Klumme
Læsetid: 3 min.

Hvad er klokken? Den er 100 sekunder i dommedag

Med klimakrise, atomtrussel, løbsk teknologi og coronavirus er der nok at være bange for. Men Trump siger, vi skal tage jahatten på. Det er tid til en opsamling på ugen.
Hvad fremtiden angår, er vi lige så blinde som vores forfædre, skrev Primo Levi. Dommedagsuret er nok tænkt som en hjælp.

Hvad fremtiden angår, er vi lige så blinde som vores forfædre, skrev Primo Levi. Dommedagsuret er nok tænkt som en hjælp.

Eva Hambach

Moderne Tider
25. januar 2020

Anden Verdenskrig er ikke slut endnu. Det kan godt være, at unge i dag oplever krigen som noget fjernt, men nu er det jo heller ikke ligefrem ungdommen, der bestemmer her i verden.

Vendte man i denne uge blikket mod Jerusalem, var det da også mest ældre distingverede statsoverhoveder, der besteg talerstolen ved markeringen af 75-året for befrielsen af nazisternes berygtede udryddelseslejr Auschwitz.

»Mindet om Holocaust vil kun fortsætte med at være en lektie og en advarsel, hvis den sande historie bliver fortalt uden at udelade fakta. Uheldigvis er Holocaust i dag blevet til et politisk spørgsmål,« sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, under sin tale – en bemærkning, der ikke var helt uden ironisk potentiale.

For Polen og Rusland er for tiden i lidt af en beef over Anden Verdenskrig, da Putin har antydet, at Polen havde skyld i krigsudbruddet.

Denne polsk-russiske konflikt kom til at farve ugens mindearrangement, da Polens præsident afviste at møde op i ærgrelse over, at han ikke fik lov at holde tale. Anden Verdenskrig er stadig en slagmark, men kombattanterne er gamle mænd, der slås med ord.

Atomtruslen tager en lur

»De unge er opslugt af nutidens mere påtrængende problemer: atomtruslen, arbejdsløshed, ødelæggelsen af livsvigtige ressourcer, befolkningseksplosionen, den hektisk fremstormende teknologi, de hele tiden må tilpasse sig«.

Erstatter man ordet ’atomtruslen’ med ’klimatruslen’, kunne det nærmest være sagt i dag, men citatet er 34 år gammelt og stammer holocaustoverleveren Primo Levi.

I denne uge virkede det  påtrængende aktuelt. For atomtruslen er ikke overstået, den tager sig bare en lur uden for rampelyset, mens koldkrigens aftaler og traktater, der skulle hindre katastrofen, langsomt bliver pillet fra hinanden.

Sådan lød beskeden i denne uge fra Bulletin of Atomic Scientists – en samling af kloge hoveder, der en gang om året stiller viserne på det såkaldte dommedagsur for at illustrere, om verden nærmer sig eller fjerner sig fra apokalypsen.

Denne uge stillede de urets visere til 100 sekunder i dommedag. Det er det tætteste, vi har været på, siden uret blev introduceret i 1947.

»En civilationsafsluttende atomkrig – hvad end den begynder med vilje, ved en fejl eller på grund af miskommunikation – er en reel mulighed. Klimaforandringer, der kan ødelægge planeten, er ubetvivleligt allerede i gang«, skrev forskerne i deres statement, som også nævnte, at det var lykkedes den unge generation at sætte fokus på klimakrisen.

Tid til optimisme

Men nu er det jo ikke ligefrem ungdommen, der bestemmer i verden, selv om den 17-årige klimaaktivist Greta Thunberg var inviteret til at tale ved ugens økonomiske topmøde i Davos. Til stede var også den anderledes magtfulde amerikanske præsident Trump, og han stod for ugens glade budskab.

»Vi må afvise de evindelige dommedagsprofeter og deres forudsigelser om apokalypse,« sagde han og erklærede, at tiden var til optimisme. Man kan ikke andet end at håbe, at manden har ret.

Selv havde Trump i denne uge grund til optimisme i forbindelse med den rigsretssag, der er rejst mod ham i Senatet, for indtil videre står Senatets republikanske flertal skulder ved skulder, og holder det partidisciplinen gennem hele sagen, kan det frifinde Trump.

Selv internettets konger blive hacket

En anden magtfuld fyr, der kom i vælten denne uge, var Amazon-direktøren, Jeff Bezos. Det kom nemlig frem, at selveste Saudi-Arabiens kronprins sandsynligvis havde hacket hans telefon og tømt den for personlige oplysninger ved at sende en fil med malware i en besked.

Selv techbosser kan falde i fælden, og på nettet er alles privatliv under pres. Herhjemme afslørede Politiken f.eks., at Helsingør Kommune havde udleveret personlige oplysninger om skolebørn til Google.

Der er altså nok at være bange for – og så har jeg slet ikke fået nævnt den potentielt dødelige kinesiske coronavirus, som denne uge kostede flere liv.

»Er nutidens frygt mindre velbegrundet end den tids,« spurgte Primo Levi i 1986 med henvisning til tiden inden Holocaust. Han svarede selv:

»Hvad fremtiden angår, er vi lige så blinde som vores forfædre.«

Så lad os huske de døde, hjælpe de levende og forsøge at holde os til sandheden, ligesom Putin siger, vi bør.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

43 af de rigeste mennesker i verden ejer nu lige så meget som 4.900.000.000 mennesker af de fattigste tilsammen. Og det lyder helt urimelig.

Men...

Hvis de 43 rigeste menneskers formue blev delt ud til de 4.900.000.000 fattigste mennesker ville klimabelastningen og ressource overforbruget eksplodere.

Et sandt dilemma. Ikke sandt.