udligning
Læsetid: 10 min.

Til borgermøde i Rudersdal: »De, som kan noget, dem kalder man så ’de rige’«

De seneste uger har regeringen og en række andre partier forhandlet om, hvorvidt de rige kommuner skal betale mere til de fattige i den kommunale udligning. Udspillet fra regeringen har skabt vrede i en række nordsjællandske kommuner – blandt andet i Rudersdal, hvor der mandag var indkaldt til borgermøde
Lokale var mandag mødt op på Rudersdal Rådhus for at udtrykke deres vrede over regeringens forslag til en udligningsreform.

Lokale var mandag mødt op på Rudersdal Rådhus for at udtrykke deres vrede over regeringens forslag til en udligningsreform.

Nanna Navntoft

Moderne Tider
29. februar 2020

På Rudersdal Rådhus er borgerne vrede.

Det er mandag aften, og der er borgermøde om den kommunale udligning på rådhuset, hvor de lokale er mødt op for at udtrykke deres vrede over regeringens forslag om at ændre udligningen, så de rigeste kommuner skal betale mere til de fattigste kommuner.

En halv time inden mødet kommer Peter Hansen gående over parkeringspladsen. I sorte sko og tweedjakkesæt. Han går ind ad hovedindgangen til det gamle rådhus, som er opført i norsk marmor og ligger med Geel Skov i baggrunden, gennem forhallen og videre op ad den brede trappe til et lokale på anden sal, hvor der er stillet stole op på lige rækker. Han stopper uden for lokalet.

»Der er bare en måde at hæve skatten på,« siger han om regeringens forslag.

Han er på vej ind for at finde en ledig stol, men har tid til at tale med Information inden.

»Det næste bliver vel ens huse.«

Peter Hansen er selvstændig erhvervsdrivende og konsulent, og han har fulgt med i de seneste ugers debat om udligning og ved, at Rudersdal ifølge regeringens udspil skal betale 200 millioner kroner mere om året i udligning.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Men det er jo ikke en veldrevet kommune! Det er en kommune, der holder sine offentlige tilbud på et minimum, hvor f.eks. busforbindelserne er ad Pommern til (hvis de så rent faktisk kørte dertil - !) m.m.
Man lukrerer på, at en stor del af borgerne kan betale selv, så de, der ikke kan, bliver holdt nede eller bliver tvunget væk.

Karsten Aaen, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Carsten Munk, Søren Bro, Hans Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den pågældende embedsmand lider jo under at have bosat sig i et område, hvor folk tjener enorme - eller bare moderate - formuer, har haft fordelen af en ekstremt lav rente i snart 20 år, men pga. husprisernes himmelflugt har måttet se ejendomsskatterne stige.
Det samme er så måske ikke tilfældet i Jylland; men hvis man finder det attraktivt, så må man jo sælge sit hus til 10 mio og købe et i Jylland til 4 og høste den fordel.

Karsten Aaen, Claus Nielsen, ingemaje lange, Kim Houmøller, Jane Jensen, Dan D. Jensen, Carsten Munk og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Steffen Gliese

Jeg synes du overdriver det argument med huspriser. Hvis man har mere end et hus, kan man selvfølgelig bare sælge nummer to, men man bor jo et sted fordi ens familie og venner er der. Sålænge man bliver boende, kan man jo belåne værdistigningen, hvis nogen vil give et lån, men det er vel ikke et rimeligt krav at stille til en 70 årig?

Jeg synes jeg møder for mange arbejdsføre rundt om i provinsen, der har indrettet sig med en eller anden offentlig hjælp, minimale boligudgifter og omfattende sorte indkomster. Jeg ville ikke selv bytte med dem, men jeg synes flere af de nævnte i artikelen har en pointe i, at de ses som "de rige" der bare kan malkes af de stakkels provinsianere.

Per Torbensen, Rikke Nielsen, Claus Nielsen, Jens Winther og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Blev problemerne ikke løst hvis der skete reformer på boligområdet .

- grundpriserne mv. skulle være til at betale for alle
så kunne lavtlønnede også bosætte sig i området og der ville kunne skabes en bedre sammenhængskraft - så "vi" ikke skulle høre bemærkninger om folk på Lolland arbejder osv.

- Ligeledes skulle der være krav om billige boliger i ALLE kommuner så folk med lavindkomst havde råd til at blive beboer i alle kommuner. Det har været en STOR fejl at nogle kommuner har kunne undgå socialt boligbyggeri og andre kommuner har måtte tage slebet - og nu jammer de kommuner ,der har undsagts sig at få disse boliger, sig over at skulle give de overbelastede kommuner en hjælpende hånd.

