Læsetid: 4 min.

Fra Brogate til farhumor: Vi rangerer kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke

Kongehusets medlemmer lægger i stigende grad afstand til deres egen ophøjethed og vil hellere være som os andre med skilsmisser, ladcykler og almindeligt arbejde. Men hvad bliver der så af hele ideen med et kongehus? Se her en liste over kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke
Kongehusets medlemmer lægger i stigende grad afstand til deres egen ophøjethed og vil hellere være som os andre med skilsmisser, ladcykler og almindeligt arbejde. Men hvad bliver der så af hele ideen med et kongehus? Se her en liste over kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke

Sara Houmann Mortensen

18. januar 2020

Afstanden mellem de kongelige og folket har aldrig været mindre. Siden kong Frederik VII i 1849 afgav sin magt til folket, er det gået ned ad bakke for de kongelige.

De er blevet mere og mere almindelige; de er holdt op med at drikke portvin om morgenen og køre med specialdesignede båthorn på bilerne. I stedet bliver de skilt, afleverer børn i institution kørende på ladcykler. Ligesom alle os andre.

I sidste uge meddelte to medlemmer af kongehuset over dem alle, det britiske, at de hellere vil være almindelige end kongelige. Men lad os sige det, som det er: Vi gider ikke betale apanage for, at de skal rende rundt og lege dødelige.

For at belyse problemets omfang har Moderne Tiders analyseenhed lavet en kurve, som viser, hvornår det danske kongehus historisk set har opført sig mest aristokratisk, og hvornår de har leflet for pøblen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

"Vi gider ikke betale apanage for, at de skal rende rundt og lege dødelige."

Det er Vi helt uenige i. Vi mener faktisk slet ikke at det er relevant for kongehusets relevans, om det kopierer det unge britiske kongehus mest muligt eller ej, så vi kan ikke se pointen i at lave satire over en forudsætning ("aristokratisk ophøjethed") ingen deler. Vi ved jo at god satire laver satire over noget, der faktisk eksisterer.