Læsetid: 4 min.

I retten: »Hvis jeg kommer i fængsel, ødelægger I mit liv og min dagligdag«

Hver uge tager Information plads på tilhørerpladserne ved en retssag. I denne uge står en ung mand tiltalt i retslokale 38 i Københavns Byret for at have truet med en foldekniv, da kunderne i hans cykeltaxa ikke ville betale
Den 35-årige tiltalte siger, at han aldrig kunne finde på at såre eller skære i nogen med kniven.

Den 35-årige tiltalte siger, at han aldrig kunne finde på at såre eller skære i nogen med kniven.

Mia Mottelson

18. januar 2020

Lad os allerførst slå fast, for dem der ikke ved det: En ’kreditkortkniv’ er en ulovlig foldekniv, designet så den ligner et kreditkort.

Dagens hovedperson er tiltalt for at besidde præcis sådan en kniv. Og for at true med den, mens han ifølge anklageskriftet sagde: »I will stab you.« Alt sammen i en 7-Eleven på Nørrebro i september sidste år.

Tiltalte E er en 35-årig karseklippet fyr fra den tyrkisktalende del af Rumænien. Han har boet i Danmark siden 2007, men hans dansk er begrænset, så der sidder en tolk ved hans ene side. På den anden sidder hans forsvarer Steffen Thorborg – en ældre hvidhåret gentleman i jakkesæt.

Frygt for overfald

Sidste år kørte E cykeltaxa i København, og en tidlig morgen den 1. september samlede han tre unge fyre op ved LA Bar i Københavns centrum. Omar, Yusuf og Ibrahim skulle til Nørrebro, og de aftalte ifølge E. en pris for turen på 200 kroner.

Undervejs ville passagererne stoppe for at købe mad på McDonald’s, og de sniffede også lattergas. Men da de ankom til Rantzausgade på Nørrebro, ville de kun betale halvdelen af det aftalte beløb.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
Hans Ditlev Nissen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Nielsen

Formålet er vel at læseren kan få et indblik i vores retssystem - på godt og ondt.

Kjeld Jensen, Mads Jakobsen, Katrine Damm, Søren Dahl, David Zennaro, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Ole jakob Dueholm Bech, Bjørn Pedersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Thomsen

Retssystemet er vanvittigt indrettet. Sager som denne, som sådan set kan betragtes som småting kan ødelægge livet for mennesker. En mands levebrød er blevet krænket, og så skal han gudhjælpemig stå skoleret og have en straffeattest, der kan betyde indskrænkede jobmuligheder, indskrænkede rejsemuligheder og måske endda i en dystopisk fremtid direkte udsmidning af landet af en eller anden fascistoid Socialdemokratisk regering.
Som tidligere straffet kan jeg tale med om den stress, det giver, at man er udstyret med et opfarende temperament, som bliver sat i kog, når man bliver truet på livet eller levebrødet. Jeg har selv prøvet det, og udover at skulle håndtere skammen ved at miste kontrollen over sig selv, skal man så også gokkes i hovedet af resten af samfundet for blot at have reageret på en situation, som man måske ikke har de mentale kapaciteter til at komme ud af uden at slå sig selv hjem på langt sigt.
Ydermere skal man så dømmes af mennesker, der ikke har den fjerneste anelse om ens situation, og som på den times tid et retsmøde tager skal forsøge at forstå den inderligt. For dem er man blot endnu et nummer i en uendelig kø.

Faktum er, at man her i livet kan deles en hånd, man kun kan tabe ved at spille. Og så forventer vi, at mennesker foretager rationelle valg på den baggrund. Grinagtigt!