Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min yndlingssportsgren er blottet for moral

Hver uge svarer Brevkassen i Moderne Tider på spørgsmål fra læserne. I dette brevkasseindlæg spørger en læser, om man kan tillade sig at være fodboldbegejstret, når sportsgrenen samtidig er korrupt og udemokratisk
Hver uge svarer Brevkassen i Moderne Tider på spørgsmål fra læserne. I dette brevkasseindlæg spørger en læser, om man kan tillade sig at være fodboldbegejstret, når sportsgrenen samtidig er korrupt og udemokratisk

Mia Mottelson

Moderne Tider
22. februar 2020

Jeg er havnet i en småpersonlig first world-kattepine, formentlig som andre fodboldtilhængere. Det er især i kølvandet på den dom, Manchester City har fået for at bryde med reglerne for Financial Fair Play.

Min småiturevne sindstilstand skyldes, at jeg med en enorm grad af nydelse ser fodboldkampe, når jeg kan komme til det. Men det er jo sådan, at ud over selve spillet, er det måske den mest primitive, kapitalismedrevne, inkompetente og umoralske branche, der kan siges at eksistere.

De internationale forbund er korrupte. Firmaerne (klubberne) er udemokratiske. De ejes gerne af totalitære prinser eller vodkadrikkende rigmænd. De store spillere betaler ikke skat. Og det er ikke helt skævt at kalde arbejderne på diverse stadionbyggerier for slaver. Men hva’ faen. Det ændrer jo ikke ved underholdningsværdien i spillet.

Problemet er, at vi – tilhængerne, seerne – konstant er med til at holde liv i den kapitalisme-totalitære trædemølle, som fodboldverdenen egentlig er.

Er det fint nok bare at se den anden vej?

— K

Svar I:

Jeg ser ikke fodbold. Faktisk har jeg ikke set en eneste fodboldkamp, siden jeg som teenager var på stadion i Aarhus og se en AGF-kamp for at indynde mig hos en anden sød teenager. Men det er lige meget, for så ser og forbruger jeg så meget andet, der heller ikke efterlader mig med god smag i munden.

Jeg forarges middelklasseoverlegent af dem, der ikke kan styre deres økonomi i ’Luksusfælden’ og sluger forvredne kropsidealer råt i ’Keeping up with the Kardashians’.

Alene ved, at du skriver til os med din bekymring, bliver jeg overbevist om, at du nok forholder dig til verden på alle mulige andre 2020-agtige måder. Lur mig, om du ikke har skåret ned på kød- og tøjindkøb, udlandsrejser og som minimum har googlet, hvad en elbil koster.

Så ved du hvad, nyd dine udemokratiske og overkapitalistiske fodboldkampe. Det kommer ingen til gode, at du stensikkert alligevel ender med at se dem, men i smug og med dårlig samvittighed.

— Sally Frydenlund

Svar II:

Du lyder som en god venstreorienteret, der har dårlig samvittighed over mange ting. Dermed har du stillet dit spørgsmål til den rette avis, og her er et bud på, hvad du kan gøre:

Trin 1: Find dig en klub, der afspejler dine værdier. I en fodboldverden fyldt med skurke er det rart at holde med heltene – så hvad siger du til en antikapitalistisk Hamborgklub med venstreradikale fans, der er klar på at slås med nynazister? St. Pauli må være noget for dig.

Trin 2: Brug pay-per-view som aflad. Hver gang St. Pauli spiller, donerer du 100 kroner til Human Rights Watch for at forbedre vilkårene for de migrantarbejdere, som slider sig selv ihjel ved at bygge fodboldstadioner i Qatar. Taber St. Pauli – og det gør de ofte – smider du 100 kroner oveni.

Værsgo, en lille totrinsraket, der hjælper på den dårlige samvittighed og rykker mere end opsigelse af Viaplay-abonnementet og et langt liv i fodboldcølibat.

— Jon Faber

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

 • Brevkassen: Jeg drømmer, jeg er nøgen

  3. december 2022
  Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
 • Brevkassen: Min søster piller næse

  3. december 2022
  Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
 • Brevkassen: Min kollega lugter

  26. november 2022
  Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Bare rolig.

Professionel sport er gennemsyret af korruption, doping, mobning og andet godt.
Så det er altså ikke kun fodbold.

Når det er sagt, så kunne du undgå disse syndige og umoralske tendenser ved udelukkende at heppe på amatørklubber.

@Eva Schwanenflügel

Jeg mener du tager fejl. Professionel sport i USA er født som forretning i modsætning til de europæiske organisationer, der har udviklet sig til forretning. Derfor er der faktisk mindre korruption i professionel sport i USA end der er i Europa.

Eva Schwanenflügel

@ Henrik Brøndum

Det er meget muligt du har ret i at der er mindre korruption i professionel sport i USA, det ved jeg for lidt om.

Men da brevskribenten forholder sig til en europæisk fodboldklub, er det mit udgangspunkt.

Vedkommende skriver :

"Jeg er havnet i en småpersonlig first world-kattepine, formentlig som andre fodboldtilhængere. Det er især i kølvandet på den dom, Manchester City har fået for at bryde med reglerne for Financial Fair Play."

Og jeg ved da, at europæisk sport efterhånden er ramt af så mange skandaler, at det er et under nogen betragter udøvelsen som fair play overhovedet ;-)

Det en da en god ide, at holde sig for øje, at du som fodboldelsker er produktet i alt dette. Var du der ikke, var der ikke grobund for korruptionen.

@Eva Schwanenflügel

Jamen fint. Jeg læste som om du mente al professionel sport.

Som sagt enig i at de europæiske organisationer er håbløse, og den eneste farbare vej frem er disruption, og reetablering - måske efter US forbillede, men jeg ved ikke nok om det til at designe løsningen.

Se kvindefodbold...

Søren Nielsen

Bliv fodboldtræner i den lokale klub og start et oprør