Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er vished det bedste, når det handler om syge gener?

I Informations ugentlige brevkasse får alle spørgsmål to svar. Her er en mand i tvivl om lade lade sig genteste for en arvelig sygdom
I Informations ugentlige brevkasse får alle spørgsmål to svar. Her er en mand i tvivl om lade lade sig genteste for en arvelig sygdom
25. januar 2020

Min far har fået en grim sygdom i hjernen, som påvirker hele familien.

Selv om sygdommen for det meste ikke er arvelig, er der alligevel 15 procents risiko for, at han giver det sygdomsramte gen videre til mig. Hvis jeg har genet, er der 50 procents risiko for, at jeg får samme sygdom. I så fald vil den formentlig først ramme, når jeg bliver omkring 50 år, og til den tid er mine børn store.

Både jeg og min hustru er i vildrede. Skal jeg få en gentest eller foretrække uvisheden?

— Tvivleren

Svar I:

Det er ikke et spørgsmål om sygdom, det er et spørgsmål om dig. Vil du gå og spekulere og mærke efter symptomer, til du bliver 50, hvis du ikke får taget en gentest?  Og hvis ja, så vil du vel også gå og spekulere og mærke efter symptomer, til du bliver 50, hvis du får taget den, og den viser, at der er 50 procents chance for, at du bliver syg?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Gode råd fra panelet.

Siden du alligevel ikke vil få vished om noget relevant du kan reagere på, så tror jeg heller ikke en gentest vil medføre en beroligelse.

Carpe diem :-)

David Zennaro

Jeg har været i samme situation, blot med 50% chance. Jeg var ikke et øjeblik i tvivl, om jeg ville testes, for jeg havde alligevel ikke noget at miste. Men 50% chance for at blive frikendt. Desværre var den positiv, så jeg må en gang om året troppe op på Rigshospitalet til kontrol. Men det betyder også, at jeg ikke behøver at gå og være nervøs til hverdag.