Læsetid: 4 min.

Idédebat: Selv ædle institutioner er ikke fredede for ufine aktører

Det er ubekvemt, men også vigtigt at huske, at institutioner kan misbruges. Det gælder især, når vi diskuterer, om de institutioner, der skal beskytte samfundets udsatte, fungerer optimalt
Debatten om krisecentre for udsatte kvinder peger på det ubekvemme forhold, at selv en institution som krisecentre er sårbar over for at blive udnyttet af strategiske aktører i en ufin magtkamp, skriver Philip Larsen.

Debatten om krisecentre for udsatte kvinder peger på det ubekvemme forhold, at selv en institution som krisecentre er sårbar over for at blive udnyttet af strategiske aktører i en ufin magtkamp, skriver Philip Larsen.

Lars Skaaning

11. januar 2020

En af historiens ældste gengangere er menneskets fortælling om forholdet mellem den store og den lille. Det er fortællingen om en kamp, hvor den store er hensynsløs og magtfuldkommen, mens den lille er uskyldig og kuet.

Fortællingen har fået næring af et væld af kendsgerninger gennem tiden. Allerede hos den græsk-antikke historiker Thukydid kan vi læse om, hvordan athenerne brutalt udslettede de mandlige beboere på øen Melos, fordi de ikke ville indlemmes i det athenske militærsamarbejde. Og når vi i dag kigger rundt i verden, opdager vi hurtigt, at den ældgamle fortælling stadig er nok så aktuel.

Som demokrater, der værner om menneskenes lige værd og ret, kan vi derfor finde nogen trøst i, at der er sket væsentlige fremskridt på området. Mange steder er det – i en vis udstrækning – lykkedes at få omsat oplysningstænkeren Montesquieus credo om, at »tingene må indrettes, så magt sætter en stopper for magt« til en række solide institutioner, der hindrer, at den – eller de – store har alt for frit spil.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu