Læsetid: 5 min.

Det er meget længere siden, end du går rundt og tror

Vi er en femtedel inde i det 21. århundrede. For nogle mennesker føles det, som om det lige er begyndt. For andre udgør det hele deres liv. Oplevelsen af tid er individuel, forklarer Poul Lübcke, filosof med speciale i tid
Vi er en femtedel inde i det 21. århundrede. For nogle mennesker føles det, som om det lige er begyndt. For andre udgør det hele deres liv. Oplevelsen af tid er individuel, forklarer Poul Lübcke, filosof med speciale i tid

Sofie Holm Larsen

11. januar 2020

– Poul Lübcke, kan du helt overordnet forklare, hvorfor to begivenheder virker som henholdsvis lang og kort tid siden, selv om de er foregået nogenlunde samtidig?

»Tiden i sig selv består af kronologisk ordnede tidsenheder, som kan måles med et ur. Men derudover har vi også vores egen tidsmåling, som går efter væsentlighed.«

– Hvordan kan det være, at nogle tidsperioder opleves som længere end andre? Eksempelvis helt konkret EM-sejren i 1992 – det er 28 år siden. Alligevel føles det som om, at det ikke er særligt længe siden. Hvorfor?

»Der er forskel på, hvad vi anser for vigtigt. 1992 er et meget, meget vigtigt år for fodboldinteresserede danskere. Og selv om året lige efter, 1993, rent faktisk er tættere på os, synes det for de fleste længere væk.«

– Noget andet er vores tidsfornemmelse fremadrettet. Hvordan kan det være, at jeg synes, der er lang tid til, at vi efter planen sender mennesker til Mars i 2030. Mens jeg ikke synes, det er særlig længe siden, at vi fik den første kvindelige statsminister i 2011. Selv om det er næsten samme tidsspænd?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Thomas Tanghus
  • Morten Hjerl-Hansen
Christian Skoubye, Thomas Tanghus og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer