Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Behøver min søn at vide, at hans lærer er bøsse?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her har en lærers åbenhjertighed over for en 0. klasse bragt en mor i tvivl
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Her har en lærers åbenhjertighed over for en 0. klasse bragt en mor i tvivl

Mia Mottelson

Moderne Tider
15. februar 2020

I min søns 0. klasse skal de frem til sommer have en vikar for en lærer, som er på barsel. Vikaren har præsenteret sig for klassen med sit navn og en oplysning om, at han »er gift med en mand, og det er der ikke noget underligt i«.

Jeg er enig: Det er der intet underligt i. Jeg er til gengæld i tvivl om, hvor vigtigt det er for en dreng på seks at have styr på sin lærers seksuelle orientering.

Er det en tvivl, svarpanelet kan hjælpe mig med?

Svar I:

Jeg kan ikke mindes en eneste lærer, hvis privatliv jeg var uvidende om. Vi kendte navnene på deres mænd, koner, børn og husdyr – enten fordi de havde fortalt lidt om sig selv, eller fordi vi udfrittede dem.

Så der er intet underligt i, at din søns lærer fortæller, at han er gift med en mand. Han kunne så lige have oplyst mandens navn for en god ordens skyld. Måske synes du, det er underligt, at læreren understreger, at hans ægteskab ikke er spor underligt, fordi han på den måde imødekommer en reaktion, som ikke falder en seksårig ind.

I så fald synes jeg, du skal trække på skuldrene og tage formuleringen til dig som en genvej til at underliggøre hverdagen, hvis den bliver for triviel. Sig for eksempel: »Jeg vil have, at du står op nu – og det er der ikke noget underligt i,« eller: »Din far/mor/anden person diskuterer bare – og det er der ikke noget underligt i,« og se, hvordan det virker.

— Lone Nikolajsen

Svar II:

Det handler vel ikke så meget om, at ungerne skal have styr på deres lærers seksuelle orientering, men om at de skal forstå og acceptere, at to mænd og to kvinder kan elske hinanden og bo sammen lige så vel som en mand og en kvinde. At det er normalt.

Formuleringen – at han er »er gift med en mand, og det er der ikke noget underligt i« – virker derfor unødigt defensiv. Den giver bagslag, fordi den netop giver indtryk af, at det er lidt underligt og særligt. Hvorfor ikke bare sige: »Hej, jeg hedder Søren, er 45 år og bor i Birkerød med min mand, Tobias, vi går meget op i biavl og klatring …«?

Jeg kan godt forstå, at homoseksuelle har lyst til at fortælle den slags med det samme. Jeg har læst, at hver fjerde homoseksuel ikke tør være åbne om sin seksualitet på arbejdspladsen, og det er jo en helt horribel statistik i 2020. Det bliver kun bedre, hvis så mange som muligt er åbne om, hvem de er.

— Christian Bennike

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dejlig vikar. De kære poder kan da kun blive klogere.

Kristian Jensen, Klaus Lundahl Engelholt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Vikaren mener åbenbart det er vigtigt. Men vedkommer det andre, da det er en privatsag?

Accepter det! Din søn ved det formentlig allerede...

Klaus Riborg Andersen

Er det ikke bare en kommentar blandt mange...… , mon ikke din søn overlever!

Det er bedst for læreren fra startn at fortælle han er gift med en mand, ikke af hensyn til børnene, men af hensyn til børnenes forældre. Klare linier og ingen behov for sladder, det er altså endnu ikke alle voksne danskere der er så helvedes tolerante overfor ikke mainstream levevis.

Kristian Jensen, David Zennaro, Carsten Svendsen, Lisbeth Larsen, Bo Mortensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er ellers mit indtryk, at homoseksuelle vil betragtes som helt almindelige, normale (= normen) mennesker. At det ikke skal være noget specielt, at de spiller på det andet hold. Hvorfor så ligefrem selv gøre opmærksom på det? Og så over for små børn - ville det ikke være mere passende, hvis det evt kom frem i et naturligt forløb?

Randi Christiansen

Jeg mener, måske finder andre ens levevis underlig, men det vigtigste er vel, om man selv fører sig med selvfølge og naturlighed.

@ Randi

"Det er ellers mit indtryk, at homoseksuelle vil betragtes som helt almindelige, normale (= normen) mennesker. At det ikke skal være noget specielt, at de spiller på det andet hold. Hvorfor så ligefrem selv gøre opmærksom på det? Og så over for små børn - ville det ikke være mere passende, hvis det evt kom frem i et naturligt forløb?"

Hvad synes du, er et naturligt forløb?

Bjørn Pedersen

Må erklære mig mest enig med Bennikes perspektiv. Der er noget kunstigt, eller unødigt defensivt i lærerens formulering (hvis vi altså accepterer præmissen om at brevskriveren gengiver lærerens ord korrekt). For som Bennike også siger ville formuleringen "..og det er altså helt naturligt", netop kunne få nogle børn til at undre sig om hvorfor det skal tilføjes til oplysningen om at han er gift med en mand. Det der er naturligt, behøver ikke fremhæves som at det er naturligt. Det er det bare.

Det at børn og lærere kan lære hinanden at kende, snakke sammen som om deres familier, simpelthen small-talke lærer og elev i mellem er et godt aspekt af pædagogikken, der kan lære børn at de mere rigide hieraki- og statusroller de har i lande som Frankrig, Storbritannien og USA ikke er noget man som voksen behøver at følge som den eneste rigtige arbejds- og almene omgangskultur.

Kristian Jensen

Det kan jo være at din søn eller andre børn i O. klasse selv kommer til at møde nogen ude i verden, eller selv får eller har en anden seksuelorientering en den mest gængse. Så er det nok ikke så tosset at have mødt en lærer, som gik foran med et godt eksempel og prøvede at vise at det er fuldt ud acceptabelt at være lidt anderledes.

Randi Christiansen

@susan - et forløb, hvor man ikke ligefrem promoverer sin seksuelle orientering. F.eks. hvis nogen spørger, eller man følges ad til et arrangement. Hvadsomhelst, det kan du vel selv tænke dig til. Eller f.eks. i skokens undervisning, hvor det vil være naturligt at tale om forskellige seksuelle orienteringer.

Hvad nu hvis man f.eks. havde en meget særlig seksualitet, skulle man så også lige gør opmærksom på den? Eller er der grænser for, hvad man behøver at involere børn i?

Seksualitet tilhører i den grad det private rum, hvilket naturligvis ikke betyder, at man på nogen måde skal skamme sig. Almindelig pli, hvis det ellers stadig er comme il faut, kommer man langt med. Og børns rum bør man i særdeleshed respektere og værne om. Hvilket mht seksualitet ikke er det nemmeste i disse pornoficerede tider.

Jeppe Lindholm

Tåbelig vikar. Han skal ikke blotlægge sit privatliv overfor små børn i 0. klasse. Han tildeles hermed en næse.

Jeg har nogle gange spekuleret over, om heterosexuelle mennesker også funderer over heterosexuelle menneskers måder at have sex på, når de er til deres bryllypper. Er det virkelig noget folk tænker over? Hvorfor er det så så vigtigt for folk at understrege, at det er en privatsag, når heteroer i årtier har offentliggjort deres sexuelle orientering med bryllupsbilleder og det hele.