Brevkassen: Min kone er begyndt at ryge igen – i smug

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle spørgsmål får to svar. Her har en mand opdaget, at hans kone er blevet smugryger – hvad stiller han op med sin viden?
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Alle spørgsmål får to svar. Her har en mand opdaget, at hans kone er blevet smugryger – hvad stiller han op med sin viden?

Mia Mottelson

Moderne Tider
1. februar 2020

Vi er midt i 50’erne, tidligere storrygere og misbrugsbevidste nok til at vide, at bare vi tænder den første, så vågner cravingen til live igen. Nu er hun så efter ti år begyndt igen – i smug.

Under en gammel taske i et skab i entreen gemmer hun cigaretter, lighter, myntepastiller, og hvad en vaks teenager på 56 nu ellers skal bruge for at skjule sin rygning. Jeg har et par gange sagt, at jeg synes, hun lugter af røg, hvad hun selvfølgelig benægter.

Jeg er lidt skuffet – både over rygningen, men mest over, at hun tror, jeg ikke kan lugte en smugryger på lang afstand. Og selvfølgelig irriteret over hele det afvænningscirkus, vi skal have én gang til.

Har I et godt råd til, hvordan jeg konfronterer hende? Det må gerne have karakter af en huskekage.

— Eksrygeren

Svar I:

Prølliåhørher. Nu, hvor vi som samfund så småt er blevet enige om, at fatshaming ikke virker som slankekur, må vi vel også kunne forstå, at rygershaming ej heller er et vidundermiddel til rygestop. Den udskammede overvægtige ender med at dulme sin skam med mere mad. Den udskammede ryger dulmer sin skam med flere cigaretter. Skamfuldt – og i smug.

Tror du ikke, din kone godt ved, hvad du synes om hendes brud på jeres antirygerpagt, siden hun ikke toner rent flag? Og har du overhovedet overvejet, hvad årsagen kan være til hendes tilbagefald? Hvad er det, hun forsøger at dulme med tobak?

Ja, rygning er en dum og ulækker vane, men hvis du skal konfrontere hende, og vil have mere ud af det end et skænderi, så start med at have fokus på ovenstående spørgsmål – om ikke andet, så fordi omsorg tit er den bedste måde at give andre dårlig samvittighed på, såfremt vedkommende ikke er psykopat – og nyd udsigten fra din høje, røgfrie hest, mens du eskorterer hende gennem endnu et afvænningscirkus. Fordi du elsker hende.

— Mikka Tecza

Svar II:

John Wayne ville have taget fat i hendes arm og trukket hende ud til skabet og tvunget hende til at skylle de forbudte varer ud i toilettet, gætter jeg på, og gjorde hun det igen, ville han tage sin hest og ride bort over prærien.

Men du er ikke John Wayne og har vel ikke engang en hest. Du er mere civiliseret, så du vil prøve at overtale hende til endnu en omgang rehab. Hvad kan du ellers gøre? Myrde hende, men det må man af en eller anden grund ikke. True med skilsmisse? Ja, men så skal du mene det. Hvis løgnen er det værste, så affind dig med din skæbne, og red ægteskabet. Livet er vel ikke kun et spørgsmål om sundhed.

102-årige Lise Nørgaard, ryger gennem et langt liv, har i et interview sagt, at det, der generer hende mest, er advarslerne på pakningerne om, at man risikerer at få dårligere sædkvalitet og den slags. Så sætter hun klistermærker med roser hen over dem. Prøv det!

— Kristen Bjørnkjær

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er din kones helbred, ikke dit.
Så længe hun ikke ryger indendørs, burde det være godt nok.
Fortæl hende, at du er okay med det, bare hun lige lufter sig længe nok til at lugten forsvinder fra tøjet.

Udskamning hjælper lige så lidt som at hælde benzin på et bål.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Køb hende en e-cigaret med 18mg nikotin dampvædske uden smagsstoffer.

Hilsen fra en nikotinafhængig erfaren damper på tiende år helt uden morgenhoste, åndenød og røghørm

Hendes liv hendes valg, håber ikke hun har børn.

Jeppe Lindholm

Altså jeg ville starte med at mobbe hende. Hjælper det ikke så er der kun skilsmisse tilbage.

PS. Husk ægtepagt før du træder i karakter.

Randi Christiansen

Kan anbefale naturtobak - det stinker ikke lige så grumt som tobaksindustriens giftige ligkistepinde. Eller dyrk selv tobakken. Hvis man ellers må for den allestedsnærværende privatkapitalisme, som heller ikke tillader, at man dyrker den hellige urt. Men rask væk tilbyder alskens psykofarmaka, alkohol og giftinficeret tobak i stride strømme.

Joy Nitav, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Problemet er vel i lige så høj grad som selve rygningen, selve det, at der er noget vigtigt, hun ikke har fortalt sin mand.

Mette Poulsen, Torbjørn Methmann, Klaus Lundahl Engelholt, Mads Jakobsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hun har netop prøvet at skjule sin rygning, fordi hun forudser udskamning.
Hvis manden lægger glorien fra sig et øjeblik, kunne de nok snakke om hvordan og hvorledes.

Katrine Damm, Else Marie Arevad, Klaus Lundahl Engelholt og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Det er forbrændingen i rygning, der skaber de mange farlige stoffer. Hvis man skifter cigaretten ud med en mighty vaporizer og lidt kongeurt, kunne det være et rygestop med indlejret bonus :)

De få gange i mit liv, hvor jeg har røget i en kortere periode, har været i krisetider.
Hvis det samme gælder for din kone, tænker jeg, at det er noget andet, du skal igang med at finde ud af.

Erik Fuglsang, Claus Nielsen, Katrine Damm, Joy Nitav og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Michael Jensen

Problemet med damper, tyggegummi og skrå er, at man vedbliver med at være nicotinist. Tag dog skridtet fuldt ud og få skidtet ud af kroppen!
Det er meget lettere at starte smøgerne igen, hvis kroppen er vant til stoffet.

Torbjørn Methmann

Er spørgsmålet sendt til brevkassen som en vittighed? Svarene lader til at være baseret på den antagelse. Jeg kan ikke læse ret meget sympati for mandens problem. Snarere udskamning af spørgeren a la: Stik piben ind din ronkedor! Vi skal ikke have nogen moralprædiken her. Du skal ikke tro du er bedre end os bare fordi du ikke ryger.

Randi Christiansen

@thorbjørn - der er ingen tvivl om, at passiv rygning er et overgreb på omgivelserne. Især tobaksindustriens giftige produkter er afskyelige at være i nærheden af, når man ikke selv ryger.

Da jeg blev gravid, holdt jeg helt op med at ryge, og jeg havde abstinenser i et halvt års tid. Men mine nærmeste omgivelser var desværre rygere, og jeg tænker med gru og skam på, hvad jeg dengang har udsat mit barn for. Men han er ihvertfald ikke fristet til at ryge, nu hvor han er voksen, så det er jo altid noget. Men han har problemer med høfeber. Om det skyldes passiv rygning, arvelige anlæg eller en kombination, vides ikke. Men sikkert er det, at må man endelig ryge og dermed udsætte omgivelserne for passiv rygning, så bør man ryge naturtobak. Det gjorde indianerne, så det kan vi vel også. Jeg har en bekendt, som selv dyrker tobak, og det både smager og dufter godt.

Flemming Kjeldstrup

En mand midt i halvtredserne, ville da aldrig bruge et ord som "cravingen". Han ville skrive det på dansk.