Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg har mareridt om min bankrådgiver

Hver uge svarer Moderne Tiders brevkasse på spørgsmål fra læserne. Her har en boligkøber et lidt utraditionelt problem med sin bank
Hver uge svarer Moderne Tiders brevkasse på spørgsmål fra læserne. Her har en boligkøber et lidt utraditionelt problem med sin bank

Mia Mottelson

Moderne Tider
15. februar 2020

Jeg har efter mange års nøl endelig besluttet mig for at købe min egen lejlighed. Ja, det er et lortetidspunkt at købe på, men min økonomi er rimelig solid, og jeg har efterhånden erkendt, at der aldrig igen kommer et godt tidspunkt at købe en lejlighed i København.

Men … de seneste uger har jeg været plaget af mareridt om min bankrådgiver. Det er altid det samme, der sker: Vi holder møde i en form for supermarked, der godt kunne ligne Netto, og jeg kæmper for at få et ord indført, mens han skiftevis taler i tunger, river mit budgetudkast i stykker og griner hånligt af mig, inden han morfer om til Kaare Dybvad – det er som regel her, jeg vågner badet i sved.

Hvad skal jeg stille op med det mareridt? Hvad betyder det? Er det en form for varsel om, at jeg alligevel skal vente med at købe?

Jeg kunne selvfølgelig kontakte en psykolog, men med mit forestående boligkøb for øje vil jeg i første omgang hellere spare de penge og søge hjælp hos jer.

— Boligkøberen

Svar I:

Angstens sved drev af mig, da jeg for snart fem år siden købte min første andelslejlighed. Det føltes komplet sindssygt at kaste mig ud i et liv som gældsslave – også selv om jeg kun lånte 600.000 kroner. Hvad hvis renten steg? Hvis jeg havde overset eller misforstået noget? Ville jeg blive stavnsbundet til min toværelses? Det er nok kun sundt, hvis det at købe bolig giver anledning til tvivl og usikkerhed.

Men især når du skriver, at din økonomi er solid, synes jeg ikke, det skal være økonomiske argumenter om boligprisernes niveau og den nyindgåede boligaftale, der skal afgøre, om du skal købe nu. Spørgsmålet er langt mere eksistentielt.

En bolig er et hjem, ikke et investeringsobjekt. Du skal derfor ikke købe, fordi du har råd eller tænker, at det er ’et godt tidspunkt’ at købe på. Du skal gøre det, fordi du har lyst til at bo netop der. Fordi du er klar til at eje en fast base, der vil gøre dig mindre fri til at flytte efter et spændende job eller downsize din økonomi for at have tid til andre ting.

Så bunder dit mareridt i angsten for en mere fastlåst tilværelse?

Jeg er ked af, hvis jeg kun har bidraget til at øge behovet for at opsøge psykologhjælp.

— Gry Inger Reiter

Svar II:

Det mest nærliggende er jo at skifte bankrådgiver. Eller bank. Hvis mareridtene fortsætter, kan du vel modarbejde uhyggen noget ved at bede din bankrådgiver – den vågne udgave – om, at møderne om dine forhold fremover afholdes i et passende indbydende og mindre Netto-agtigt lokale. Pengeinstitutterne råder faktisk over den slags intime omgivelser, hvor man henholdsvis opnår lån eller bliver truet og skældt huden fuld.

At købe bolig er skræmmende. Har du ikke været på den før, er det formentlig den mest omfattende transaktion i dit liv kun overgået af dit eventuelt næste boligkøb. Ser man tallene rigtigt, er det jo absurd at sætte sig i en sådan gæld uden garanti for, at priserne bliver ved med at stige.

Det er på den baggrund ikke så sært, at (vi er mange) almindelige mennesker der oplever begivenheden som en mellemting mellem eufori og radbrækning.

Én ting skal du altid huske, uanset hvor flink bankpersonen folder sig ud: Bankrådgiveren er bankens rådgiver. Ikke din.

— Georg Metz

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er ikke nogen Jung. Men hvis jeg havde natligt mareridt, omkring
Kaare Dybvad, så ville jeg stille mit boligkøb i bero. Bare lidt.

Og så, det mere alvorlige, køb nu, det bliver aldrig billigere.