Læsetid: 10 min.

Her boede engang en fåreavler. Men så skulle der gøres plads til en 210 km lang gasrørledning

Over de kommende to år bliver gasrørledningen Baltic Pipe gravet ned i den danske jord, tværs over landet, fra vest til øst, for at levere gas fra Norge til Polen. Men en gruppe aktivister har sat sig for at stoppe projektet. Det er »en katastrofe for klimaet«, siger de. Men spørger man dem, der står bag Baltic Pipe, gør de det netop for klimaets skyld
På byggepladsen i Everdrup er de grønne marker for længst revet op og erstattet af den bløde, brune jordbund, hvor Baltic pipe røret skal ligge.

På byggepladsen i Everdrup er de grønne marker for længst revet op og erstattet af den bløde, brune jordbund, hvor Baltic pipe røret skal ligge.

Sarah Hartvigsen Juncker

18. januar 2020

Normalt fejrer Morten nytår som de fleste andre 27-årige. Men i år gik han tidligt i seng og holdt sig fra alkohol. Næste morgen stod han op kl. 05.00, satte sig ind i en bil og kørte afsted mod en forladt landbrugsejendom på Sydsjælland.

Sammen med 13 andre personer brød han ind i huset og besatte det. Ikke for at lave et nyt ungdomshus, men for at forhindre en 210 km lang gasrørledning, der skal transportere naturgas fra Norge, over Danmark, til Polen.

Engang boede der en fåreavler med sin kone og 1.000 får på den lille, gule gård uden for Everdrup på Sydsjælland. Men siden huset fra nytår blev eksproprieret for at gøre plads til Baltic Pipe, er det blevet en symbolsk bastion for modstanden mod projektet.

Et katastrofalt projekt

Og Baltic Pipe har i sandhed sat sindene i kog. For lige så åbenlyst det er for nogen, at vi skal hjælpe Polen med at omstille fra kul til naturgas – når nu vi samtidig kan tjene penge på det. Lige så hovedløst er det for andre, at vi binder os til mere fossilt brændstof i fremtiden.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • Niels-Simon Larsen
  • Steen K Petersen
erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Seriøst spørgsmål: For nogen tid siden hørte jeg Preben Wilhjelm - i en sidebemærkning - sige at det var spild af god gas at bruge den som vi gør. Han forklarede desværre ikke hvorfor.

Manden har jo styr på sin naturvidenskab, så der må have været en fornuftig forklaring. Nogen, der ved, hvad den er?

Jens Peter Madsen

Journalisten lader Energinets Torben Brabo slippe alt for let. Energinet har aldrig fremlagt en økonomisk plan for dette projekt, som vier at det er en fornuftig investering. for Danmark. Måske er den i virkeligheden kun fordelagtig for Norge som skal sælge naturgassen og som slet ikke bidrager til investeringen. Eller måske er den kun fordelagtig for energinet selv som virksomhed og dermed for de samme ansatte i energinet som fører projektet igennem uden nogen som helst politisk legitimitet.
Ydermere bider Energinets argumenter sig selv i halen. De hævdet at det er for at begrænse Polens afbrænding af kul og samtidig siger samme Torben Bratbo, at det er for at erstatte Russisk Naturgas, som Polen har opsagt leveringen af i 2022. Så ny naturgas fra nordsøen i stedet for russisk naturgas. På samme tid har Polen åbnet en ny stor kulmine, som det eneste land i Europa, fordi som Polens siger det er den billigste og sikreste energiforsyning i Polen.
Samtidig ved vi faktisk slet ikke om det et norsk naturgas der skal sendes igennem Baltic Pipe, men måske i virkeligheden USA skifergas, som det seneste år sendes over Atlanten i komprimeret form på store tankskibe.
Det er ikke kun unge klimaaktivister som protesterer mod dette vanvittige projekt, men der har været borgergrupper over hele landet gennem de seneste par år har protesteret og forlangt at projektet blev stoppet eller sat i venteposition til det økonomiske grundlag blev afklaret, klimapolitikken i Danmark og EU, og til at projektet bliver behandlet åbent og demokratisk.
Men borgerne er kun blevet mødt med forblommede salgstaler fra Energinet, som kun har deres egne interesser at varetage samt tavshed fra stort set alle politikere og medier. Stort set alle klager og indvendinger, som er indsendt fra lodsejere og berørte borgere bliver afvist og bagataliseret af energinet medarbejdere.
Det er godt at Information skriver om sagen, men der er endnu en stor journalistisk opgave, at ihærdige og erfarne journalister graver meget dybere i den sag - Energinets argumenter holder ikke en meter og der er mange uafhængige eksperter, som har udtalt sig meget kritisk om Baltic Pipe. Lokalgruppen Baltic Pipe Nej Tak i Davinde - Birkum på Fyn, som, får skåret deres fredelige landsbyer igennem af Baltic Pipe, afholder offentlig møde om projektet i Davinde Forsamlingshus den 5. februar kl. 19 - Vi giver heller ikke op. Information og andre medier er velkommen.

Lars Løfgren, Ruth Sørensen, Louise Krogsgaard Madsen, erik pedersen, Randi Christiansen og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar

Fordi polakkerne ikke kan enes med sin nabo, Rusland
skal Danmark graves op for norsk gas.
Er der virkelig ingen som kan stoppe dette vanvittige project?

Lars Løfgren, Carsten Munk, Per Torbensen, Klaus Lundahl Engelholt, Hans Larsen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, erik pedersen, Liselotte Paulsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nils Valla: Man skulle tro, at de berørte ville aktivere sig, men de går måske ind for vækst?

I guder, hvorfor rejser folk sig ikke ved lufthavnsudvidelserne, broplaner og motorvejsplaner?

Carsten Munk, Per Torbensen, Ruth Sørensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Endnu eet af magtens mange overgreb på fællesejet. Har ikke hørt om det før nu, men begriber ikke, at en privat virksomhed kan tillades ekspropriation på så uvederhæftigt og underbelyst et grundlag. Den folkelige modstand vokser, mens magtens maskine fra amazonas til everdrup tromler henover enhver anstændighed.

Lars Løfgren, nils valla, Per Torbensen, Ruth Sørensen, Karsten Lundsby og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Egelund

Det hedder ikke "naturgas" det er bare gas. Vi bliver manipuleret i alting og virksomhederne er godt i gang med at ødelægge vores sprog også. Du "googler noget" NEJ, du søger efter det på nettet, eksempelvis hos google. SUPERmarked, SUPERsygehus…. fortsæt selv listen. Men vågn op og vær kritisk. Vi bliver manipuleret i alting.

torben - nielsen

Ret skal være ret, her eksproprieres der til fordel for fællesejet, og ikke fra fællesejet.
Energinet er et offentlig statsejet selskab, og ikke et privat firma.

Randi Christiansen

@torben-nielsen - "et offentligt statsejet selskab" - ok så, hvorlænge mon? Før en eller anden socialdemokratisk corydon type sælger ud? Og har fællesskabet i øvrigt haft en chance for at tilkendegive, om det overhovedet er interesseret i denne gasledning? Nej vel.

Og hvem profiterer mon på denne forretning? Fællesskabet? Jeg tvivler. Når diverse aktører har raget til sig, hvad de kunne, er der nok ikke meget tilbage til fællesskabet. Og skulle man ulejlige sig med at undersøge dén forretningsgang, er den sikkert mørkelagt. Og forvaltes sandsynligvis lige så inkompetent som adskillige af statens øvrige ansvarsområder.