Læsetid: 3 min.

Ultraliberale drømmer om åbne grænser

Hvem er i dag de stærkeste fortalere for fri indvandring? Svar: libertære tænkere som den amerikanske økonom Bryan Caplan, der ser alle indvandringsrestriktioner som moralsk forkastelige og økonomisk ufordelagtige
18. januar 2020

Dogmet blev fremsat af neoliberalismens godfather, den monetaristiske økonom Milton Friedman: ’Man kan ikke både have velfærdsstat og åbne grænser’.

I Danmark har centrumvenstre købt dogmet og valgt velfærdsstaten, og det har øjensynlig også vælgerbefolkningen. At indvandrere, som under ét kan kategoriseres som ’ikkevestlige’, er mindre velkomne, fordi de ses som mere udfordrende for velfærdsstaten, er allerede med denne klassificering underforstået.

Eksplicit er fremmedfrygten hos Italiens Salvini og Ungarns Orbán, der har opkastet sig som europæiske bannerførere for at bevare ren etnicitet og traditionel kultur. I USA forsøger Trump stadig at bygge en mur mod Mexico. At mange indvandrere mest er skidt for et samfund, er i vide kredse blevet et mainstreamsynspunkt – hvis ikke bærende konsensus.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Flø
Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lasse Glavind

Man læser begrebet "centrum-venstre" og gider ikke læse længere. Hvis en analyse/anmeldelse begynder med en misforstået og fejlagtig generalisering, så er der ligesom ingen grund til at spilde mere tid.

Steffen Gliese

Libertære har en misforstået opfattelse af, hvad tilværelsen går ud på: ikke at tjene penge, men at skabe fremskridt, der kommer almenvellet til gavn, på mangfoldige måder.
Ikke at forstå 'økonomi' er snarere et sundhedstegn og et udtryk for en evne til at se virkeligheden som virkelighed.