Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Hvor undgår jeg at få et hjerte af sten?

Hver uge besvarer Moderne Tiders brevkasse spørgsmål fra læserne. Her er en politisk aktiv mand bange for, at det er ved at gøre ham lidt for hårdhudet
Hver uge besvarer Moderne Tiders brevkasse spørgsmål fra læserne. Her er en politisk aktiv mand bange for, at det er ved at gøre ham lidt for hårdhudet
18. januar 2020

Jeg er en vred og aktiv ung mand, der konstant blander mig i den offentlige debat. Men på grund af min etnicitet bliver jeg ofte personligt angrebet. Jeg modtager dødstrusler, hadbeskeder og breve i postkassen af truende karakter med nazisymboler.

For ikke at blive ramt af de ofte personlige og private angreb har jeg gjort mig tykhudet. Det virker, men det har den bivirkning, at jeg i stigende grad ikke føler med venner og familie, hvis de kommer i klemme. Og hvis jeg hører om ting, der førhen kunne få mig til at græde, så er jeg ved at blive en person uden følelser.

Hvordan bærer jeg mig ad med fortsat at blande mig i politik og hæve stemmen i debatten uden at blive til et menneske med et hjerte af sten?

(Forkortet af red.)

— MA

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • Steffen Gliese
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Morten Wieth
erik pedersen, Steffen Gliese, Morten Hjerl-Hansen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det, at du selv er opmærksom på faren ved tykhudet kynisme, gør at du nok ikke selv er i overhængende risiko for at ende dér, hvor de virkelige stenhjerter befinder sig.

Vær ved godt mod :-)

erik pedersen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Morten Hjerl-Hansen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Du skal vælge dine kampe med omhu og blive fra de laveste og dummeste. Du skal finde ind i nogle debatgrupper, hvor I er enige om hovedlinjerne og debattere med gode folk dér. Du kan med fordel følge standup kunstner og digter Mazen Ismail, som er én af dem, der står på Stram Kurs' liste over folk, der skal smides ud med faldskærm. Han er et dejligt menneske med en fed humor. Og så vil jeg anbefale dig at lytte til Zetlands podcasts om aktuelle emner. De har en spændende positiv tilgang til nyhederne, du kommer på forkant med andre debattører, og de er fordomsfri og fulde af indsigt. Men først og fremmest pas på ikke at grave dig ned i idiotdebatterne om voldelige muslimer og den slags. Hilsen fra én, der heller ikke kan holde sig fra debatterne.

Steffen Gliese, Peter Beck-Lauritzen, Morten Hjerl-Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Når man føler sig reelt truet, føler sig oprigtigt trængt op i en krog, reagerer man med sit instinkt: Kamp, flugt eller spil død. Er du truet af et stort og farligt dyr, har du ikke på samme tid overskud til at trøste dine venner der sidder i en sofa langt væk fra det farlige dyr. At modtage dødstrusler er selvfølgelig den mest oplagte årsag til en sådan følelse, men typen af debatter kan være en anden. Det kan være debatter med personer, der får dig til at tænke at du er omgivet af fjender, at de er i overtal, bedre organiseret eller bedre bevæbnet. Det kan også være noget helt tredje du ikke har nævnt i dit brev, der gør at du føler dig truet eller trængt op i en krog.

Problemet her er om din følelse af at være truet, at være nødsaget til at gå i "fight or flight mode" som det hedder på engelsk, er noget du bør være 100% af tiden? Tal med en psykiater for at få mere overskud og kunne mere slappe af fra den "fight or flight" tilstand du opsøger (og som opsøger dig) online.

De fleste skriver sjældent ledere i meningsdannende medier til dagli, og 90% af al debatsituation er i en B-siger-rolle. Der er det en god vane at starte med at give det man indsiger til, ret ! I et eller andet. Der er altid ... et eller andet. OK, krigere vil hade at man ødelægger deres spil. Socialt surt måske hvis alle i ens omgangskreds er krigere. Men man bliver ikke selv een. Alternativet er som en af besvarelserne antyder, at finde et ekkorum. Det er ikke min anbefaling.