Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Nak og hersk

Det ville klæde debatten om international politik med lidt mere hykleri
Problemet er ikke, at der er debattører, der blæser på den internationale retsorden. Problemet er, at det med drabet på Suleimani igen er blevet et legitimt synspunkt.

Problemet er ikke, at der er debattører, der blæser på den internationale retsorden. Problemet er, at det med drabet på Suleimani igen er blevet et legitimt synspunkt.

Murad Sezer

11. januar 2020

Da Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet var i Deadline den 3. januar for at belyse USA’s likvidering af den iranske general Qassem Suleimani, blev han spurgt, om det egentlig overhovedet var lovligt, hvad Trump havde beordret (dvs. at likvidere et andet lands militære leder).

Jakobsen svarede sådan lidt lakonisk: »Det er vel ikke helt lovligt, det her. […] Hvis du sætter en folkeretsekspert eller en ekspert i krigens love til at kigge på det her, så vil han nok rynke lidt på næsen.«

Weekendavisens kommende udlandsredaktør Anna Libak var mere direkte på P1, hvor hun i et debatprogram to gange i fuld alvor omtalte likvideringen, som hun i øvrigt bifaldt, som det at Suleimani var »blevet nakket«.

Et par dage senere var Jakobsen da også blevet mere entydig i sin opbakning til Trumps strategiske sans: »Det aftvinger professionel respekt fra min stol,« sagde lektoren, fordi Trump havde fulgt op på likvideringen med at advare Iran om voldsomme angreb, hvis Iran skred til gengældelse.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anders Graae
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Kurt Svennevig Christensen
 • lars søgaard-jensen
 • Katrine Damm
 • Thomas Tanghus
 • David Zennaro
 • Ib Gram-Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Brian Nocis Jensen
Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kurt Svennevig Christensen, lars søgaard-jensen, Katrine Damm, Thomas Tanghus, David Zennaro, Ib Gram-Jensen, Troels Ken Pedersen og Brian Nocis Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Svennevig Christensen

Peter Viggo Jakobsen er et stort hundehoved, så er det sagt. Jeg får altid lyst til at sparke den mand hvor det gør allermest ondt og derefter de ansvarlige på de nyhedsredaktioner, som har ansvaret for at bringe alt det uigennemtænkte vrøvl fra Peter Viggo Jakobsen - hold da kæft hvor ville vi være ringe stillet, hvis vore medier også viser os den verden vi lever i og med, det gør de medier så heldigvis ikke, for de lever nu deres eget liv. Derfor kan jeg ikke andet end beundre CVA at de uge efter uge overhovedet orker at fortælle sandheden.

Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Amerikanernes krigsoptrapning mod Iran er jo netop kendetegnet ved at den internationale retsorden er sat ud af kraft. Ingen har henvist til FN, og FN har ikke givet nogen mening til kende.
Det er jo netop en mening ud af mange med Trump!

Han dræber og kommer med lamme historier om årsagen. F.eks. Suleimani vil rammer vores ambassade i Irak...og en til....øhh mange flere af vores skønne ambassader. Han er ligeglad. Hans egne ser gerne flere attentater, og hans hyklende modstandere får ham bare i nyhederne. Og Peter Viggo, Naser Khader og hans nye curlingsøn Marcus Knuth følger bare trop.

Og det er snart den eneste måde, at venstrefløjen kan skiller sig af med den neoliberale del af venstrefløjen, der har hyklet sig i gennem den ene krig efter den anden i Mellemøsten.

På grund af Trump kommer vi til at se en ny fredsbevægelse igen!