Læsetid: 3 min.

Inde i enhver socialdemokrat bor der en god stalinist

Måske stalinismen alligevel kan gøre nytte?
Stalin (t.v.) med noget som sjældent som et smil på. Socialdemokraterne bruger også gerne jernnæven, hvad med om de brugte den på noget vigtigt.

Stalin (t.v.) med noget som sjældent som et smil på. Socialdemokraterne bruger også gerne jernnæven, hvad med om de brugte den på noget vigtigt.

Mary Evans

18. januar 2020

Hver gang man bliver skuffet over Socialdemokratiets førte politik, kan det med stor vægt anbefales at læse borgerlige koryfæer og knaldperler som Friedrich Hayek, Ayn Rand, Lars Seier Christensen eller (hvorfor ikke?) den tidlige Anders Fogh Rasmussens Fra socialstat til minimalstat.

Det, der kendetegner alle disses forhold til socialdemokratier af enhver slags, kan opsummeres i sætningen: Inde i enhver socialdemokrat bor der en god stalinist.

For Hayek & Co. er vejen til egentlig socialisme brolagt med sociale ydelser. Hvis først staten intervenerer i markedet og omfordeler selv de mindste midler for at mindske social ulighed, så vil Fanden hurtigt være løs. Folk vil ikke gide arbejde mere, men de vil kræve, og de vil bruge deres politiske magt til at tvinge samfundet derhen, hvor alle er lige i et totalitært mareridt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lillian Larsen
 • Jon Mangerel
 • Anders Graae
 • Elise Berg
 • Torben K L Jensen
 • Troels Ken Pedersen
 • Søren Veje
 • David Zennaro
 • Anders Sybrandt Hansen
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Kurt Svennevig Christensen
 • Alvin Jensen
 • Viggo Okholm
 • Tommy Clausen
 • Katrine Damm
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Brian Nocis Jensen
 • Dorte Sørensen
 • Kurt Nielsen
 • Steffen Gliese
 • Christian Mondrup
 • Eva Schwanenflügel
Lillian Larsen, Jon Mangerel, Anders Graae, Elise Berg, Torben K L Jensen, Troels Ken Pedersen, Søren Veje, David Zennaro, Anders Sybrandt Hansen, Mikael Velschow-Rasmussen, Kurt Svennevig Christensen, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Tommy Clausen, Katrine Damm, Anne-Marie Krogsbøll, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Brian Nocis Jensen, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Lige på kornet, det er fanme trist!

Søren Fosberg, Pia Nielsen, Elise Berg, Lasse Glavind, Martin Sørensen, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er da opfindsomt, at tilføje stalinistisk til højrepopulistisk, om Socialdemokratiet. Jeg opłever nu bare at de begynder at blive Socialdemokratiske. Og også i nogen grad at blive et arbejderparti, som der har manglet.

Steffen Gliese

Indskrænkning i friheden, Jens Flø, er det, vi forbinder med stalinisme - og absolut det sidste, jeg forbinder med et arbejderparti, hvis opgave er at øge friheden for alle i samfundet.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, John Liebach, Anders Reinholdt, Hanne Utoft, Mikael Velschow-Rasmussen, Alvin Jensen, Helle Walther, Tommy Clausen, Erik Winberg, Jan Nielsen, Flemming Berger, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Ib Jørgensen

Hvad der er nødvendigt påpeges i en anden af dagens artikler:
»Klima- og miljøpolitik,« konkluderer Purdy i sin nye bog, »handler grundlæggende om, hvem der gives mulighed for overleve det 21. århundrede. I den forstand adskiller det sig ikke fra sundhedspolitik, der også skal tage stilling til livets værdi og til, hvis liv der vejer tungest.«
En sådan udvikling forudsætter ifølge Purdy en dybtgående erkendelsesproces, i hvilken menneskene i forbindelse med en nyvunden forståelse af den naturlige verden som en levende organisme med en bevidsthed kommer til den konklusion, at vi også bliver nødt til at leve i balance med den livgivende atmosfære.

John Liebach, Hanne Utoft, Alvin Jensen, Tommy Clausen, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Steffen Gliese, for mig lyder ubegrænset frihed, som et miskmask mellem ultraliberasme og anarki. Begge dele har sine forkæmpere.

