Feature
Læsetid: 9 min.

Det er sløje tider for kondomet, men fede tider for klamydia

Kun hver fjerde dansker finder kondomet frem, når de går i seng med en ny person. Og det er især de unge, der dropper det til fordel for hormonprævention, som beskytter mod uønsket graviditet, men ikke mod sexsygdomme. For gummiet strammer og er akavet at finde frem, og derfor har gonorré og klamydia kronede dage
På baggrund af tal fra Statens Serum Institut skrev Kristeligt Dagblad for nylig, at gonorré buldrer frem, og at antallet af smittede på blot fire år er næsten fordoblet fra 1.141 tilfælde i 2014 til 2.220 anmeldte tilfælde i 2018. Det lyder måske ikke af meget, men vi taler om en sexsygdom, der på et tidspunkt stort set var udryddet herhjemme.

På baggrund af tal fra Statens Serum Institut skrev Kristeligt Dagblad for nylig, at gonorré buldrer frem, og at antallet af smittede på blot fire år er næsten fordoblet fra 1.141 tilfælde i 2014 til 2.220 anmeldte tilfælde i 2018. Det lyder måske ikke af meget, men vi taler om en sexsygdom, der på et tidspunkt stort set var udryddet herhjemme.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
21. december 2019

Den 24-årige tussede realitystjerne Mark ’Slem’ Bøgelund fra Amager har især én mærkesag, der har gjort ham berømt og berygtet: Han nægter at bruge kondom.

»Jeg gider ikke bruge det lort,« har han sagt til Ekstra Bladet.

»Man kan ikke mærke en skid, når man bruger kondomer, det er ligesom at være spærret inde.«

Måske er det derfor, at han nærmest har for vane at gøre kvinder gravide, når han deltager i et realityprogram. Først i Big Brother-huset i 2014. Derefter på Paradise Hotel året efter. Da han i år deltog i ’Ex on the Beach’, var det derfor naturligt, at tabloidpressen spurgte, om han igen havde tænkt sig at gøre nogen gravid.

»Jeg sørger ikke for prævention, men jeg håber da, at pigerne gør det. Det er måske risky, men det er sådan, det er. Det tager for lang tid og er for akavet, så hellere satse på, at pigen har noget,« udtalte han til Realityportalen.

Historien om Mark ’Slem’ Bøgelund viser to ting.

Et: At han virkelig ikke kan lide at bruge kondom. Og to: At han regner uønsket graviditet for at være den eneste risiko forbundet med at dyrke ubeskyttet sex.

For Mark ’Slem’ Bøgelund nævner på intet tidspunkt faren for at få en sexsygdom. Gonorré, klamydia, kondylomer, syfilis og hvad det ellers alt sammen hedder, er simpelthen hverken på lystavlen hos ham eller hos journalisterne, der interviewer realitystjernen.

Jeg får da ikke klamydia

Mark ’Slem’ Bøgelund repræsenterer ifølge Sex & Samfund ikke den gennemsnitlige unge dansker. For hvor realitystjernen kategorisk afviser at trække et kondom på, har langt de fleste unge en grundholdning om, at man skal huske kondomet.

»Alligevel sker det sjældent, og danske unge fører an i en kedelig statistik, som viser, at kun hver fjerde finder kondomet frem, når de går i seng med en ny person,« siger national chef Lene Stavngaard med henvisning til en undersøgelse fra Riksförbundet För Sexuell Upplysning (RFSU).

Ligesom Mark ’Slem’ Bøgelund er danske unge altså generelt for dårlige til at få kondomet på, og de tager for let på det at få en sexsygdom.

På baggrund af tal fra Statens Serum Institut skrev Kristeligt Dagblad nemlig for nylig, at gonorré buldrer frem, og at antallet af smittede på blot fire år er næsten fordoblet fra 1.141 tilfælde i 2014 til 2.220 anmeldte tilfælde i 2018.

Det lyder måske ikke af meget, men vi taler om en sexsygdom, der på et tidspunkt stort set var udryddet herhjemme.

Samtidig er antallet af klamydiatilfælde steget med knap 500 tilfælde på bare ét år, således at 33.415 danskere sidste år blev testet positive, hvoraf langt størstedelen ifølge Sundhedsstyrelsen var unge mellem 15 og 29 år.

Statistisk set har danske unge 25 procents risiko for at få en sexsygdom, før de fylder 25 år. Paradoksalt nok vurderer 75 procent af de unge, at risikoen for, at de får en sexsygdom, er lille, meget lille eller ikkeeksisterende.

»De tror simpelthen ikke, at det er noget, der rammer dem,« siger Lene Stavngaard fra Sex & Samfund.

»Og hvis de kender vedkommende, de dyrker sex med, er de meget hurtige til at smide kondomet som en slags tillidserklæring, og fordi de ikke tror, at deres partner bærer rundt på en sexsygdom.«

Men faktum er, at de færreste ved den slags. Klamydia, som er den hyppigste sexsygdom i Danmark, er en bakteriel infektion, som sjældent giver symptomer.

Til gengæld kan klamydia øge risikoen for betændelse i æggeledere og bitestikler og medføre langtidsvirkninger som sterilitet og graviditet uden for livmoderen. Ligeledes afføder gonorré kun symptomer hos cirka halvdelen af dem, der bliver smittet.

Den gode nyhed er dog, at danske unge sjældent bliver uønskede gravide. Aborttallet er nemlig historisk lavt, og det hænger formentlig sammen med, at Danmark er det land i Norden, som bruger allermest hormonprævention i form af eksempelvis p-piller, som beskytter mod graviditet, men ikke mod sexsygdomme.

»Det fortæller noget om unges risikovurdering,« siger Lene Stavngaard.

»Uønsket graviditet er noget, de bekymrer sig om – meget mere end det at få en sexsygdom. For med graviditet skal de forholde sig til at gennemgå en abort, mens de med sexsygdomme ved, at det bare kan klares med et par piller. Det kræver dog, at de bliver regelmæssigt tjekket hos lægen, og det er vores erfaring, at det gør de desværre ikke,« siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

Tager en fortrydelsespille i morgen

Spørger man de unge selv, hvorfor de ikke bruger kondom, skinner denne risikovurdering igennem.

I rapporten ’Kun med Kondom’, som er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, optræder blandt andet disse anonymiserede udsagn:

»Det er, som om det værste, der kan ske ved sex, det er at blive gravid … Inde i mit hoved, der kan man altid komme af med en kønssygdom … Du kan godt komme af med et barn, men det er et andet omfang, ikke?«

(Kvinde, 19 år)

»Der var engang, hvor jeg tænkte i situationen: Jeg tager bare en fortrydelsespille i morgen.«

(Kvinde, 19 år)

»Jeg ville ikke gå i panik over at få en kønssygdom … nå for helvede, hvilken pille skal jeg tage? Det er næsten lidt morsomt. Men det er heller ikke noget, man går efter jo.«

(Mand, 23 år)

»Så er man lige i fem dages behandling med noget antibiotika, og så er det det.«

(Mand, 22 år)

Det er ikke kun danske unge, som i stigende grad vælger kondomet fra. Ifølge en undersøgelse fra YouGov og Public Health England har næsten halvdelen af englænderne mellem 16 og 24 år haft sex med en ny partner uden at bruge kondom, og hver tiende adspurgte oplyser, at vedkommende aldrig har brugt kondom. Konsekvensen er, at en englænder hvert fjerde minut bliver diagnosticeret med en sexsygdom.

Og tendensen er ikke meget anderledes i USA, hvor kun 54 procent af de seksuelt aktive high school-elever ifølge Centers for Disease Control and Prevention brugte kondom sidste gang, de var sammen med en ny partner.

Ifølge rapporten ’Kun med kondom’ skyldes fravalget af kondom ikke kun, at de unge ikke tror, de er i risiko for at få en sexsygdom. Det skyldes blandt andet også, at det nedsætter følsomheden, og at det kan føles akavet at finde frem.

