Læsetid: 14 min.

Omsorg frem for straf: Vi har besøgt Danmarks eneste sikrede institution for dømte udviklingshæmmede

Når udviklingshæmmede begår brandstiftelse, vold og seksuelle overgreb, forstår de sjældent, hvad de har gjort forkert. På Danmarks eneste sikrede institution for dømte udviklingshæmmede bliver de mødt med pædagogik og omsorg frem for straf
I fem år har Kim Schmidt arbejdet på at indspille en CD med John Mogensen sange. Han får hjælp af musiklæreren på Kofoedsminde.

I fem år har Kim Schmidt arbejdet på at indspille en CD med John Mogensen sange. Han får hjælp af musiklæreren på Kofoedsminde.

Sarah Hartvigsen Juncker

25. januar 2020

Han er en tætbygget mand med en lille topmave under en T-shirt med tigermotiv. I panden mellem de klare vandblå øjne har han et dybt ar, der får ham til at se meget alvorlig ud. Men Kim Schmidt, 58 år, er fuld af numre. Som når han trækker op i sit ærme og afslører en tatovering.

»Hvad står der?« spørger han.

»I love you,« svarer jeg.

»Jeg elsker også dig,« siger Kim Schmidt og klukler. Tydeligvis fornøjet over, at han endnu en gang er lykkedes med netop den joke. Det er ikke første gang. For knap ti år siden besøgte jeg ham på institutionen Kofoedsminde. Og han er her endnu.

Dengang havde han hennafarvet hår. Nu er det gråt. Han har også fået høreapparat på det ene øre. Og selv om han har fået en firedobbelt bypass, har han ikke kvittet smøgerne. Han ryger stadig to pakker om dagen.

»Men jeg trækker vejret selv.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Steffen Gliese
  • Michael Svennevig
  • David Zennaro
Tommy Clausen, Steffen Gliese, Michael Svennevig og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

"»Hun var jo så lille, at det ikke betød så meget.«"

Analogien til den politiske nivellering af de menneskelige omkostninger når det kommer til totalitær lovgivning og repressiv magtudøvelse, så længe at denne understøtter politikernes mere eller mindre definerede mål, er slående. Og i denne forstand har vi en udviklingshæmmet og empatiforladt politisk tilstand i vort yndige land, hvor magthaverne i det store og hele burde idømmes pædagogisk/psykosocial behandling og rehabilitering.

Jeppe Lindholm

Omsorgsvigt i barn- og ungdom kan nemt føre til kriminalitet og lignende uhensigtsmæssig adfærd grundet forstyrelser af selvopfattelse og værdier.