Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Negativ teknologi

Vi bliver lovet en tur med rumskibet Enterprise, men det, vi får, er besværet med at slæbe på ekstra batterier
Den demokratiske præsidentkandidat Pete Buttigieg fik et overraskende godt valg i Iowa. Men den nyeste teknologi gjorde det umuligt at fastslå, hvor godt valget egentlig var.

Den demokratiske præsidentkandidat Pete Buttigieg fik et overraskende godt valg i Iowa. Men den nyeste teknologi gjorde det umuligt at fastslå, hvor godt valget egentlig var.

WIN MCNAMEE

8. februar 2020

Center for Vild Analyse definerede for nogle år siden »negativt arbejde« som »de typer af arbejde, der påfører andre ekstra arbejde eller forhindrer dem i at udføre noget positivt«.

Våbenproduktion, forurening af miljøet, men også ganske mange former for kommunikativt og finansielt arbejde kunne være eksempler, hvor det, at nogen udfører et stykke arbejde, faktisk tæller negativt for samfundet som helhed – andre mennesker må simpelthen rydde op efter det negative arbejde.

Der findes imidlertid også negativ teknologi. Det vil sige den form for teknologi, som ikke gør verden til et bedre sted, men som bare spilder en mængde tid og energi. Og måske endda gør livet lidt ringere for de fleste af os.

Et godt eksempel på negativ teknologi kunne være den ’smarte’ teknologiske løsning i form af en ny app, som Det Demokratiske Parti i USA havde udviklet til at indrapportere resultaterne fra Iowas excentriske primærvalg i mandags.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen K Petersen
  • lars søgaard-jensen
  • Christian Mondrup
  • Katrine Damm
  • Maria Francisca Torrezão
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lillian Larsen
  • Kurt Nielsen
Steen K Petersen, lars søgaard-jensen, Christian Mondrup, Katrine Damm, Maria Francisca Torrezão, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Som den gode Daniel Bennett ville sige: det er gabet mellem vore kompetencer og vor evne til forståelse af, hvad vi gør med dem, der gang på gang spiller os et puds. Masser af 'competences', meget lidt 'comprehension'.

It-teknologi er og bliver en fejlslagen teknologi: Vi kommer aldrig frem til en fejlfri udgave. Vi bliver mere og mere overvågede som i det gamle 'kommunistiske' Østtyskland, men nu af private firmaer. Vi bliver i stigende omfang forført til at blive robotiserede.
Nå, men pyt: Klimaforandringerne redder alligevel alt!

Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Pyha! Så er jeg heldigvis ikke alene om at have det sådan. Tænk at den slags kan få en til at se mildere på klimaforandringer og kaos. Det må være en form for afmagt.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det gælder om at hamstre tændstikker, stearinlys og tørvarer til den dag 5G bliver udrullet - og hacket..

For lige at vende tilbage til definitionen af "negativt arbejde" - kunne det gode CVA ved lejlighed supplere med en kvantificering? Hvor stor en del af det præsterede arbejde har til hensigt at modarbejde andres? I konkurrencesamfundet præsteres mængder af forgæves arbejde, hele brancher lever af benspænd for hinanden. Bruttonationalproduktet er ligeglad med om det udførte arbejde er nyttigt, værdiløst eller skadeligt. Mange af dem der udtaler sig om disse ting trænger til at (gen)læse Bertrand Russells herlige pamflet fra 1932 "In praise of idlenes", "Hyldest til ledigheden". Belært af erfaringen fra 1. verdenskrig, hvor samfundet fungerede upåklageligt selvom den halve arbejdsstyrke var beslaglagt af krigsindustrien, kunne man jo have fortsat med den halve arbejdsstyrke, ved generelt at gå ned til en arbejdsdag på 4 timer, og gøre alle glade. Det gjorde man ikke, man valgte at gå tilbage til det system, hvor den ene halvdel var overbebyrdet og den anden uden arbejde, så alle stadig var frustrerede. Russells pointe var i øvrigt, det er i den uforpligtede del af tilværelsen, fri for arbejs- og andet pres, at store tanker opstår.
Og ja, nu har vi jo bl.a. Dennett og Dawkins til at minde os om, hvori vores forpligtelse består, som den eneste art, der bevidst kan afgøre den fremtidige udvikling.

Nikolaj Lykke Nielsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Ib Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

arbejdere i alle lande; HOLD OP MED DET, lad os alle tage et sabbatår, både fra arbejdslivet og fra forbrugsræset, parker bilerne og sluk skærmene, brug i stedet tiden på at leve, dyrke grøntsager, og mærke verden, når året er gået kan vi så overveje om vi skal vende tilbage til trædemøllen og igen få travlt med at ødelægge klimaet for vores børn og efterkommere. ;o)