Interview
Læsetid: 2 min.

Virolog: »Med Corona er der 17 døde ud af en milliard kinesere. Så tør lige øjnene«

I denne uge har den frygtede Coronavirus spredt sig fra Kina til store dele af Asien og sågar til USA. Men der er trods alt kun få døde, beroliger virolog Anders Fomsgaard. Og vi skal huske på, at virus faktisk vil os det godt, siger han
Med Corona er der 17 døde ud af en milliard kinesere. Så tør lige øjnene, siger overlæge på seruminstituttet Anders Fomsgaard.

Med Corona er der 17 døde ud af en milliard kinesere. Så tør lige øjnene, siger overlæge på seruminstituttet Anders Fomsgaard.

Privatfoto

Moderne Tider
25. januar 2020

– Hvad gør Coronavirus ved kroppen?

»Det er en slags lungebetændelse, der først giver tør hoste og feber. Men inflammationen i lungerne er så voldsom, at lungerne nærmest ødelægges, og inflammationen kan spredes sig til hele kroppen. Så udvider alle blodkarrene sig, og blodtrykket falder, så der ikke kommer blod til organerne, og det kan nogen i sidste ende dø af.«

– Er du bekymret?

»Nej. Faktisk mindre nu end i starten. Der er kun 17 døde og 614 smittede, hvis vi holder os til fakta og de officielle WHO-tal. Den spreder sig langsomt, og der er moderat til lav risiko for, at den kommer til Europa. Særligt nu hvor Kina har isoleret hele byer. WHO kalder det ikke en international krise, og Kina har delt sine data med os, så vi ved, at virussen ikke er muteret.«

Anders Fomsgaard

  • Overlæge på Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik/Virus Forskning og Udvikling ved Statens Seruminstitut.
  • Forfatter til ’Det er bare en virus: Vilde beretninger om virus og kampen mod dem’.

– Hvad giver dig håb?

»Jeg mener, at virus er vores ven. Virus vil os det godt. De udvikler vores fostre, og de stimulerer vores immunsystem. Når virus endelig skaber sygdom, er det en sjælden fejl. Med Corona er der 17 døde ud af en milliard kinesere. Så tør lige øjnene. Big deal. Selv hvis den muterer og nemmere kan sprede sig, vil det til gengæld betyde, at den ikke er så farlig. Så kan den ende med bare at være en forkølelse.«

– Hvorfor kommer så mange vira fra Kina? 

»Både Corona, sars og fugleinfluenza bunder i deres markeder, hvor de har levende, eksotiske dyr side om side med mennesker, og derfor er Kina ofte leveringsdygtigt. Det er en rigtig god cocktail.«

– Hvad er din yndlingsvirus?

»Jeg blev læge lige da hiv kom. Det var skræmmende at se unge mennesker og popidoler som Freddie Mercury dø omkring en. Men hiv er meget fascinerende. Den spreder sig seksuelt, når vi forplanter os, og inficerer samtidig immunsystemet, som vi skal bruge til at komme af med den. Rigtig smart. Det er en meget imponerende virus.«

– Hvis du skulle leve i en anden tid, hvornår skulle det være?

»Jeg er tilfreds med den tid, jeg lever i, men jeg har et problem med stedet. Min forskning er international, jeg har syv ejendomme rundtomkring på planeten, og jeg spiller i et jazzorkester i Paris hver anden mandag. Jeg har også en appelsinplantage i Portugal. Og så tager hele tiden til jazzfestivaler i USA. Men home is where the heart is

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De 17 er vist blevet til 25 og det er ikke ud af en milliard, men ud af 800 smittede. Det vil med samme fatalitetsprocent betyde, at hvis en milliard kinesere blev smittet vil godt 31000000 dø af sygdommen. Det er da en slat.

Jens Mårbjerg

@Mikkel Zess
i de tre-fire uger vi nu har talt om Coronavirus er cirka 1000 mennesker blevet smittet og under 30 er døde. Store dele af Kina er lukket ned med rejsebegrænsninger, påbud om masker og fejring af nytår er mange stedet aflyst.

Til sammenligning dør mere end 200.000 kinesere hvert år af influenza og yderlige 100.000 dør med influenza som forværrende faktor ved behandling andre sygdomme fx diabetes, hjerte-kar sygdomme osv.
Så hvis vi regner lidt på det er mindst 20.000 døde af influenza(eller komplikationer) i samme periode som Coronavirus har ordnet små 30 stk.
Det er ikke urimeligt at kalde dette for et mindre problem, eller mene at dækning og respons synes ude af proportion.

Hanne Utoft, Karsten Aaen, jens christian jacobsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Her er en video, som fortæller, hvad der foregår bag kulisserne,og baggrunden for sygdommens udbrug i det hele taget. Ting som ikke refereres i de traditionelle medier.

Men se den selv:

https://www.youtube.com/watch?v=lk5XkhUKMDM&fbclid=IwAR1I-kPcl3aH-rYKkAY...

Arne Albatros Olsen

Rent statiskisk har kommentatorene her selvfølgeligt ret, men der er andre ting , som osse spiller ind.
For det første er de referede tal nok temmelig unøjagtige og stærkt underspillede , hvilket Kina er kendt for i disse situationer. Dvs. at omfanget er langt større. Desuden er det en helt ny udgave at corona-virussen, hvor man endnu ikke ved nok.
Noget tyder på at smittefaren faktisk er stor siden 18 byer i Kina er lukket ned.

En anden ting er selve sygdommens implikationer, som en disruptionsfaktor, som både lammer forbruget og væksten i store dele af Kina, og måske endda vil true " Det Himmelske Mandat", særlig hvis de logistike procedurer vil fejle, mht. til levering at nok medicinsk udstyr, fødevarer og andet til de hårdest ramte områder.

Informationerne her er meget mangelfulde , fordi der er så lidt der slipper ud.

Men se linket i ovenstående kommentar.

Vibeke Dam, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tja, her til morgen meldes allerede om 54 døde og over 2000 smittede.
Canada har set deres første tilfælde.

Så skal vi ikke lige vente med at ånde lettet op?
Det ville ikke være første gang WHO fejlbedømte en epidemi.

Steen K Petersen, Vibeke Dam, Karsten Aaen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den nye Coronavirus i Kina, har øget sin evne til at sprede sig.

Det siger Kinas nationale Sundhedskommission på et pressemøde søndag morgen dansk tid."

TV2 News

Jens Mårbjerg

Ingen påstår at den nye Coronavirus ikke er bekymrende. Blot at den massive autoritære respons, med karantæne af hele byer/regioner og svære indgreb i folks bevægelsesfrihed, synes ude af proportion, når man sammenligner med andre farlige og smitsomme sygdomme.

Mere end 2000 smittede og 50 døde, er en fordobling på 24 timer. hvilket selvfølgelig er bekymrende. Ligeså virusens mutationsevne og stigende smitsomhed.
Men det er vigtigt at huske at den nye Coronavirus, endnu er meget langt fra at være ligeså farlig og smitsom, som andre sygdomme, de fleste lever relativt ubekymret med år efter år.

Influenzavirus er et godt eksempel. De tal jeg nævnte i går er ikke fri fantasi. Influenza er en seriøst farlig og smitsom sygdom, der hvert år kræver 100-tusindvis af ofre.
Selv under epidemien i 2009 hvor smitsomhed og dødelighed steg drastisk grundet en særlig mutation, gjorde de færreste lande meget andet end at styrke vaccinationsindsatsen.

Morten Balling

@Jens Mårbjerg

Nå, synes du det? :)

Når man taler om en udvikling med en fordoblingstid, så taler man om eksponentiel udvikling. Den fatter de færreste mennesker konsekvenserne af, men lad os være flinke og stole på de kinesiske tal, og være ultrakonservative i vores estimat af en fordoblingstid ud fra de data vi har.

I så fald ser progosen således ud:

Søndag: 2000
Tirsdag: 4000
Torsdag: 8000
Lørdag: 16000
Mandag: 32000

Enhver epidemi klinger af på et tidspunkt, men 2019-nCoV er først lige kommet igang. Sars udviklede sig over adskillige måneder. Med en fordoblingstid på to dage så når vi op på 33 millioner tilfælde på 30 dage, og hvis den udvikling fortsatte, så ville hele Jordens befolkning være smittet på under to måneder.

Der er mange ting vi ikke ved endnu: Hvad er R0 (hvor mange raske smitter en syg i gennemsnit)? De officielle tal ligger omkring 3-4, men der har været nævnt tal op til 14-18. Det svarer til mæslinger, som regnes som værende ekstremt smittefarlig. Hvor lang er inkubationstiden? Muterer virusen (blandede udmeldinger)? Hvad er de reelle kinesiske tal?

Jo mere virusen spredes til andre lande desto mere data får vi at arbejde med, men lige nu ved vi alt for lidt til at kunne sige noget om, hvor galt det reelt står til. 2019-nCoV ligner ikke bare en hård influenza. Så havde kineserne ikke reageret som de gør nu.