»Jeg har oplevet rigtig mange gange, at fyren siger: ’Nej, men jeg kan altså ikke med et kondom, jeg kan kun uden,« udtaler en 23-årig kvinde i rapporten.

»Stramheden dræber rimelig meget,« siger en 18-årig mand.

Og en kvinde på 18 år udtaler: »Jeg synes, det er ret akavet, når man har taget tøjet af, og man skal til at finde det der kondom, og drengene har tit kondomet gemt et eller andet mærkeligt sted, hvor deres forældre ikke skal finde det, så man ligger der og er nøgen og tænker ’hvad skal jeg lave?’«

Derudover peger Sex & Samfunds Lene Stavngaard på, at kondomet kan være svært at finde frem, da det er det endegyldige tegn til, at man skal have sex.

»Man hiver ikke et kondom frem uden, at man har en intention om, at man skal til at have sex. Og mange unge er i dag bange for at virke for pressede og frembrusende og opføre sig, som om sex er noget, de forventer,« siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

Et kondom målrettet unge

Kondomet er ellers det eneste præventionsmiddel, som effektivt sikrer begge parter mod at få en sexsygdom. Derfor er det også interessant, at der ikke har været nogen banebrydende innovation i kondomdesignet, siden Durex skabte det første kondom med indbygget glidecreme i 1957.

Som journalisten Stephanie Auteri skriver i en artikel om kondomer i VICE: »Vi lever i en tid, hvor vi kan få raketter til at lande på platforme midt i havet, og vi kan foretage penistransplantationer, så hvorfor er der ikke nogen, der har fundet ud af, hvordan man får kondomer til at føles godt?«

Og selv om verdens største humanitære organisation, The Bill and Melinda Gates Foundation, i 2013 gav forskerne penge til at udvikle bedre kondomer, er der stort set ikke sendt noget nyt ud på det store marked, som appellerer bedre til de unge.

Danske Susan Rasmussen gjorde dog et forsøg, da hun i 2006 hjemmefra køkkenbordet i Valby stiftede sin egen kondomvirksomhed. Hun arbejdede på det tidspunkt som lærer og mødte ofte unge, som så stort på det med at bruge kondom.

»At få unge til at huske kondomet blev mit smertensbarn. Jeg ville så gerne redde verden fra sexsygdomme og uønsket graviditet,« siger hun.

Mens hun spekulerede på, hvordan hun skulle gøre kondomet attraktivt for unge, talte hun med sine to teenagesønner og en masse andre unge.

»De syntes, kondomerne var alvorlige, usjove og kliniske. Der var i det hele taget ikke noget legende eller frækt over at hive dem frem,« siger hun.

Så hun døbte sit firma ’Hanky Panky’ og fandt på, at kondomerne skulle sælges i små pangfarvede æsker med tre styk og en surprise. Overraskelserne kunne for eksempel være massageolie, fjer, opskrifter på sexstillinger og body paint.

»Små hyggelige, frække ting, man kunne have det sjovt med, og som måske kunne fjerne noget af det kedelige og kliniske ved selve kondomet,« siger Susan Rasmussen.

Æskerne blev forhandlet hos Netto, delt ud til 80.000 mennesker på Roskilde Festival, og Susan Rasmussen følte med egne ord, at hun var med til at »skabe en adfærdsændrende revolution«.

Men så kom finanskrisen, alt handlede om penge, og Hanky Panky var ikke de billigste kondomer på markedet. Netto opsagde aftalen, og Susan Rasmussen måtte vende tilbage til lærerjobbet for at få det hele til at løbe rundt. Til sidst blev det for svært, og for nylig solgte hun Hanky Panky.

»Det er selvfølgeligt vildt ærgerligt, men man kan ikke sælge kondomer online hjemme fra sit køkkenbord. Min erfaring er, at man er nødt til at sælge dem der, hvor de unge er, så de nemt kan få fat i dem præcis, når de har brug for det,« siger hun.

I dag ærgrer hun sig over, at kiosker og butikker stadig er fyldt med de lange sterile 10-stykspakninger, som hun tror er for alvorlige og kedelige til rigtig at appellere til unge.