Det virker som det gamle ordsprog først tisser man på folk og så råber man at de lugter.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Henrik Brøndum, du skriver:
"Jeg synes jeg møder for mange arbejdsføre rundt om i provinsen, der har indrettet sig med en eller anden offentlig hjælp, minimale boligudgifter og omfattende sorte indkomster"

Jeg undrer mig over hvor du færdes så du møder "for mange ...." og får indgående kendskab til folks arbejdsevne, økonomi og boligforhold og "omfattende sorte indkomster", eller er det bare iflg. dine fordomme.

Ib Christensen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Anders Sørensen, Dan D. Jensen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Minna Rasmussen, Randi Christiansen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

»De, som kan noget« er ikke folk, der bor i de rigeste kommuner. Her lever man på arv og på at stjæle resultatet af andre menneskers arbejdsomhed. I sin egen privilegieblindhed bilder man sig så ind, at man »kan« noget, men nogle af de mest hjælpeløse snakkechatoller, jeg har mødt, har netop været fra de egne.

Nå, nok om det, med sådanne parallelsamfund (rigmandsghettoer) kan vi ikke drive et samfund, så til lommerne.

Steen K Petersen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek, Mogens Holme, gert rasmussen, Dan D. Jensen og Martin Mortensen anbefalede denne kommentar
Dan D. Jensen

Ynkeligt det det ord der falder mig ind.

Henrik Brøndum

@Henning Kjær

Det er klart at mine sporadiske iagttagelser ikke er fyldestgørende.

Men derfra til at ignorere, at der findes en udkant med en voksende befolkningsgruppe der holdes i live af lige dele landsbyromantik og offentlig hjælp, er at drive den for langt.

Per Torbensen, Claus Nielsen, Jens Winther og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Løsningen på alle udligningsstrabasser, som jo som så meget andet er et forholdsvis nyt fænomen, er at gøre som vi tidligere gjorde det - Den gang var der ingen forvrøvlet debat som nu.

Alle udgifter som overførelsesindkomster, skoler, daginstitutioner, sygehuse, infrastruktur, kommende klimasikring osv. skal igen afholdes af staten gennem skatter, afgifter, moms osv.. Derved sikres ensartede betingelser i hele lille Danmark. Tillige spares der milliarder på offentlig administration. De penge kan så igen gå til at få en ordentlig hjemmepleje, daginstitutioner, skoler osv.. Altså skabe værdi frem for at bureaukratisk tåbelighed.

I det heletaget skal focus tilbage på reel værdiskabelse frem for moderne værdiløse pseudo værdier som ikke har andet formål end at udbetale store lønninger til behagelige cafe latte tilstande for hævesænkebord segmentet. Men komplet værdiløs for samfundet.

Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@Henrik Brøndum - sikke et dejligt positivt syn du har på os provinsboer og vores muligheder. Det samme kunne gælde damen i artiklen, som spørger hvor meget de arbejder på Lolland. Og den pensionerede embedsmand? Han er jo offer for den ulighed kapitalismen skaber, ligesom så mange andre. Det er jo et aspekt af den ulighed udlingingen skal kompensere for. Men tænk at der faktisk er en lille fordel for en lille gruppe jyder, i forhold til de rige Rudersdal-beboere?! Det er ALTSÅ også for dårligt ... :p

Carsten Munk, Steffen Gliese, ingemaje lange, Christian Mondrup, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Henrik Brøndum.
Ingen lever af landsbyromantik, og dem der er trunget til at leve af offentlig hjælp tvinges/kan med stor økonomisk fordel flytte til/bo i udkantens lavere boligudgifter. Påstanden om omfattend sorte indkomster er din blandt borgere på offentlig hjælp er din fordom.

Da du ikke med et ord dokumenterer hvor du har dine iagttagelser fra (hvorfra din verden går), kan jeg kun tage det som en bekræftelse af at dine påstande er = dine fordomme.

Det man/du ignorer er, at de unge er tvunget til større byer/storbyer for at få en uddannelse, mens staten centraliserer efter bedste evne og bidrager til affolkningen i "udkanten".

Steen K Petersen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvem er det også lige, der i høj grad er brugere af sort arbejdskraft?
Gæt selv, hvilke kommuner de bebor ;-)

Carsten Munk, Steen K Petersen, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese, ingemaje lange og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Da den ulovlige brug af udenlandsk arbejdskraft hører til i den lyssky kategori, er det selvsagt svært at sige noget om, hvor stort problemet er, men ifølge Hasse Mortensen er det stort.