Vær opmærksom på at der også er andre interesser på spil end bare sundhed. Dow Jones dykkede 250 point da det sidste amerikanske tilfælde blev kendt.

https://www.marketwatch.com/story/scientist-who-simulated-the-global-imp...

Erik Bresler, Steen K Petersen, Vibeke Dam, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu fraråder Udenrigsministeriets Borgerservice alle rejser til Hubei provinsen, hvor byen Wuhan ligger.
Dér er epicentret for smitten, der angiveligt startede på et lokalt fiskemarked, hvor der også blev handlet med eksotiske dyr, såsom aber, flagermus og ulveunger.

De kinesiske myndigheder mener, at smitten kommer fra netop et af disse dyr, og har nu langt om længe forbudt al handel med disse.

As we speak.. En person er nu under observation i Østrig for virussen.

“Flere døde af cor­o­navirus: Danmark fraråder alle ikke-nødvendige rejser til kinesisk provins”

https://www.dr.dk/nyheder/udland/flere-doede-af-coronavirus-danmark-frar...

Jens Mårbjerg

Når først hysteriet har fat, fordamper fornuft og faglighed som dug for solen.
SARS var nyere tids største storm i et fingerbøl.
Danske læger i heldragt og gasmaske for at behandle en virus med langt lavere smittefare og dødelighed end mange vira og baktusser vi lever ubekymret med år efter år.

@Morten Balling,
Ja, det mener jeg ;)
Når antallet af rapporterede smittebærer pludseligt stiger så drastisk, kan der selvfølgelig være tale om muteret virus med langt større smittevektor. Og det skal vi være opmærksomme på.
Men langt mere sandsynligt, baseret på erfaring, er dog at årsagen skal findes i kombination af et yderst tvivlsomt kinesisk sundheds-hieraki med mange politiske mellemmænd; den autoritative stats illusion om kontrol. Samt lav-praktiske problemer med diagnosticering og afrapportering, meget muligt kompliceret unødigt, af de drastiske foranstaltninger.
Men lad os nu se de kommende dage om der falder ro på eller smitten eksploderer.

Morten Balling

@Jens Mårbjerg

Ja i dag, mandag, er tallet så vidt jeg kan se 2744. Det flugter med det jeg skrev i går. Lad os se i morgen, hvor tæt på 4000 vi kommer.

Til gengæld det det umiddelbart ud til at dødeligheden er lavere end Sars. Her snakker vi "kun" ~3% hvis man kan regne med tallene.

Vibeke Dam, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

4515

Så vidt jeg kan regne mig frem til med de de tilgængelige data, så udvikler epidemien sig eksponentielt med en fordoblingtid på 1,7 dage. De 4000 tilfælde jeg forudsagde forleden var baseret på et konservativt estimat på fordoblingstiden værende 2 dage.

Hvis epidemien fortsætter som nu:

10. feb: over en million tilfælde. Den tør jeg godt sætte mine penge på.

27 feb: over en milliard tilfælde. Mere usikker, fordi vi her er oppe på en stor del af Jordens befolkning.

@Jens Mårbjerg
"Når først hysteriet har fat, fordamper fornuft og faglighed som dug for solen."?

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Mårbjerg

@Morten Balling, du kan ikke beregne udbredelse linært.
Omkring 13% af verdens befolkning, der ikke har adgang til vaccine, smittes med influenza de fleste år, nogle år mange flere. Og vaccinen giver aldrig 100%.immunitet, da influenza muterer med stor hast.
Det er en pandemi efter alle kunstens regler, og ved sæsonstart ligner det Armageddon hvert eneste år, med skræmmende fordoblingsrate.
De fleste oplever dog ikke andet end et par sløve dage med feber og ubehag.

Coronavirus i nuværende form udviser lignende smittefare og patologi.
Den er ikke exceptionel farlig og jeg må fastholde at årsagen de spring vi ser i antal af smittede og døde, med stor sandsynlighed, skal findes i de nævnte politiske og lav-praktiske forhold.

Morten Balling

@Jens Mårbjerg

I dag citerer Guardian "state media" for det ovennævnte antal registrerede tilfælde. De citerer samme kilder for "almost 1,000 people in critical condition". Det er mere end 20% af de registrerede tilfælde. Der er 100% sikkert flere tilfælde end de registrerede. Bare det faktum at mennesker ikke altid går til lægen når de er syge taler for dette. Derudover er der risikoen for at blive smittet hos lægen som helt sikkert også holder nogle tilbage, og mange ved ikke at de er smittet endnu.

