Satire
Læsetid: 4 min.

Fra Brogate til farhumor: Vi rangerer kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke

Kongehusets medlemmer lægger i stigende grad afstand til deres egen ophøjethed og vil hellere være som os andre med skilsmisser, ladcykler og almindeligt arbejde. Men hvad bliver der så af hele ideen med et kongehus? Se her en liste over kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke
Kongehusets medlemmer lægger i stigende grad afstand til deres egen ophøjethed og vil hellere være som os andre med skilsmisser, ladcykler og almindeligt arbejde. Men hvad bliver der så af hele ideen med et kongehus? Se her en liste over kongehusets mest og mindst folkelige øjeblikke

Sara Houmann Mortensen

Moderne Tider
18. januar 2020

Afstanden mellem de kongelige og folket har aldrig været mindre. Siden kong Frederik VII i 1849 afgav sin magt til folket, er det gået ned ad bakke for de kongelige.

De er blevet mere og mere almindelige; de er holdt op med at drikke portvin om morgenen og køre med specialdesignede båthorn på bilerne. I stedet bliver de skilt, afleverer børn i institution kørende på ladcykler. Ligesom alle os andre.

I sidste uge meddelte to medlemmer af kongehuset over dem alle, det britiske, at de hellere vil være almindelige end kongelige. Men lad os sige det, som det er: Vi gider ikke betale apanage for, at de skal rende rundt og lege dødelige.

For at belyse problemets omfang har Moderne Tiders analyseenhed lavet en kurve, som viser, hvornår det danske kongehus historisk set har opført sig mest aristokratisk, og hvornår de har leflet for pøblen.

På en skala fra pøblen til aristokrati

Lavpunkt – 1940’erne: Frederik IX drikker to glas portvin hver morgen. Det kan umiddelbart virke som noget, en rigtig konge gør, for så er man ligesom klar til at underskrive nogle love og vinde nogle krige. Men samtidig afslører Frederik IX, at han ligesom mange andre danskere har et alkoholproblem, og så bliver han pludselig meget jordnær.

Sara Houmann Mortensen

Højdepunkt – 1995: Prins Joachim præsenterer Danmark for sin forlovede. Hun hedder Alexandra og er fra Hongkong. Frederik er sammen med en pige fra Aarhus, og at Joachim må helt om på den anden side af jorden for at finde kærligheden, viser, at han er gjort af noget særligt – og måske lidt hersker-agtigt.

Højdepunkt – 2003: Hvem bestiller et sarkofag i formstøbt glas, som er pyntet med elefanthoveder i sølv og placeret på tre søjler, som er lavet i tre forskellige materialer; en søjle i dansk granit, en søjle i færøsk basalt og en søjle i grønlandsk marmor? Det gør de kongelige, naturligvis! Pluspoint på den royale konto.

Lavpunkt – 2004: Prins Joachim og prinsesse Alexandra bliver skilt. Ligesom knap 44 procent af alle gifte danskere.

Sara Houmann Mortensen

Højdepunkt – 2009: Prins Henriks gravhund Evita går amok og bider en ung soldat i Livgarden til blods. Folket kræver kamphunden aflivet, men prinsgemalen nægter, for »det er en majet søt hund«.

Højdepunkt – 2010: Gravhunden Evita bider i endnu en blodrus en sagesløs garder. »Dybt forkasteligt« skriver rejsekongen Stig Elling, og er man først røget i clinch med ham, har man hele folket mod sig. Hvilket ikke bør afskrække en konge.

Sara Houmann Mortensen

Lavpunkt – 2010: DR sender en dokumentar om Frederik og Mary, som afslører, at kronprinseparret insisterer på at leve et så normalt [sic] liv som muligt. Der er blandt andet en sekvens, hvor Frederik henter sine børn på en ladcykel i børnehaven. Der sidder prins Christian og prinsesse Isabella med hver deres cykelhjelm og peger og pludrer. Som fuldstændig almindelige børn!

Højdepunkt – 2013: Prins Henrik siger, at han ikke er tilfreds med sin titel og status i kongehuset, og i stedet for prinsgemal ønsker han at blive konge. Alene den barnlige insisteren kvalificerer ham til titlen.

Lavpunkt – 2015: Dronningen siger i et interview med Berlingske, at indvandrere må tilpasse sig danske forhold og lægger sig dermed fuldstændigt på samme politiske linje som den jævne dansker og stort set alle partier i Folketinget.

Højdepunkt – 2015: Kronprinsen blæste højt og helligt på, at Storebæltsbroen var stormlukket og fræsede over den, fordi han følte sig hævet over sikkerhedsspørgsmål og alle andre bilister. Episoden blev døbt ’Brogate’ og fik ifølge en gallupundersøgelse Frederiks popularitet til at falde fra 4,6 til 4,1 på en skala til 5.

Højdepunkt – 2015: Helt uden sans for timing proklamerer prins Henrik igen, fire dage efter terrorangrebet i København, at han stadig vil være konge. På fornemste manér viser han, at han er hævet over alt, hvad der hedder landesorg, traditioner, respekt og feminisme.

Sara Houmann Mortensen

Lavpunkt – 2018: Kronprinsesse Mary tropper op til en officiel begivenhed iført lang kjole og hvide Nike-sneakers. Internationale medier skriver om det, og det bliver en trend blandt danske unge at sætte så fodformede sko som muligt sammen med flæser.

Lavpunkt – 2018: Kronprins Frederik fylder 50, og Mary holder en tale, der viser, at kronprinsen har lige så dårlig humor som din far. »De, der har haft fornøjelsen af at være ude at spise med dig, ved for eksempel, at hvis en tjener spørger: ’Are you finished?’, så kan man være stensikker på, at du svarer: ’No, I’m Danish’«, fortæller Mary.

Lavpunkt – 2019: Kronprinsen delagtiggør hele Danmark i sit helbred. Han kunne have sagt, at han er såret efter en jagtulykke, men vælger i stedet at kommunikere ud, at han lider af en sand arbejderklasse-sygdom: diskusprolapsen.

Højdepunkt – 2019: Joachim bliver tv-vært på et DR-program. Det lyder umiddelbart folkeligt, men er det ikke. Joachim optræder stift, taler om tro, lov og symboler og taler med den der særlige accent, som kun er forbeholdt mennesker med blåt blod i årerne.

Højdepunkt – 2019: Hans kongelige røghed, prins light aka. Joachim stopper med at ryge og dermed mister han sit mest folkelige træk.

Sara Houmann Mortensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Vi gider ikke betale apanage for, at de skal rende rundt og lege dødelige."

Det er Vi helt uenige i. Vi mener faktisk slet ikke at det er relevant for kongehusets relevans, om det kopierer det unge britiske kongehus mest muligt eller ej, så vi kan ikke se pointen i at lave satire over en forudsætning ("aristokratisk ophøjethed") ingen deler. Vi ved jo at god satire laver satire over noget, der faktisk eksisterer.