Læsetid: 4 min.

Den nye appelinstans tydeliggør kløften mellem EU og USA

I sidste uge i Davos lancerede EU sammen med blandt andet Kina et nyt internationalt organ, der skal afgøre handelstvister – uden om USA
1. februar 2020

I sidste uge gik EU sammen med 16 andre stater om at oprette en ny appelinstans til brug i det internationale handelssamarbejde. Instansen, der ikke inkluderer USA, skal kunne træffe endelig afgørelse, når stater bliver uenige om handel, og derved være et værktøj til at undgå, at uenigheder eskalerer til handelskrige.

Initiativet er et resultatet af en verserende konflikt om, hvordan man bedst afgør uenigheder mellem stater, når det kommer til handel – og mere specifikt en konflikt omkring verdenshandelsorganisationens (WTO) appelinstans.

USA har længe ønsket, at WTO blev reformeret. Det mener, at WTO har tilranet sig flere beføjelser, end medlemmerne har udstyret den med. Og kritikken af WTO er taget til under Donald Trump. Han har truet med at trække USA ud af WTO og har med handelskrige og trusler om toldbarrierer demonstreret, at han mener, at det er i USA’s interesse at gå uden om de etablerede internationale regler og institutioner.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu