Feature
Læsetid: 8 min.

Bolsonaros orakel hader venstreorienterede, er antivaxer, antisemit og taler grimt om både homoseksuelle og journalister

Mød Jair Bolsonaros filosofiske guru, den 72-årige brasilianske youtubestjerne Olavo de Carvalho
Olavo de Carvalho er blevet sammenlignet både den højreorienterede radiovært Rush Limbaugh og Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon. Banon selv har sammenlignet Carvalho med Aleksandr Dugin, den højreorienterede filosof, der er fungerer som Vladimir Putins guru og rådgiver.

Olavo de Carvalho er blevet sammenlignet både den højreorienterede radiovært Rush Limbaugh og Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon. Banon selv har sammenlignet Carvalho med Aleksandr Dugin, den højreorienterede filosof, der er fungerer som Vladimir Putins guru og rådgiver.

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
18. januar 2020

I foråret 2013 gik hundredtusinder brasilianere på gaden i blandt andet Sao Paulo og Rio de Janeiro med det brasilianske flags farver malet i ansigterne og med slagråbet: Olavo tem Razao. Protesterne mod den siddende regering voksede hen over de kommende måneder til over 100 byer, og igen og igen lød råbet, som også blev trykt på plakater og T-shirts: Olavo tem Razao – på dansk ’Olavo har ret.’

Manden, som demonstranterne refererede til, og som på rekordtid blev et symbol på kampen mod etablissementet, hedder Olavo de Carvalho: En 72-årig autodidakt filosof, som både kan skrive tidligere astrolog og journalist på sit CV, men som i dag mest er kendt som præsident Jair Bolsonaros personlige guru.

Da den brasilianske præsident i oktober 2018 skulle holde sine første tale til nationen efter valgsejren, havde han ifølge flere medier fire bøger på sit skrivebord: Biblen, den brasilianske forfatning, en bog af Winston Churchill og Olavos bog, der i engelsk udgave hedder The minimum You Need to Know to Not Be an Idiot.

I talen sagde han, at han ud over at følge Gud og forfatningen også ville lade sig »inspirere af store ledere« – Carvalhos bog er siden solgt i mange hundredtusinde eksemplarer.

Kendt for alt det, han er imod

Olavo de Carvalho er måske ikke særlig kendt uden for Brasilien, men her er han til gengæld populær – ikke mindst på YouTube, hvor han har 810.000 abonnenter og lægger flere videoer op om ugen. Og selv om han er erklæret støtte af Bolsonaro, handler hans popularitet og indflydelse mindre om, hvad han taler for, end om hvem han angriber:

Olavo Luiz Pimentel de Carvalho

  • Født i 1947, i byen Campinas nord for Sao Paulo.
  • Far til otte børn.
  • Har arbejdet som astrolog, journalist og kalder sig selv filosof.
  • Bosat i Richmond, Virginia, USA, siden 2004.
  • Guru for den brasiliansk præsident Jair Bolsonaro, hans søn og flere af hans ministre.
  • Forfatter til en række bøger, herunder bestselleren fra 2013: ’The Minimum You Need to Know to Not Be an Idiot’ – en samling af Carvalhos artikler og essays

Han er imod de intellektuelle – særligt de venstreorienterede. Derudover hader han jøder og homoseksuelle. Og han er kendt for at ydmyge og intimidere modstandere. Ikke mindst journalister, som han ved flere lejligheder har smidt ud af sit hjem under interview, når de stiller ham kritiske spørgsmål.

Og ligesom Trump ynder han at tale om fake news. Han tror ikke på klimaforandringer eller vacciner, men tror til gengæld på en række konspirationsteorier. Lige fra at nazisterne var et venstreorienteret parti, til at Beatles ikke selv har skrevet deres sange, men at forfatteren derimod er den tyske filosof og marxist Theodor Adorno.

Med andre ord er Olavo de Carvalho præcis den blanding af konspirationsteori, konservatisme, homofobi og religiøsitet, som man kunne forvente ville inspirere en politiker som Jair Bolsonaro, siger Peter Hakim.