Eva Schwanenflügel

Jens Flø - på hvilken måde har Steffen Gliese talt for ubegrænset frihed ???

Erik Winberg, John Liebach, Katrine Damm, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Tommy Clausen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

"Øge friheden for alle" ja det er måske at lægge ord i munden. Men uanset beskriver det noget af forskellen på Socialdemokratiet og et par af støttepartierne.

Eva Schwanenflügel

Dét har du fuldstændig ret i, Jens Flø ;-)

Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Det forekommer mig, at det danske socialdemokrati for tiden mest af alt reducerer friheden for alle!

Og det foregår over en bred kam under den syge parole om at "passe på Danmark" og håbløse påstande om at "overvågning øger friheden". Vi har faktisk efterhånden behov for nogle politikere, der vil passe på danskerne og forsvare vore almindelige borgerrettigheder overfor socialdemokraternes overgreb.

Men forventningerne om modstand er beskedne, for venstrefløjspartierne har pantsat deres sjæl til socialdemokraterne, og de liberale er blevet så bange for deres egen skygge, at de ikke længere tør være liberale!

Niels K. Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, Erik Winberg, Lise Lotte Rahbek, Frank Hansen, John Liebach, Carsten Svendsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uh, jeg er ked af at være enig med dig, Jens Winther, men det er alle former for frihed, der udsættes for socialdemokratiske kolonialisme.

Allan Stampe Kristiansen, Lillian Larsen, John Liebach, Carsten Svendsen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, det skal du da ikke være ked af - jeg er glad for det!

Du har ret, socialdemokraterne holder sig ikke tilbage - det er over en bred kam, de nedbryder borgerrettigheder, retssamfund og personlig frihed. Sørgeligt! Som du måske har bemærket, er jeg ikke socialdemokrat. Men det skuffer mig meget, at Mette Frederiksen kører hendes parti i totalitær retning - det er gennemført ulækkert. Hendes "passe på Danmark" er enten ufatteligt kynisk eller tragisk uintelligent!

hannah bro, Niels K. Nielsen, Lillian Larsen, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, John Liebach, jørgen djørup, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Nu skal man nok være forsigtig med at kalde nogen uintelligent i denne tråd. Det er vi jo alle sammen ikke, vel?

Henrik Ljungberg

@Henrik Ljungberg, jeg påpeger jo også to muligheder.. Måske - måske - er Mette Frederiksen ikke tragisk uintelligent. Men så er der kun én anden mulighed.

Det kan afspore enhver debat, at tage afsæt i et udsagn om at der bor en stalinist inde i enhver Socialdemokrat. Center for vild analyse har åbent adgang til det inde af enhver socialdemokrat.

Steffen Gliese

Jeg nøjes også med, Ole Løw, at undre mig over, hvorfor Socialdemokratiet har ført en ideologisk kamp imod kommunismen i det meste af sin levetid.
Men netop pga. den kolde krig var det jo et anderledes frisættende, lighedsskabende og imødekommende socialdemokrati, jeg kendte i hele min opvækst, og vi skal helt frem til 1993, før det igen begynder at ville lede folk i stedet for at lede på vegne af folk.

Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Carl Chr Søndergård, Eva Schwanenflügel og John Liebach anbefalede denne kommentar

Problemet for støttepartierne er vel, at de her totalitære tiltag kan SD formodentligt ret nemt få stemt igennem med hjælp fra - i hvert fald nogle partier - på blå stue... (?)

Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvis man taler socialdemokratiske ledere: Kampmann var et særdeles intelligent menneske og den bedste socialdemokratiske statsminister nogensinde - og han var endda i den grad "hele landets statsminister". Kampmann fik kun to år som statsminister, men havde inden da været en fremragende finansminister i en længere periode.

Krag var ikke ringe, men nåede kun Kampmann til livremmen (det hed det den gang!). Krags største fadæse var dog at - reelt - indsætte Anker Jørgensen som leder af socialdemokratiet. Krag var en intellektuel - som Kampmann - men Krag havde, i modsætning til Kampmann, faktisk lidt inderst dårlig samvittighed over at være højtuddannet og intellektuel. Kampmann ville have været klarsynet nok til at indse, at Anker Jørgensen ville blive en katastrofe som statsminister.