Ikke så meget at leve op til

En anden aktør med langt større muskler, som i årevis har forsøgt at få de unge til at huske kondomet, er Sundhedsstyrelsen. Siden midten af 00’erne har de allieret sig med blandt andet Crazy Daisy-diskotekerne, de store tv-kanaler, taxaselskaber og idrætsforeninger for at trænge igennem med budskabet – men i år har de valgt en ny strategi.

Kampagnen hedder True Story, fortæller specialkonsulent Anne Rygaard, og er mere holistisk i sin tilgang.

»I stedet for, at Sundhedsstyrelsen bare fokuserer på at huske kondomer, går vi denne gang mere ind i de bagvedliggende årsager til, at unge fravælger det. Vi tror nemlig på, at unge, der evner at mærke sig selv og sætte grænser, og som ikke er påvirket af overdrevne forestillinger om, hvad ’alle andre’ gør, er i en bedre position i forhold til at vælge kondomet til,« siger hun.

Og i stedet for, at Sundhedsstyrelsen skal være afsender, bliver kampagnen primært ført af unge influencere og kendisser som sangerinden Jada og fodboldspilleren Mathias ’Zanka’ Jørgensen på sociale medier. Her fortæller de under sloganet ›Måske er der ikke så meget at leve op til i virkeligheden«, at de også har overdrevet deres seksuelle præstationer, og hvor mange de har været sammen med, følt sig udenfor, og fejlagtigt antaget, at alle andre kun vil knalde uden kondom.

»Ved at sætte fokus på de myter og fortællinger, unge kan have om sex, krop og kondombrug, håber vi at kunne skabe nogle refleksioner og dialoger hos de unge, som i sidste ende kan føre til, at det bliver nemmere at huske kondomet,« siger Anne Rygaard.

– Føler I med jeres ændrede kampagnestrategi, at I har knækket koden til at få unge til at huske kondomet?

»Det har vi jo desværre ikke, for så ville eksempelvis klamydiakurven ikke se ud, som den gør. Omvendt ved vi heller ikke, hvordan det ville have set ud, hvis ikke vi havde lavet kampagnerne. I de yngste målgrupper så det for eksempel i en periode ud, som om smittespredningen faldt. Og kampagnerne nåede bredt ud. Så måske har vi medvirket til at bremse en negativ udvikling. Det ved vi ikke, men jeg kan kun håbe,« siger specialkonsulent Anne Rygaard.

Anders Rye Skjoldjensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det nærmeste artiklen kommer på at tale om sanselighed som en væsentlig faktor for god sex, er noget med nedsat følsomhed pga gummi. Ikke et ord om duft, smag, berøring mm som noget der kunne spille en afgørende rolle, også i den vigtige debat artiklen ellers forsøger at løfte...!?

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Fra folkeviddet:

'Jeg går da heller ikke til koncert med vat i ørene'

Søren Kristensen

Måske var det relevant at spørge om kondomet har nogen udsættende virkning på for tidlig udløsning? I så fald kunne man jo bruge dét argument i markedsføringen, ud fra en betragtning om at hvis du kan lide at bolle hvorfor så ikke få et par minutter mere "på literen", til samme pris? Omvendt så ændrer et evt. smart slogan ikke på at kondomer er bøvlet, eftersom at samlejet fra naturens side er, eller bør være, drevet af lyst, som regel aktiveret af nøgenhed og følsomhed og ikke det modsatte. Derfor er "Slem"s og andres modvilje mod kondomet lige så naturlig som den i mange situationer er amoralsk. I hvert fald hvis han ikke på anden måde udviser ansvarlighed. Gad vide om "Slem" ville være lige så hurtig på aftrækkeren hvis han vidste hvilken bakteriegryde hans pik risikerer at besøge? Måske mangler der lidt OBS (oplysning til borgerne om samfundet) på det punkt - omvendt er der heller ingen grund at bære argumenter til en antikveret betragtning om kvindekønnet som urent. Halvdelen af tiden kan det jo ligeså godt være "Slem" der er den befængte. Heldigvis, for kvinderne, er der noget der hedder P-piller.