Prøv at plotte de data vi har ind i et regneark, og fit en eksponentiel trendline. Med de nye tal i dag ryger korrelationen op på 99,51%. Den udvikling bliver, ligesom enhver anden eksponentiel udvikling i et lukket system, ikke ved for evigt, men vi er desværre først lige kommet i gang med 2019-nCoV.

Jeg prøvede i går, foranlediget af det lidt grove estimat jeg lavede forleden at finde så mange data jeg kunne og lave en bedre model. Den forudsagde at tallet i dag skulle være 4502, eller skræmmende tæt på det officielle 4515. Det er iøvrigt samme model som viser en fordoblingskonstant på 1,7 dage.

Modellen forudsiger (selvfølgelig) også antal dødsfald pr. dag, og i dag er det tal lavere end modellen forudsagde. Det skyldes formentlig at det kun er et datapunkt, og kan forklares med at situationen er så kaotisk i Kina at de ikke får indberettet data. Eller at de er fulde af løgn. Indtil i dag har de officielle dødstal passet med en korrelation på 100,0% hvilket altid bør få en til at hæve et øjenbryn, men her er jeg ude i ren spekulation, kun bakket op af sandsynlighedsregning.

Niels Duus Nielsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det at virusset smitter på trods af at man ikke udviser symptomer, og at inkubationstiden er op til 14 dage, gør at det er yderst vanskeligt at estimere tal for smittens fremskriden.

Måske skal vi regne med flere end de 4515 smittede.

Vibeke Dam, Niels Duus Nielsen, Lillian Larsen, Morten Balling og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den første danske patient er lige nu ved at blive undersøgt for smitte med coronavirus i isolation på Aarhus Universitetshospital.

Det bekræfter hospitalet over for DR Nyheder."

Morten Balling

Det er virkeligt spinkle data jeg har at arbejde med, men jeg har prøvet at se på udviklingen af tilfælde udenfor Kina.

Her ser de tal jeg har fundet ud som følger:

23. jan: 16 tilfælde
26. jan: 47 tilfælde
27. jan: 68 tilfælde

Hvis man fitter en eksponential funktion til de tal korrelerer det 100%, dog her med en fordoblingstid på 1,9 dage. Statistikken er yderst shaky, men tallene tyder på at epidemien også vokser eksponentielt udenfor Kina.

Vibeke Dam, Niels Duus Nielsen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Sundhedsstyrelsen fortæller stolt, hvordan alting er koordineret og hvordan denne situation er håndteret efter bogen. Hvad laver ham med det hvide tøj, uden maske, med hovedet i mobilen så i det her klip?!?

https://www.dr.dk/nyheder/indland/styrelse-om-coronamistanke-mod-dansk-m...

(Ca. midt på siden)

Klippet er voldsomt zoomet, hvilket kan få det til at se ud som om han står tættere på ambulancen, men det virker en smule utjekket. Står han og holder elevatoren tilbage? Desinficerer man så elevatoren efter brug, og regner man med at kunne være ligeså "grundige" når der lige pludselig er mange flere patienter?

Lidenlund?

Mikkel Zess, Vibeke Dam, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Danskeren var heldigvis ikke smittet, men (fra dr):

"Tre personer mere er smittet med coronavirus i Tyskland
Tre personer ser ud til at være blevet smittet af deres kollega, der fik coronavirus fra kinesisk kollega."
Den kinesiske kvinde der havde holdt en træningsøvelse med dem og flere andre "begyndte at følge sig syg på vej hjem med flyet den 23. januar"

Morten Balling

Ja det er ret problematisk at det lader til at man kan smitte andre før man får symptomer. Det gør f.eks. også at scanninger af rejsendes temperatur kan vise sig at være relativt ineffektive. På positiv siden ser det stadig ud til at R0 er relativt "lav", og at dødsraten er væsentlig under Sars og Mers.

Vibeke Dam, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

I denne artikel fra Lancet i dag nævner de en dødsrate på 11 ud af 99 tilfælde (11%).

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30211-7/fulltext

Lillian Larsen

Hvad med karantæne til dem, der hentes hjem?

Steen K Petersen

Med Corona er der 17 døde ud af en milliard kinesere. Så tør lige øjnene. Big deal.

Udtaler Anders Fomsgaard, Virolog, den 25 januar 2020

Hvordan synes du nu, Anders, det går.

Godt råd Anders, husk at vaske dine hænder inde du tørre dine øjne

Vibeke Dam, Anne-Marie Krogsbøll og Jesper Eskelund anbefalede denne kommentar