Det blev han også, Anker - en gedigen katastrofe. I visse kredse folkekær, men dog den mest elendige statsminister, Danmark nogensinde har haft (uanset partifarve).

Svend Auken løftede det intellektuelle niveau en hel del, og var præget af en sund og fsv inspirerende idealisme - men desværre belastet af en løsagtig omgang med sandheden.

Nyrop havde bestemt sine lyse øjeblikke (fx om Dansk Folkeparti. "Stuerene, det bliver I aldrig").

Desværre er det siden da kun - KUN - gået nedad med kvaliteten af socialdemokratiets ledere. Faktisk troede jeg, at Helle Thorning Schmidt (totalt blank - trods sine eksamenspapirer) ville have markeret bunden, og at det derfra kun kunne gå frem.

Den forventning er blevet gevaldigt skuffet af Mette Frederiksen. Indtil videre tror jeg, at hun ikke er tragisk uintelligent, men ufatteligt kynisk - selvom jeg faktisk håber på det modsatte. Det ville i det mindste være undskyldeligt!

De "blå" partiledere er - totalt betragtet og i gennemsnit - ikke noget at prale af, desværre, selvom både bundniveau og gennemsnit er bedre. Men nu går avisartiklen jo på socialdemokrater.

Niels K. Nielsen, Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Carl Chr Søndergård, Niels Østergård og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Min vurdering (og her springer jeg historieforelæsningen over) Jens Winther, er så at Mette F er benhård og et kynisk magtmenneske - og dygtig i øvrigt til magtspillet og at få sine ting igennem, personligt er jeg ikke synderligt overrasket - desværre.
- Det bliver så spændende at se, hvad støttepartierne vil gøre - de er jo ej heller specielt enige - men måske lige noget enige på den her - i hvert fald EL og de Radikale

Lillian Larsen, Søren Fosberg, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Anker Jørgensen var en glimrende statsminister under temmelig umulige forhold.

Anders Reinholdt, Lars Løfgren, Dennis Tomsen og John Liebach anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, det eneste, der gjorde Anker Jørgensens forhold umulige var, at han ikke ville/turde modsige den største LO-pamper og mest uansvarlige fag-foreningsformand nogensinde, Thomas Nielsen. Det var selvskabt plage!

Steffen Gliese

Nej, problemet var snarere, at det ikke lykkedes at gennemføre en ØD-model, selvom der faktisk var stor imødekommenhed fra Venstre, iflg. Uffe Ellemann-Jensens selvbiografi. Man kunne bare ikke blive enige om modellen, og det var så nok til dels Thomas Nielsens skyld. Til gengæld havde Thomas Nielsen jo ret, og da vi endelig fik noget, der lignede en ØD-ordning, blev det netop med en institutionel struktur, som fagbevægelsen havde ønsket, i form af pensionskasserne.

Eva Schwanenflügel

Anker var måske især folkekær, netop fordi han lå så langt væk fra at have en indre stalinist i maven man kan komme.
Men lad det nu ligge.

Hvad fru Bigmother angår, er jeg desværre ej heller overrasket. Sporene skræmmer i den grad efter hendes tid som beskæftigelsesminister, hvor hun var ansvarlig for at implementere de mest drakoniske love for syge mennesker siden fattiggårdenes afskaffelse.

Jeg er helt sikker på at hun er et kynisk menneske, der selv mener hun blot er 'pragmatisk' og (igen, igen) fører 'nødvendighedens politik' når det gælder om at fastholde magten for enhver pris.

Det gør hun og overstrategen Martin Rossen ved at overhale de nationalkonservative højre om, så de ikke aner hvad ben de skal stå på.

Så I interviewet med Jakob Ellemann Jensen af Janni Pedersen i TV2 News, hvor det med al ønskelig tydelighed blev udpenslet, at han ikke vidste sine levende råd om hvad han selv burde mene om fremmedkrigere?

Her lidt humor i den anledning fra Altingets "Embedsværftet":

https://www.altinget.dk/artikel/satire-fra-embedsvaerftet-ellemann-nogen...

Lillian Larsen, Ebbe Overbye, Carsten Svendsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

@Steffen Gliese, ØD efter socialdemokraternes daværende model ville have været en katastrofe. Det er så én ting. Men det helt afgørende var, at Anker Jørgensen ikke turde tage opgøret om den altødelæggende automatiske dyrtidsregulering, som var godt i gang med at skabe en dødbringende inflationsspiral. Anker forsøgte sig med at kompensere for dens ødelæggende konsekvenser for konkurrenceevnen ved at gennemføre gentagne devalueringer - hvilket kun gjorde problemerne større.

Løsningen var nærliggende: afskaf den automatiske dyrtidsregulering og indfør en fastkurspolitik. Og det var så det, Schlüter-regeringen gjorde, efter at Anker omsider havde givet op. Schlüter reddede det danske velfærdssamfund!

@Eva Schwanenflügel, Anker var - omend talentløs - en eftergivende og slatten fyr, som havde en anti-elitær facade. Mere skal der ikke til for at man i Danmark kan blive "folkekær".

Det størst problem er ikke de nationalkonservatives mangel på ben at stå på eller Ellemanns tydelige rådvildhed, men at socialdemokratiske vælgere og regeringens støttepartier er totalt blinde for Mette Frederiksens uhæmmede kynisme og voldtægt af de borgerrettigheder, som mennesker har givet deres liv for. DET er sgu tragisk!

Kristian Jensen

30 mio. mennesker døde under Stalins regime. Enten af sult eller direkte forfulgt og myrdet. Hvis man er i tvivl om hvilket helvede Stalin bragte ned over sin befolkning, kan man læse The Gulag Archipelago af Aleksandr Solzhenitsyn. Det er ikke læsning for svage hjerte. Man skal passe på idealisterne, for de har en evne til at sætte deres idealer over menneskerne, som om ideen bliver vigtigere end selv livet. De højreorienterede er hverken værre eller bedre end de venstreorienterede. Ideologien sætter dem istand til at afkoble sig fra deres samvittighed, deres modparter bliver gjort til fjendebilleder og pludseligt er der tilladt at anklage andre for sine egen genvordigheder og stene dem tll døde, putte dem i en arbejdsleer og arbejde dem til døde eller i en gasovn og gasse dem. Det er sket før og sker stadigvæk, fx i Kina, Nordkorea, Iran. Det sker også i mindre grad i vore demokratier hvor en ideologi eller popfænomen forfører politikere til at tro en der er On size fitss all, inden for politik. Det er desværre forførende, fordi det er nemt og det er nem fordi det udlader alle hensynene til at andre. Men kære politiker, husk dit ansvar, du er ikke til for at trumfe din vilje igennem, men for at servicere bolkfningen kærligt og med ærlig. Vær sød at lære af historien.

Jakob Knudsen, Steffen Gliese, Jens Flø, Thomas Faber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Sikke noget vrøvl. Jakob Ellemann scorede billige points på V landsmødet ved at sammenligne S med Nordkorea, for få mdr. efter at topstyre og fjerne en tidl. minister og næstformand i V for hans ytringsfrihed. Og nej hverken S eller V har det mindste at gøre med stalinisme eller Nordkorea, at sige sådan er misbrug af ord. Latterligt i min optik.

Jens Mårbjerg

Der er mange fascistiske/stalinistiske træk i det danske samfund og det er bestemt ikke kun Socialdemokratiet der er ansvarlig herfor.
Den fascistiske tendens nyder generelt stor folkelig opbakning og findes på begge sider af den politiske midte.
Hvis man skal identificere en forskel mellem de to blokke, vil det primært handle om hvilke mål man villigt bruger stalinistiske metoder til opfylde - eller som det går i langt de fleste tilfælde - til at undergrave.
Fascisme er altid, og således også i Danmark, et tegn på magtbrynde, ekstremt svag intelligens, formynderi, indbildsk moral og det vil altid udmønte sig i flertalsdiktatur og med tiden social uro eller det der er langt værre.
Det sidste er bare et spørgsmål om tid.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Er det ikke bare useriøst PLAT at skrive: "Som om selve kernen i socialdemokratisk politik er, at det skal gøre rigtig ondt på nogen".

Steffen Gliese

Nej, Henrik Madsen, vi er dér, hvor regeringen opfinder pligter, hvis den skal give nogen rettigheder. Dét er til gengæld plat.