Han har mange års ekspertise i Latinamerika blandt andet som præsident for tænketanken Inter-American Dialogue, der beskæftiger sig med latinamerikanske samfundsforhold, økonomi og politik – men også af at have boet i Brasilien i 15 år.

»Olavo er et spejl af Bolsonaros egen irrationalitet,« siger han.

Selv om korruption, kriminalitet og andre ydre forhold hjalp godt på vej, er der ingen tvivl om, at Olavo de Carvalho spillede en betydelig rolle op til valget af Bolsonaro, som flere gange offentligt siden har hyldet Olavo som en af arkitekterne bag sin egen succes. Og hans søn, Eduardo Bolsonaro, der også er politiker, har til flere medier sagt:

»Vi kunne ikke have vundet valget uden Olavo.«

Siden har han haft direkte politisk indflydelse på valget af udenrigsminister Ernesto Araújo – en mand, der afviser klimaforandringerne. Og undervisningsminister Abraham Weintraub, der som noget af det første i sin tid som minister skar finansieringen af statslige universiteter med 30 procent som led i en kamp mod det, han kalder »kulturel marxisme«.

Og i august sidste år modtog Olavo de Carvalho Brasiliens højeste diplomatiske udmærkelse.

Et komplet irrationelt menneske

Men hvordan skal man forstå et fænomen som Olavo de Carvalho? Peter Hakim siger, at det er svært, nærmest umuligt.

»For mennesker, der forstår verden ud fra fakta, logik og dokumentation, og som forsøger at se ting fra flere sider, er det svært at forklare et menneske, som virker komplet irrationelt,« siger Peter Hakim.

Selv om Olavo de Carvalho kalder sig filosof, er alle elementerne i filosofiens rolle gennem tiderne fraværende fra hans arbejde, siger Peter Hakim:

»Der er ingen filosofiske argumenter, ingen videnskabelige argumenter eller juridiske argumenter – det er kun holdninger. Men jeg tror faktisk slet ikke, at folk lytter ret meget til, hvad han egentlig siger. De ser kun på, hvad han er for eller imod.«

På langt de fleste af Olavo de Carvalhos videoer sidder han på sit kontor med tilbagestrøget gråt hår og indimellem en pibe eller en cigaret imellem sine kødfulde læber. Han taler stille og roligt direkte ind i kameraet – nogle gange i op til halvanden time. Og bag ham i bogreolen kan man se både små katolske ikoner og filosofiske værker af blandt andre Aristoteles.

Der er intet glamourøst eller fancy ved hans videoer, hvoraf de mest sete har op mod to millioner visninger. De har titler som »Al støtte til Bolsonaro« eller »Medier opfordrer til kup«.

Ofte tager han udgangspunkt i aktuelle emner. Som da Frankrigs præsident Emmanuel Macron sidste år blandede sig i brasiliansk politik på grund af Amazonas med ordene »Vores hus brænder«, og Olavo straks kvitterede med en video om Macron med titlen »Filosofia do egoísmo« – selviskhedens filosofi. Han taler altid portugisisk – men faktisk er alle hans videoer optaget i hans hjem i Virginia i USA.

’Commie hunter’ med Mastiff

Olavo blev født i Campinas nord for Sao Paolo i 1947, men selv om han kalder sig filosof og har udgivet en stribe filosofiske værker, har han aldrig færdiggjort high school endsige taget en grad i filosofi.

Ifølge hans ældste datter ud af otte, Heloisa de Carvalho, som efter sigende er på vej med en bog om sin far, der demaskerer ham, har han skiftet holdninger mange gange i sit liv og altid med henblik på at skaffe sig magt og indflydelse. De to brød med hinanden i 2017.

Sikkert er det i hvert fald, at han i 1960’erne var militant kommunist, men at han skiftede venstreorienteringen ud med konservative holdninger op mod årtusindskiftet.

I 2005 flyttede Olavo de Carvalho til USA for at arbejde som korrespondent i Washington for avisen Diário do Comércio – en brasiliansk erhvervsavis. Her blev han inspireret af amerikansk ideologi, økonomisk liberalisme og foragt for statslig indblanding.

Flere amerikanske journalister, der har taget turen til Richmond, Virginia for at besøge Olavo de Carvalho, har beskrevet hans etplanshus i ranchstil, hans store samling rifler og piber og hans Marlboro Man-look – oftest klædt i skjorte og cowboyhat med den store Mastiff med navnet Big Mac ved sin side og et klistermærke på sin bil, hvor der står »Commie hunter« (’kommunist-jæger’).

Mens Lula da Silva var Brasiliens præsident fra 2003 til 2010, gentog Carvalho igen og igen sine udfald mod regeringen – som ellers i denne periode nød stor opbakning. Han blev dog ikke kendt i den brede offentlighed, før protesterne mod regeringen brød ud i 2013.

Efter hvad der lignede en af de mest gyldne perioder i brasiliansk økonomi, smuldrede opbakningen til regeringen i en blanding af økonomisk rod og korruptionsskandaler. Og så blev Olavo pludselig set som en slags orakel, der i tide havde advaret om, at sammenbruddet var på vej.

Nogle har sammenlignet ham med den højreorienterede, kontroversielle radiovært Rush Limbaugh, andre med Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon. Og sidstnævnte har sjovt nok sammenlignet Olavo de Carvalho med Aleksandr Dugin, den højreorienterede filosof, der er kendt som den russiske præsident Vladimir Putins guru og rådgiver.

Bannon og Carvalho har mødt hinanden flere gange – blandt andet afholdt Bannon en middag for Carvalho i Washington i marts sidste år, hvor han havde inviteret 100 udvalgte konservative gæster. Ifølge en artikel i The Atlantic kaldte Bannon den brasilianske æresgæst på Hotel Trump for »en af verdens førende konservative intellektuelle«.

Genifabrikken

Ud over de kommenterende videoer om politik har Olavo de Bolsonaro de seneste ti år drevet et online filosofikursus. Selv påstår han ifølge The Atlantic, at 5.000 studerende er indskrevet på kurset, og at 20.000 mennesker har fulgt hans undervisning.

Han kalder selv sine kurser for en online »genifabrik«, og sikkert er det, at en lang række konservative politikere har fulgt hans kurser – herunder flere medlemmer af Bolsonaros kabinet, blandt andre den nuværende undervisningsminister Abraham Weintraub og Bolsonaros søn Eduardo, der har taget privattimer hos guruen i Virginia.

Men skal man være bekymret over, at en konspirationsteoretiker, antikommunist og homofob hvisker Brasiliens præsident og flere af hans kabinetmedlemmer i øret og er med til at konsolidere en mand som Bolsonaros magt? Peter Hakim er det ikke.

»Vi har set det mange gange før: En besynderlig mand på det yderste højre, som pludselig får stor bred folkelig appel med simple budskaber,« siger Peter Hakim om Bolsonaro.

Og det er ikke tilfældigt, at han har fået tilnavnet ’Den tropiske Trump’:

»Både Trump og Bolsonaro har et særligt instinkt for at udtrykke ting på en meget direkte måde, der flytter folk. Og Olavos retorik er helt i tråd med netop den type mennesker. Han er klar til ikke alene at give køb på logik, men også at insistere på, at han har ret. På en måde så man tror, han er klar til at gå i døden for sin overbevisning.«

Peter Hakim tvivler dog på, at Olavo trods sine mange millioner visninger på YouTube har reel indflydelse på Brasiliens almindelige befolkning.

»Det er et land med over 200 millioner indbyggere. Jeg tror ikke, han er helt så populær i befolkningen, som nogle gerne vil have os til at tro. De fleste kender ham kun som en politisk celebrity – de færreste kender til hans meninger ud over det populære slogan i 2013. Men det er klart. At jo mere man taler om hans indflydelse, des mere vokser den. Sådan er politik.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dennis Jørgensen

Så en charlatan altså?

Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar