16:37

Der mangler i høj grad flere ressourcer hos anklagemyndigheden, ikke mindst anklagere..
Desuden er politiet bundet op på fx grænsekontrol og uendelig patruljering og razziaer på Christiania, samt vedrørende bandekriminalitet.

Der er i tilgift forsvundet medarbejdere i forbindelse med det forebyggende arbejde blandt udsatte familier, børn og unge pga besparelser.

Og hele omstruktureringen fra politireformen gør, at den ene hånd ofte ikke aner hvad den anden laver, fordi alt er blevet så centraliseret.

Desuden er politiets IT-systemer under al kritik, og her mangler der også fagligt dygtige medarbejdere, som formår at analysere. (Det har vi fx set med tele-skandalen; politiet forstod simpelthen ikke det materiale, de fik ind.)

Sager bliver henlagt, eller mangelfuldt efterforsket, så beviserne mangler hvis sagen endelig kommer for retten.
Nogle gange bliver sagerne forældede, som i nærværende.
Og det koster en bondegård, hver gang retten skal sidde. Især hvis sagen bliver udsat, fordi der er manglende fremmøde fra den ene eller anden side.
Reglerne skal selvfølgelig overholdes.

Jeg kunne fortsætte et stykke tid med denne opremsning, men det vil jeg skåne dig for..