Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Lykken er at følges sammen ned ad bjerget

Ikke engang en lungesygdom kunne stoppe Hans Jørgen Fallesen fra at gøre det, han ville
I 2006 flyttede Hans Jørgen og Else Marie Fallesen til deres hus i Spanien, hvor luften gjorde godt for hans lunger.

I 2006 flyttede Hans Jørgen og Else Marie Fallesen til deres hus i Spanien, hvor luften gjorde godt for hans lunger.

Privatfoto

Moderne Tider
25. januar 2020

Da Hans Jørgen Fallesen ankom til Landboungdoms årlige julefest i 1972, skilte han sig ud fra de øvrige landmænd med sit smarte brune fløjlssæt. Han satte sig på en tilfældig plads ved et bord til festen på Thomashus Kro i Haderslev, og over for ham sad den dengang 18-årige Else Marie.

Han var på hjemmebane til julefesten. Han var 26 år, medlem af Landboungdom og en opmærksom bordherre, der forstod at føre en samtale og sørge for sin borddame. Han var en stædig ung mand, der måtte have sin vilje, når han satte sig noget for – og han var en handlingens mand. Han besluttede, at han ville have Else Marie ved sin side.

De blev gift den 1. juli 1978 i Skrydstrup Kirke og sammen fik de tre børn.

Hans Jørgen Fallesen

  • Født den 12. marts 1946.
  • Militærtjeneste i Fredericia og udsendt til Cypern i 1969.
  • Landmand, uddannet på Ladelund Landbrugsskole
  • Byrådsmedlem for Venstre i Vojens 1997-2006.
  • Efterlader sig hustru, tre børn og seks børnebørn.
  • Død den 16. september 2019

Hans Jørgen Fallesen blev født og voksede op i Ustrup i en søskendeflok på fire. Det lå i kortene, at han skulle arbejde i landbruget ligesom sin far, og han blev uddannet landmand på Ladelund landbrugsskole.

Da han var på udkig efter at starte sit eget landbrug i 1973, overtalte broren Nis ham til, at de sammen skulle videreføre faderens bedrift under navnet Brdr. Fallesen.

Som tvillinger

Selv om der var halvandet år mellem dem, blev Hans Jørgen og Nis Fallesen kaldt tvillingerne. Måske var det fordi deres mor altid klædte dem ens som børn. Betegnelsen hang i hvert fald ved – og som tvillinger hang brødrene sammen både i ungdomsårene og i barndommen.

En vinter i den tidlige barndom faldt Nis igennem isen på en sø nær barndomshjemmet, som tvillingerne ikke måtte ikke lege på. I stedet for at råbe om hjælp sprang Hans Jørgen i for at redde Nis – men snart kunne de begge ikke komme op af det isnede vand. Heldigvis kom familien dem til undsætning. Det er nok den eneste gang, Hans Jørgens egensindighed nær har haft fatale konsekvenser.

Handlekraft og stædighed voksede Hans Jørgen Fallesen dog aldrig fra. I voksenlivet blev det ligefrem en fordel for ham, for kombineret med fremsynethed og teknisk flair moderniserede og udvidede de to brødre Landbruget Brdr. Fallesen med stalde med plads til 100 køer.

Venstremand

Ved siden af landbruget gik Hans Jørgen ind i byrådet for Venstre i Vojens. Selv om Else Marie ikke var politisk som sin mand, deltog hun i alle sociale arrangementer, der fulgte med hans politiske engagement. De fulgtes altid, når de kunne.

Men Hans Jørgen Fallesen var disponeret for den sjældne lungesygdom alfa 1, der gør, at lungernes funktion gradvist bliver mindre. Derfor planlagde han at gå på førtidspension som 60-årig, inden sygdommen blev en for stor gene for ham i det daglige arbejde.

Han var stolt af sit arbejde, men allermest værdsatte han sin familie. Selv om han havde boet og levet hele sit liv i Ustrup, var det fugtige danske klima dårligt for hans lungefunktion, og han tøvede ikke, da Else Marie foreslog, at de sammen skulle flytte til Spanien og nyde deres otium der.

I 2006 solgte han derfor landbruget Brdr. Fallesen og året efter flyttede han og Else Marie ned til i bjergbyen Competa i Spanien. Deres lille paradis, kaldte han deres hvide hus på bjergsiden. 

Den tørre spanske bjergluft hjalp på Hans Jørgen Fallesens lungetilstand – og til deres held opdagede de tilmed, at Spanien udbyder en behandling for alfa 1, som ikke udbydes i Danmark. Han begyndte derfor hver tredje uge at modtage behandling, som også lindrede den tiltagende åndenød.

Hver morgen lavede han kaffe til Else Marie, som de drak på terrassen med panoramaudsigt over bjergsiden. Især satte de pris på at gå mange ture sammen i Competa.

Videre på elløbehjul

I år 2010 begyndte Hans Jørgen Fallesens helbred at blive dårligere. Han blev mere og mere forpustet.

Gennem livet havde Hans Jørgen altid været glad for teknik og biler, og selvfølgelig kunne han som dreng nævne alverdens bilmærker i søvne. Og stadig den dag i dag mistænker Else Marie ham for, at da de gav deres søn, Michael, LEGO Technic i julegave, var gaven i virkeligheden mest til Hans Jørgen selv.

Da Hans Jørgens vejrtrækning blev så begrænset, at de daglige gåture med Else Marie ikke længere var mulige, erhvervede han sig et elløbehjul i Spanien.

Selv om det ikke havde fire hjul, kunne han på den måde kunne stadig tage på tur og følges ned ad bjerget til kysten i Torrel del Mar – han på elløbehjul med hende til fods i raskt tempo ved sin side.

Hans Jørgen Fallesen døde i Spanien efter indirekte komplikationer ved en lungebetændelse. Han er begravet på familien Fallesens gravsted i Vedsted nær Ustrup.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her