»Jeg kan ikke sige, hvor mange tusinde det er, men det er mange. Når vi har tilsynsførende ude i København og Nordsjælland, møder de næsten hver eneste dag hånd-værkere, der ikke er registreret i Registeret for Udenlandske Tjenesteyder.«

– Er problemet da særligt stort i Nordsjælland og Købehavn?
"Det ser umiddelbart sådan ud. I hvert fald ligger frekvensen af de sager, som både vi, SKAT og politiet har, meget tættere her, end i resten af Danmark. Det gælder både mere formelle byggerier og private entrepriser på egne boliger."

https://www.information.dk/debat/2012/10/problemet-ogsaa-private-hjem

Ib Christensen, Dorte Sørensen, Steen K Petersen, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese, ingemaje lange og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Hoby, næstformand i LFS (Socialpædagogernes Landsforbund, red.), som man vist ikke kan beskylde for andet end at være ræverød, er dog helt uenig i de bagvedliggende principper for udligningsreformen.

I Debatten på DR2 i torsdags, afviste han at der reelt var rige og fattige kommuner, fordi ALLE kommuner er blevet besparede og økonomisk udsultede i mange år.

Istedet for udligningen kommunerne imellem, der sætter falske modsætninger op kommunerne imellem, mener Jan Hoby at især Budgetloven, Serviceloftet og Anlægsloftet forhindrer kommunerne i at realisere deres potentiale, samt benytte sig af deres overskud til velfærd.

Dorte Sørensen, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Flemming Berger, Henrik Brøndum og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Der findes selvfølgelig både rige og fattige snydepelse. Problemet er her, at man ved at hælde endnu flere penge i udkanten, risikerer at skabe yderligere grupper der slet ikke er med i noget "hvidt".

Steffen Gliese

Det er jo ikke sådan, at der INGEN aktivitet er i de såkaldte udkantsområder - og for nogles vedkommende er stor aktivitet så småt begyndt at gå i gang, bl.a. på Lolland.
Vi lider faktisk under den dårlige omtale - selvom vi har noget af landets bedste landbrugsjord, hvoraf meget omlægges til økologi og anden bæredygtig drift i disse år, at der er et efter omstændighederne blomstrende kulturliv OG ikke at forglemme en bæredygtig energiproduktion, der forsyner en meget stor del af hovedstadsområdets husstande.
At det imidlertid i dag er passive aktiviteter, såsom investeringer i boligmarkedet og attraktive boliger, der driver økonomien, er en kilde til den største grad af ulighed. Moderne kapitalisme favoriserer vilkårlige markedsforhold fremfor egentlig værditilvækst.

Dorte Sørensen, jens rasmussen, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Henrik Brøndum.
"yderligere grupper der slet ikke er med i noget "hvidt"."
Nu påstår du der er grupper der slet ikke er med i noget "hvidt". Mig bekendt er de største organiserde sorte indkomster knyttet til handel med stoffer, og det er ikke bomuld.
Handel med stoffer er størst i København og i de større byer, som er leverandør til "udkanten".

Offentlige myndigheder (staten incl. regioner og kommuner), institutioner og styrelser hælder årligt enorme summer i de i forvejen rige/velhavende områder. For efterhånden mange år siden var København på spanden, og staten hældte milliarder i byen.

For at nå til en accept, af man bør bidrage til hele Danmark hvis man har noget at bidrage med, er at forså hvorfor det kan lade sig gøre at lave en velhavende kommune. Hvorfor er det så svært at forstå, at en velhavende kommune er velhavende fordi der er job og formuer der eksisterer fordi der er et HELT Danmark, som den kommune eksisterer i. Vellønnede job, virksomheder og formuer i Rudersdal vil ikke eksistere uden hele Danmark. Glasuren på Lagkagen kan ikke bare være glasuren, uden der er en hel lagkage den nyder godt af at være toppen af. Glasuren vil holde meget bedre hvis hele lagkagen holder sig godt. Hvorfor er det så svært at få øje på motivationen til at bidrage med, at bunden af lagkagen også holder sig godt. Alternativt kan glasuren måske bare prøve at være glasur uden resten af lagkagen, og så se hvordan det kommer til at gå.
Så hold nu kæft og find en glæde ved at bidrage til noget fælles bedste, ellers ender det med, at man fristes til at håbe på at det kommer så vidt, at nogen kommer forbi Rudersdal med en høtyv, og på en helt anden vis kræver lidt tilbage.

Jens Christian Jensen

Fordommene stortrives på tværs af holdninger - også her i tråden.

En fornuftig dialog skal ikke indeholde fordomme. Det er ofte folk uden fornuftige og valide argumenter der bruger fordomme som bevis for en påstand.